0
adorable people

Friday, May 01, 2015

This is Me Today

I need enough air to breath...yes, re-breath...
life must go on anyway
i deserve to be happy, here...n i'm trying so hard to live happily in Jannah with all my loyal n love ones...
so, i just enjoy what i have right now
Allah can take them whenever He wants
i have to be a good servant to Allah
put Him on top of everything
be kind to everybody
n make them happy with my presence
do good deeds, as much as i can
i have to love myself more than anyone does
love my kids, my parents n my family too
must have positive thought, words n actions

that's all
reminder for me, myself

realizing all the beauties lies in me are all from Allah
we are indeed beautiful, because Allah made us
n can be more beautiful if we wear the cloth of Taqwa in our life
insyaAllah


-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Friday, November 21, 2014

Matahari

Matahari tak cukup indah
Pada pagi yang suram ini
Malam ku resah kerana
Malam mungkin kelam

Bumi indah cinta punah
Bintang bintang tumpang berduka
Meratapi nasib
Kenapa hari ini

Matahari bangunlah
Indahkan hari ini
Engkau perlu hidupkan semula mimpi kami

Matahari bangkitlah
Indahkan hari ini
Engkau perlu hidupkan semula cinta kami

Lupakan kisah
Kisah yang terjadi
Mengharap sinar
Sinaran darimu

Matahari bangunlah
Indahkan hari ini
Bagi kami terus melayari hidup kami

Matahari bangkitlah
Indahkan hari ini
Bagi kami terus menghidupkan cinta kami

Lupakan kisah
Kisah yang terjadi
Mengharap sinar
Sinaran darimu

https://www.youtube.com/watch?v=ux5QWPl-bOs&feature=youtube_gdata_player

0
adorable people

Monday, November 17, 2014

Pasti Dilaknati

Yg dilaknati tu adalah suami dlm artikel yg saya akan share kat bawah ni...itupn kalo suami itu tidak bertaubat...

Hampir sgt...DAMN!!!...lantas aku terkenang...

http://www.sinarharian.com.my/mobile/rencana/pengakuan-suami-curang-1.333903

Baca sendirilah uols...menyirap pulak hamba nih!!!

0
adorable people

Tuesday, November 04, 2014

Khadijah tak sihat

Kdj(read Khodijah) tak sihat dah hari ke-3...again down with flu...sept lps dah kene...ni dpt blk...ade yg bwk blk ke kg virus sesema ni...lps tu cousins kdj yg duk dpn umah nenek ni asik sesema je...like everyday, everyweek, everymonth...diorg main ngan Aisyah...Aisyah cium adik kdj...that's how the viruses spread...theory saya laa...apepn penyakit itu kifarah...utk ajar kdj n ummi sabar...

Lps tu kdj kene gatal2...biji kecik mcm kene gigit semut...banyak...n beralih2 tempat...skejap sini...pastu situ...biase lps mandi lg galak gatal tu naik. Mujur kdj kurang menangis...bile gatal dia cuma merengek...it breaks my heart laa dik, seeing you unwell like this...ummi helpless n hopeless...ummi berdoa je mampu...nak harung sendiri masalah anak2 ummi terpaksa jd kental.

Kunyit tumbuk campur minyak utk runny nose atau stuff nose...ntah ummi pon xpasti
Garlic bakar tumbuk campur olive oil utk sesema, lumur tapak kaki dada n blkg badan...

Allah bantulah kami
Allah sembuhkan Khodijah
Allah izinkan natural remedy n minyak2 yg aku guna ini mujarab
Allah jauhkan penyakit drp anak2ku
Allah rahmati kami

Itu je yg ummi mampu...i'm sorry dik...

0
adorable people

Saturday, October 04, 2014

Jgn bersabar dlm kebodohan

This is really suit me well...i mean in my condition right now...i have learned so much from what had happened and i won't let myself fall in the same hole again...

3
adorable people

Thursday, July 03, 2014

Akhirnya tak perlu induce

Alkisahnya...bile continue checkup pregnancy di kk kg raja dkt kg saya ni, doc kate saya perlu di-induce(paksa bersalin) on my due date. Saya x boleh overdue disebabkan GDM saya ni. So, begitulah hari2 saya menantikan sebarang tanda yg baby akan keluar. Menguji kesabaran bila yg ditunggu x kunjung tiba...

Pengalaman lepas awal 4-5 hari dari jangkaan...kenapa kali ni lmbat...ini lah yg saya kata what's come next...sbb dh ready dgn segala dugaan saya masih mampu tsenyum...due date 27/6, tp perlu dptkn surat refer doc pd 26/6...on that day, sampai laa saya di kk kg raja. Doc bg refer letter...rupanya hari tu jgk kene gi hospital...n yes, HUSM...mcm yg saya request drp husb saya...

Mlm sblm tu saya dh mula rase mengeras...tp rase tu everyday pn ade. So saya ignore...pukul 3am saya ke toilet buang air...ade blood show...so esoknya sampai je di HUSM saya warded. Saya dlm senarai utk di-induce...saya maklum pd nurse kt sana yg saya dah keluar tanda darah. Nurse kata nanti doc akan check. Bagusnya HUSM ni sbb psekitarannya Islamik. Nurse sempat pesan supaya solat wpon keluar tanda lendir darah n sebagainya...

Lepas solat zohor doc dtg periksa. Sebelum tu saya masih ok, blom rasa ape2 pon. Lepas doc check bukaan, dia kate saya dilated 3cm. Lebar senyum saya...pengalaman kali ni maybe lebih kurang sama mcm yg sblmnya...lepas check bukaan br contraction akan dtg. Mmg btol pn...lps asar contraction makin kerap...oh masa ni husb masih setia menemani...melayan bagai puteri...bgurau senda yg dh lama xrasa...rindu nk begitu selalu...tunggu n lihat je...long lasting x?

Dari lps asar saya bkerut2 tahan sakit. Contraction sekerap nk buang air kecik...saya perati jam, every 15 minutes. Saya masih gagah solat maghrib. Lps maghrib makin kerap, every 5 minutes. Dlm jam 9 lebih mlm saya rasa makin kerap n unbearable...ade ckp pd doc yg dtg check sblm tu, tp dia kate esk kot awak ni...haishh...rilek nye diaa...ingat nak check bukaan td. Then xlame lps tu saya inform nurse kat depan, masuk blk rawatan katenya...dia nak check bukaan...bila check je terus dia kate nk hantar saya ke labor room. Dah 9cm pon.

Kat labor room ade doc muda...alahai cam blom abes belajar...ngan a few nurse. Labor room lain lengang. Otw ke labor room td saya sempat wasap husb srh terus ke labor room. Sempat jgk wasap kt group kwn2 skolah tentang keadaan saya skrg...update btol ni...sakit2 pon sempat lg.

Doc check bukaan...lps tu pecahkan air ketuban...sakit makin xtahan. Husb masuk...ini pengalaman pertama dia tgk saya bsalin. ALLAH tunaikan hajat saya...mohon meninggalkan kesan pd dia...mohon akan terbit rasa menghargai saya isteri dia...

Tetiba rase nak teran...doc srh cuba teran...bukaan makin besar...lps tu terus rase nak meneran lg...3 kali teran, terus dgr suara baby menangis...mase proses baby nk kluar bising betul husb saya, lg bising dr saya...saya cuma mengerang sakit je, xde riuh se-labor room pn...dia xputus btakbir terpegun n terkesima...padan muka dia...hihihiiii...br tau mcm mane pengorbanan cinta saya...Alhamdulillah...doc srh selak baju...nk letak baby atas dada, sentuhan kulit ke kulit...terus baby diam. Kuasa Allah...husb iqamatkan kat situ.

Dah setel uruskan saya, terus saya disorong keluar bersama baby naik ke ward...kali ni mudah je Allah beri. Prosesnya xlame n mudah bbanding past experience. Rase bersyukur sgt2...

Esoknya lps doc check baby n saya, kami dpt discarge...dlm pukul 3pm husb sorong kami keluar. Skrg warded kat rumah pulak...:) Allah maha kaya, setelah byk keperitan saya lalui spjg pregnant, proses melahirkan saya mudah n sekejap je...betapa luas rahmah Allah...masih syg Allah pd saya...rase nak menitik air mata...baby saya comel pulak tu...sungguh!! Baby saya dh tentu molek di mata sayakn??...

Pesanan utk ibu2 yg bakal melahirkan...

byk2 tahajjud...

byk2 bersurah Maryam

Byk2 berzikir mase menunggu dilated

Byk2 baca doa nabi Yunus

Byk2 laa beramal...

InsyaAllah akan dtg bantuan drp Tuhan sekalian alam, yg maha Pengasih lg maha Penyayang... :) 

hadiah utk saya!! Direct drp Allah...
1 adorable people

Saturday, June 21, 2014

Bersangka Baik Terhadap Allah

-Monolog-

Telah byk yg blaku kpd aku sejak pembuka tahun 2014. Ye...byknya adalah yg worse dlm hidup...kategori worse, sbb masih jauh lg future...lots to come...

Antaranya yg x terpikul dek bahu seorang wanita lemah spt aku. Selama 32 tahun hidup atas muka bumi ini x banyak dugaan hebat yg Allah beri. Walaupon hidup dlm keadaan serba kekurangan sedari kecil lg, hidup xsemewah orang lain, bapa xsesempurna bapa2 yg lain...tapi hati masih bahagia...hati bahagia seorang anak kecil...hati bahagia seorang anak remaja...hati bahagia seorang perempuan yg meningkat dewasa...hati bahagia seorang wanita yg memiliki pasangan hidup dan anak2 dari rahim sendiri. Semuanya berjalan spt yg dirancang...kalaupon xsemua diperkenankan Allah...hati masih bahagia dan penuh redha...

2014...pedih dan luka datang...hingga hari ni blom bertemu jawapan. Apa punca...mana silapnya...apa dosa yg telah aku lakukan...muhasabah diri jd teman. Satu demi satu perkara yg x diminta dtg...adakah ini dugaan atau balasan? Kerap kali mengalir air mata di tikar sejadah dan di hadapan ayat2 suci Allah. Memohon bantuan Allah...memohon hanya dilapangkan dada...diberi ketenangan...

Atas tindak tanduk insan lain aku yg terluka...aku yg terima akibatnya...kerap kali juga aku yg menerima kesan ini yg terpaksa cuba perbaiki kepincangan itu tp semakin buruk yg datang. Yg kurasa dapat diperbaiki aku cuba perbaiki...yg xdapat dibuat apa2 aku hanya redha, tunggu lihat dan hadapi je...life must go on...masih ada lg di belakangku yg kubawa bersama...mana mungkin utk bputus asa...

Ya, anak2...Anak2 itu lah sahaja kekuatan yg aku ada...walaupon kadangkala mereka juga yg banyak menguji kesabaran hati...tp xpernah menyakiti...

Sejak itu setiap hari yg aku lalui, aku hanya menunggu 'what's come next?'...itu sahaja...dlm hati cuba get ready utk worse thing to come...meyakini hanya yg worse yg akan dtg...payah nak jumpa perkara yg baik aku rasa. Kalau ada cuma yg biasa...yg aku sendiri x rasa kebaikannya. Mungkin kerana terlalu banyak hadapi yg buruk sehingga yg baik dah jauh di-down grade kan...

Mungkin jugak kurang syukur...syukur kan bawa bahagia...x bersyukur x rasalah bahagia...

Pernah juga tertanya-tanya dlm hati...'why me, Allah...why me?'...takut dalam hati bila persoalan tu timbul...cepat-cepat istighfar...takut hati dihasut syaitan lebih jauh...

Allah, Kau permudahkanlah urusan ku untukku...andainya yg datang ini dugaan untukku, maka Kau tabahkanlah hatiku, Kau kuatkanlah jiwaku untukku hadapi segalanya dgn redha dan senyum...Kau mudahkanlah segalanya untukku...Kau berilah sedikit sinar bahagia dlm hidupku. Kau bantulah aku berubah ke arah yg lebih baik...murahkan rezekiku dan anak2ku...berikanlah ya Allah bahagia buat kami...amin...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki