0
adorable people

Saturday, October 11, 2014

Tenang

Tenang itu milik Allah...hanya ada pd Dia...Dia saja yg mampu memberinya...doalah utk itu...

Tgk dlm cermin...rupa makin tua...kusam pucat n xbermaya...br 33 kot...br tersedar yg pengalaman itu mempengaruhi rupa fizikal kita...kalau asyik bersedih resah gelisah over worried stress marah benci dendam dgn apa yg dialami maka itulah yg akan kamu jd...maka utk nampak lebih comeyy bertenaga hidup ceria vibrant maka carilah tenang itu...mana mau cari??!!

Ok...tip saya cuma...kalau sblm ni saya asyik dihantui apa yg telah berlaku, sedih, marah, dendam, over worried pd perkara yg diluar pengetahuan saya, syak yg bukan2, skrg saya serah everything bulat2 pd Allah...kejahatan org pd kita biar Allah menilai dan menghukumnya kerana Dialah sebaik-baik penghukum...apa yg dia buat di belakang kita biar Allah yg menentukan dosa pahalanya...itu antara dia dgn Allah...percayalah hidup manusia ni x akan aman tenteram dan tenang bilamana dia tidak bertaubat dan berterusan menzalimi orang...dan saya dah nampak itu pada dia sekarang...janji Allah...beringat-ingatlah kawan-kawan...what goes around comes around...dan saya akan terus melakukan kebaikan utk tuju jannah...that's all i need to do...insyaAllah...

Sekarang saya dh jumpa kunci tenang itu...kuat bergantung kpd Allah utk setiap apa yg akan berlaku kpd kita...apa saja yg Allah dah tentukan utk kita semuanya mendatangkan hikmah yg besar...cuma ia akan nampak buruk bila kita handle dan terima dgn cara negative...percayalah yg baik itu semua drp Allah walaupon ia dtg dlm bentuk pleasure atau musibah...the way we accept and handle it will determine the outcome...

Tenang itu penting...tenang itu berharga...kerana dr situlah dtgnya bahagia...serah bulat-bulat pd Allah, ingat Allah...hati akan menjadi tenang dan lapang...insyaAllah...

أمين اللهم أمين

0
adorable people

Saturday, October 04, 2014

Jgn bersabar dlm kebodohan

This is really suit me well...i mean in my condition right now...i have learned so much from what had happened and i won't let myself fall in the same hole again...

0
adorable people

Saturday, September 27, 2014

Selamat malam dunia

Good night & sleep tight...

Semoga nasibmu baik n hidupmu indah anakku...tidak seperti ummi...

Always choose to have a kind heart although it will be hard for you to live in this cruel world...

I'll pray for you day n night until my last breath...

Ummi love you, Aisyah n Iman...

0
adorable people

Friday, September 26, 2014

Hukuman Allah telah tersedia

Entries saya sblm2 ini cukup menggambarkan betapa sengsaranya saya seawal 3 bln mengandungkan Khadijah...kesannya berlarutan sampai hari ini...saya belum menerima maaf dr pengkhianat itu secara berdepan-depan...hanya melalui teks pesanan ringkas...bagaimana nak nilai keikhlasannya pn xtau akak!! Yg lg satu pengkhianat memang jenis yg xtau dosa pahala...kalo sengaja merosakkan hidup orang atas alasan sengaja (sbb xtahan dpt teguran n nasihat saya), mustahil nak mohon maaf kan...maaf pn pesan2 kat orang...lg ditegur, lg galak buat noda n dosa...manusia jenis ini adalah manusia yg xbelajar wpon mak ayah dh ajar...x apalah...orang tgh dilimpahi nikmat biasanya x sedar...bila Allah balas atau tarik nikmat, xcukup akal nk fikir "balasan ini atas dosa aku yg mana 1 kah???" Oh apekah??? Ok...kalo nk cerita psl depa...sampai yaumul qiamah pn xhabis...kalo cerita nnt uols akan berapi2 dgn cerita itu...it's ok, live it to Allah...He knows what to do...i just run my life as if this things never happen to me...now saya nk share mcm mana saya mencari ketenangan jiwa a.k.a merawat jiwa saya hingga kini...

1. Saya belajar sesuatu yg saya x mampu mengawal apa yg Allah dh tentukan...saya xmampu memadam atau overwrite ape yg Allah dh tulis...ape yg saya miliki hari ini hanya pinjaman...termasuk dia dan anak2...ia cuma amanah Allah pd saya...pd mereka letaknya tanggungjawab saya yg mana jika saya x sempurnakan mengikut jln Allah, maka nerakalah tempat saya...

2. Saya menang...sebab saya x buat kemungkaran...sebaliknya berterusan melakukan kebaikan walau dizalimi...dlm filem hindustan kan yg baik tu lah yg menang bertarung...itulah saya...xperlu susah pyh n resah-gelisah sorok n rahsiakan perkara keji...saya lebih lapang hati...sebab saya pilih utk melakukan kebaikan...

3. Saya sakit setiap kali dibohongi...tetapi sekarang saya dh malas nk ambik tahu...saya pilih utk jadi insan berhati mulia...ape yg dia buat belakang saya biar Allah yg tentukan nasib dia...di sana...dia x akan berjaya hidup di sini yg pasti di akhirat hingga dia bertaubat...

4. Saya memilih utk menasihati...selagi mana terdaya...di situ dicatat pahala...insyaAllah

5. My big sister always remind me...i'm not losing anything...dia yg rugi...saya ni umpama berlian dlm sekam padi tau x?! Pyh nk jumpa...kire rare laa ni...uhhuukkk!! Batuk athmaa...

Ok...skrg saya agak tenang...

Tp penyebaran bahan bukti akan tetap berlaku bergantung kpd bagaimana mereka treat me in the future...kalau masih ade sihir jampi serapah tipu dusta nista...my bad side will come out n shows how she's look like!!! Please don't make me let her out...

1 adorable people

Tuesday, September 09, 2014

Pulang

Pulang yg seketika...ikut rasa mau ku pulang ke kampung ku jam ini juga...tp apakan daya...aku memilih utk taat...

Pulang seketika...urus pendaftaran sekolah anak2 thn depan...Aisyah ada mslh sikit...tp ummi ada back up plan...kalau ada mslh ummi nak anak2 bersekolah di kampung shj...kite berempat menetap di sana. Dan kalau itu berlaku...i'll be the happiest person in the world. Dia...lantak laa dia...semua mslh ni pon dia la puncanya...dia lah pencetusnya...hebatnya dia...

Pulang seketika...pertama kali jejak kaki setelah sekian lama, rumah ni nampak a bit messy...bkn a bit, mmg messy...yelaa, 'bibik' blk kampung cuti bersalin...xada lg insan lain nak urus rumah ni selain 'bibik' ni...brg2 aku kosong, semua aku dh angkut keluar...i feel like i am no longer belong here...xrasa pon nak punggah balik brg2 tu...biarlah dulu. Bila betul2 nak pulang br kita bwk semula. Arin adik aku yg tinggal bersama pon dah keluar...ya Allah, rasa kosong sgt di sini...

Pulang seketika...Khadijah pertama kali ke sini...khadijah xtau tempat ni...dia cuma tau rumah nenek...tempat pertama dia tiba drp husm.

Pulang seketika...sweet moments here make me cry...sebak n sedih sbb rasa pyh dh nk kecap momen2 itu lps ni...nmpk byg anak2 tgh happy main2 dlm rumah...nmpk aku tgh kecoh2 siapkan anak2 ke sekolah...nmpk kami same2 buat kuih minum ptg...nmpk aku ajarkan anak2 homework n mengaji...semua momen2 aku n anak2...sbb dia jarang join kami...pg keluar keje...ptg blk...mlm tdo...nk bebual2 dgn isteri pn pyh...that's us...momen2 pedih di sini pulak buat aku dendam...pedih...marah...xbleh imagine nk hidup kt sini with all those feelings...semua kata aku patut beri peluang pd dia n pd aku sendiri...tp hakikatnya pyh...sgt2 pyh...dan di saat aku rasa dia dh x ikhlas lg pd aku...untuk ape laa lg...worthless...

Pulang seketika...smlm ke GAulad sekolah Aisyah dulu...kate management ade outstanding payment fee...so kami gi langsaikan...kat sane teacher srh Aisyah ke kelas ambik buku2 dia...dpt dgr riuh suara kawan2 panggil Aisyah...sebaknya saat tu Allah je tau...Aisyah xperlu berpisah dgn best friend dia ikutkan...dia patutnya tgh happy belajar dgn kawan2...tp sbb kami anak2 melalui semua ni...Aisyah dh terus berenti sekolah...kate ayahnya xpe...Aisyah bdk bijak...tp kate hati ibunya Aisyah patutnya have fun dgn kawan2 dia di sekolah. Ummi yg decided nk blk kg berpantang, Aisyah...ummi tau kalau kt sini kebajikan ummi ketika tu xkan terjaga, ummi terpaksa korbankan anak2...ummi mintak maaf sgt2...hari ni pulak dkt fb dh keluar post psl class photoshoot yg semestinya Aisyah akn miss...poor my little angel...ummi menangis kenangkan kamu anak...

Maafkan ummi anak2...ummi lemah dan xberdaya...ummi akan cuba tebus semua walaupon bukan ummi puncanya...ummi akan sedaya upaya bahagiakn kamu 3anak ummi...harta yg ummi ada...ummi pasti 4 of us akan happy...insyaAllah...

0
adorable people

Friday, August 29, 2014

Sakit

Aku baru saje mula utk recover...kepahitan ape yg berlaku itu mbuatkan aku sakit...sakit yg xnampak di mata...hanya org yg mengetahuinya saje yg dpt melihat kesakitan yg aku alami ini...

Recover...bkn fully recover...aku cuma cuba ignore dan buat xtau dgn kepedihan itu. Tp mustahil lah utk lupa...forgive but hard to forget...demi Allah sampai mati...dendam ini juga sampai mati...hampir setahun disakiti dlm keadaan yg tidak berdaya dan memerlukan perhatian dan kasih sayang...mustahil senang-senang nak lupakan...

Benarlah org kata..."eh, kau nampak berisi skrg..." "well, senang hati...bahagia...jadilah mcm ni"...dan aku kurus kering dimamah sakit jiwa...bila org bertanya, ye aku br lepas deliver...menyusu baby membakar kalori...sambil senyum mudah saja aku sembunyikan keadaan sebenar...hakikatnya sebelum ini nasik yg kutelan seperti pasir sakitnya menggores esofagus ku...

Setiap satu kemungkaran yg kau lakukan itu segar terpahat dlm ingatan...andai aku selfish seperti kau, aku pilih jln kiri, bebas. Tp kerana desakan mereka dan demi 3 jiwa yg aku sayang ini...aku masih ingat Tuhan...cuba berubah...cuba bertahan...cuba segala-galanya...

Aku berazam utk bangkit...bina kekuatan diri...bina keyakinan...mengisi segala yg tiada pd diriku...agar suatu hari nanti aku dpt balas segala kekejian dan kejijikan yg kau lakukan...agar kau menyesal dgn ape yg kau lakukan...agar kau luka parah seperti yg aku rasa...di saat itu aku cuma perlu membawa 3 jiwa ini bersamaku melangkah ke depan tanpa menoleh lg pd kau yg tersungkur...itu janjiku...

Demi Allah setiap satunya tidak akan ku lupa...aku akan cuba mem'bunuh'mu dlm tawamu...me'robek' hatimu dlm lenamu...me'lapah' jiwamu seperti yg kau lakukan pdku...segalanya dlm diam tanpa kau sedari...kau hanya akan 'terjaga' setelah melihat kami pergi...

3
adorable people

Thursday, July 03, 2014

Akhirnya tak perlu induce

Alkisahnya...bile continue checkup pregnancy di kk kg raja dkt kg saya ni, doc kate saya perlu di-induce(paksa bersalin) on my due date. Saya x boleh overdue disebabkan GDM saya ni. So, begitulah hari2 saya menantikan sebarang tanda yg baby akan keluar. Menguji kesabaran bila yg ditunggu x kunjung tiba...

Pengalaman lepas awal 4-5 hari dari jangkaan...kenapa kali ni lmbat...ini lah yg saya kata what's come next...sbb dh ready dgn segala dugaan saya masih mampu tsenyum...due date 27/6, tp perlu dptkn surat refer doc pd 26/6...on that day, sampai laa saya di kk kg raja. Doc bg refer letter...rupanya hari tu jgk kene gi hospital...n yes, HUSM...mcm yg saya request drp husb saya...

Mlm sblm tu saya dh mula rase mengeras...tp rase tu everyday pn ade. So saya ignore...pukul 3am saya ke toilet buang air...ade blood show...so esoknya sampai je di HUSM saya warded. Saya dlm senarai utk di-induce...saya maklum pd nurse kt sana yg saya dah keluar tanda darah. Nurse kata nanti doc akan check. Bagusnya HUSM ni sbb psekitarannya Islamik. Nurse sempat pesan supaya solat wpon keluar tanda lendir darah n sebagainya...

Lepas solat zohor doc dtg periksa. Sebelum tu saya masih ok, blom rasa ape2 pon. Lepas doc check bukaan, dia kate saya dilated 3cm. Lebar senyum saya...pengalaman kali ni maybe lebih kurang sama mcm yg sblmnya...lepas check bukaan br contraction akan dtg. Mmg btol pn...lps asar contraction makin kerap...oh masa ni husb masih setia menemani...melayan bagai puteri...bgurau senda yg dh lama xrasa...rindu nk begitu selalu...tunggu n lihat je...long lasting x?

Dari lps asar saya bkerut2 tahan sakit. Contraction sekerap nk buang air kecik...saya perati jam, every 15 minutes. Saya masih gagah solat maghrib. Lps maghrib makin kerap, every 5 minutes. Dlm jam 9 lebih mlm saya rasa makin kerap n unbearable...ade ckp pd doc yg dtg check sblm tu, tp dia kate esk kot awak ni...haishh...rilek nye diaa...ingat nak check bukaan td. Then xlame lps tu saya inform nurse kat depan, masuk blk rawatan katenya...dia nak check bukaan...bila check je terus dia kate nk hantar saya ke labor room. Dah 9cm pon.

Kat labor room ade doc muda...alahai cam blom abes belajar...ngan a few nurse. Labor room lain lengang. Otw ke labor room td saya sempat wasap husb srh terus ke labor room. Sempat jgk wasap kt group kwn2 skolah tentang keadaan saya skrg...update btol ni...sakit2 pon sempat lg.

Doc check bukaan...lps tu pecahkan air ketuban...sakit makin xtahan. Husb masuk...ini pengalaman pertama dia tgk saya bsalin. ALLAH tunaikan hajat saya...mohon meninggalkan kesan pd dia...mohon akan terbit rasa menghargai saya isteri dia...

Tetiba rase nak teran...doc srh cuba teran...bukaan makin besar...lps tu terus rase nak meneran lg...3 kali teran, terus dgr suara baby menangis...mase proses baby nk kluar bising betul husb saya, lg bising dr saya...saya cuma mengerang sakit je, xde riuh se-labor room pn...dia xputus btakbir terpegun n terkesima...padan muka dia...hihihiiii...br tau mcm mane pengorbanan cinta saya...Alhamdulillah...doc srh selak baju...nk letak baby atas dada, sentuhan kulit ke kulit...terus baby diam. Kuasa Allah...husb iqamatkan kat situ.

Dah setel uruskan saya, terus saya disorong keluar bersama baby naik ke ward...kali ni mudah je Allah beri. Prosesnya xlame n mudah bbanding past experience. Rase bersyukur sgt2...

Esoknya lps doc check baby n saya, kami dpt discarge...dlm pukul 3pm husb sorong kami keluar. Skrg warded kat rumah pulak...:) Allah maha kaya, setelah byk keperitan saya lalui spjg pregnant, proses melahirkan saya mudah n sekejap je...betapa luas rahmah Allah...masih syg Allah pd saya...rase nak menitik air mata...baby saya comel pulak tu...sungguh!! Baby saya dh tentu molek di mata sayakn??...

Pesanan utk ibu2 yg bakal melahirkan...

byk2 tahajjud...

byk2 bersurah Maryam

Byk2 berzikir mase menunggu dilated

Byk2 baca doa nabi Yunus

Byk2 laa beramal...

InsyaAllah akan dtg bantuan drp Tuhan sekalian alam, yg maha Pengasih lg maha Penyayang... :) 

hadiah utk saya!! Direct drp Allah...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 Inside Our World | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki