0
adorable people

Saturday, October 25, 2014

Selama Tahun Baru Hijrah kamu yg bernama Idamazuraiha

Segalanya masih tersisa
Kerana jawapan belum ku jumpa
Tiada janji atau kata putus yg mampu mereda
Pernah ku minta Tuhan ambillah ingatanku
Tamatkan kesedihanku sekaligus
Putarkan masa agar dpt ku mula dr saat aku masih bahagia
Tapi kuasa hanya pada Dia
Dia yg berhak putuskan
Di mana aku layak ditempatkan
Bila lemah tak berdaya aku serahkan diriku bulat2 padaNya
Memang itu yg sepatutnya kita semua lakukan dari mula

Letih
Letih jaga kamu
Letih uruskan anak-anak
Letih uruskan rumahtangga
Tanpa kau membantu
Pon begitu aku x layak merungut
Mungkin ini balasannya
Mungkin juga ini dugaannya

Aku mencari penawar utk kamu
Juga utk diriku
Pengorbanan itu bukti kasih sayang tulusku
Tulus itu datangnya sedari aku dari rusukmu
Yg kau x pernah sedari
Yg kau x pernah syukuri

Kuturuti kehendak mereka
Kini aku redha
Redha ketentuanku
Setiapnya tersembunyi hikmah
Setelahnya mungkin lebih indah

Doaku berjuta
X pernah kering air mata
Terlekat duduk sujudku di tikar sejadah
AyatMu Tuhan ubatku
Zikir padaMu penenangku
Harapan ada
Pada Dia
Hanya mahu bahagia
Dalam hayat sesingkat masa
Dalam dunia yg tinggal secebis cuma
Allah ubahlah semua

0
adorable people

Saturday, October 11, 2014

Tenang

Tenang itu milik Allah...hanya ada pd Dia...Dia saja yg mampu memberinya...doalah utk itu...

Tgk dlm cermin...rupa makin tua...kusam pucat n xbermaya...br 33 kot...br tersedar yg pengalaman itu mempengaruhi rupa fizikal kita...kalau asyik bersedih resah gelisah over worried stress marah benci dendam dgn apa yg dialami maka itulah yg akan kamu jd...maka utk nampak lebih comeyy bertenaga hidup ceria vibrant maka carilah tenang itu...mana mau cari??!!

Ok...tip saya cuma...kalau sblm ni saya asyik dihantui apa yg telah berlaku, sedih, marah, dendam, over worried pd perkara yg diluar pengetahuan saya, syak yg bukan2, skrg saya serah everything bulat2 pd Allah...kejahatan org pd kita biar Allah menilai dan menghukumnya kerana Dialah sebaik-baik penghukum...apa yg dia buat di belakang kita biar Allah yg menentukan dosa pahalanya...itu antara dia dgn Allah...percayalah hidup manusia ni x akan aman tenteram dan tenang bilamana dia tidak bertaubat dan berterusan menzalimi orang...dan saya dah nampak itu pada dia sekarang...janji Allah...beringat-ingatlah kawan-kawan...what goes around comes around...dan saya akan terus melakukan kebaikan utk tuju jannah...that's all i need to do...insyaAllah...

Sekarang saya dh jumpa kunci tenang itu...kuat bergantung kpd Allah utk setiap apa yg akan berlaku kpd kita...apa saja yg Allah dah tentukan utk kita semuanya mendatangkan hikmah yg besar...cuma ia akan nampak buruk bila kita handle dan terima dgn cara negative...percayalah yg baik itu semua drp Allah walaupon ia dtg dlm bentuk pleasure atau musibah...the way we accept and handle it will determine the outcome...

Tenang itu penting...tenang itu berharga...kerana dr situlah dtgnya bahagia...serah bulat-bulat pd Allah, ingat Allah...hati akan menjadi tenang dan lapang...insyaAllah...

أمين اللهم أمين

0
adorable people

Saturday, October 04, 2014

Jgn bersabar dlm kebodohan

This is really suit me well...i mean in my condition right now...i have learned so much from what had happened and i won't let myself fall in the same hole again...

0
adorable people

Saturday, September 27, 2014

Selamat malam dunia

Good night & sleep tight...

Semoga nasibmu baik n hidupmu indah anakku...tidak seperti ummi...

Always choose to have a kind heart although it will be hard for you to live in this cruel world...

I'll pray for you day n night until my last breath...

Ummi love you, Aisyah n Iman...

0
adorable people

Friday, September 26, 2014

Hukuman Allah telah tersedia

Entries saya sblm2 ini cukup menggambarkan betapa sengsaranya saya seawal 3 bln mengandungkan Khadijah...kesannya berlarutan sampai hari ini...saya belum menerima maaf dr pengkhianat itu secara berdepan-depan...hanya melalui teks pesanan ringkas...bagaimana nak nilai keikhlasannya pn xtau akak!! Yg lg satu pengkhianat memang jenis yg xtau dosa pahala...kalo sengaja merosakkan hidup orang atas alasan sengaja (sbb xtahan dpt teguran n nasihat saya), mustahil nak mohon maaf kan...maaf pn pesan2 kat orang...lg ditegur, lg galak buat noda n dosa...manusia jenis ini adalah manusia yg xbelajar wpon mak ayah dh ajar...x apalah...orang tgh dilimpahi nikmat biasanya x sedar...bila Allah balas atau tarik nikmat, xcukup akal nk fikir "balasan ini atas dosa aku yg mana 1 kah???" Oh apekah??? Ok...kalo nk cerita psl depa...sampai yaumul qiamah pn xhabis...kalo cerita nnt uols akan berapi2 dgn cerita itu...it's ok, live it to Allah...He knows what to do...i just run my life as if this things never happen to me...now saya nk share mcm mana saya mencari ketenangan jiwa a.k.a merawat jiwa saya hingga kini...

1. Saya belajar sesuatu yg saya x mampu mengawal apa yg Allah dh tentukan...saya xmampu memadam atau overwrite ape yg Allah dh tulis...ape yg saya miliki hari ini hanya pinjaman...termasuk dia dan anak2...ia cuma amanah Allah pd saya...pd mereka letaknya tanggungjawab saya yg mana jika saya x sempurnakan mengikut jln Allah, maka nerakalah tempat saya...

2. Saya menang...sebab saya x buat kemungkaran...sebaliknya berterusan melakukan kebaikan walau dizalimi...dlm filem hindustan kan yg baik tu lah yg menang bertarung...itulah saya...xperlu susah pyh n resah-gelisah sorok n rahsiakan perkara keji...saya lebih lapang hati...sebab saya pilih utk melakukan kebaikan...

3. Saya sakit setiap kali dibohongi...tetapi sekarang saya dh malas nk ambik tahu...saya pilih utk jadi insan berhati mulia...ape yg dia buat belakang saya biar Allah yg tentukan nasib dia...di sana...dia x akan berjaya hidup di sini yg pasti di akhirat hingga dia bertaubat...

4. Saya memilih utk menasihati...selagi mana terdaya...di situ dicatat pahala...insyaAllah

5. My big sister always remind me...i'm not losing anything...dia yg rugi...saya ni umpama berlian dlm sekam padi tau x?! Pyh nk jumpa...kire rare laa ni...uhhuukkk!! Batuk athmaa...

Ok...skrg saya agak tenang...

Tp penyebaran bahan bukti akan tetap berlaku bergantung kpd bagaimana mereka treat me in the future...kalau masih ade sihir jampi serapah tipu dusta nista...my bad side will come out n shows how she's look like!!! Please don't make me let her out...

1 adorable people

Tuesday, September 09, 2014

Pulang

Pulang yg seketika...ikut rasa mau ku pulang ke kampung ku jam ini juga...tp apakan daya...aku memilih utk taat...

Pulang seketika...urus pendaftaran sekolah anak2 thn depan...Aisyah ada mslh sikit...tp ummi ada back up plan...kalau ada mslh ummi nak anak2 bersekolah di kampung shj...kite berempat menetap di sana. Dan kalau itu berlaku...i'll be the happiest person in the world. Dia...lantak laa dia...semua mslh ni pon dia la puncanya...dia lah pencetusnya...hebatnya dia...

Pulang seketika...pertama kali jejak kaki setelah sekian lama, rumah ni nampak a bit messy...bkn a bit, mmg messy...yelaa, 'bibik' blk kampung cuti bersalin...xada lg insan lain nak urus rumah ni selain 'bibik' ni...brg2 aku kosong, semua aku dh angkut keluar...i feel like i am no longer belong here...xrasa pon nak punggah balik brg2 tu...biarlah dulu. Bila betul2 nak pulang br kita bwk semula. Arin adik aku yg tinggal bersama pon dah keluar...ya Allah, rasa kosong sgt di sini...

Pulang seketika...Khadijah pertama kali ke sini...khadijah xtau tempat ni...dia cuma tau rumah nenek...tempat pertama dia tiba drp husm.

Pulang seketika...sweet moments here make me cry...sebak n sedih sbb rasa pyh dh nk kecap momen2 itu lps ni...nmpk byg anak2 tgh happy main2 dlm rumah...nmpk aku tgh kecoh2 siapkan anak2 ke sekolah...nmpk kami same2 buat kuih minum ptg...nmpk aku ajarkan anak2 homework n mengaji...semua momen2 aku n anak2...sbb dia jarang join kami...pg keluar keje...ptg blk...mlm tdo...nk bebual2 dgn isteri pn pyh...that's us...momen2 pedih di sini pulak buat aku dendam...pedih...marah...xbleh imagine nk hidup kt sini with all those feelings...semua kata aku patut beri peluang pd dia n pd aku sendiri...tp hakikatnya pyh...sgt2 pyh...dan di saat aku rasa dia dh x ikhlas lg pd aku...untuk ape laa lg...worthless...

Pulang seketika...smlm ke GAulad sekolah Aisyah dulu...kate management ade outstanding payment fee...so kami gi langsaikan...kat sane teacher srh Aisyah ke kelas ambik buku2 dia...dpt dgr riuh suara kawan2 panggil Aisyah...sebaknya saat tu Allah je tau...Aisyah xperlu berpisah dgn best friend dia ikutkan...dia patutnya tgh happy belajar dgn kawan2...tp sbb kami anak2 melalui semua ni...Aisyah dh terus berenti sekolah...kate ayahnya xpe...Aisyah bdk bijak...tp kate hati ibunya Aisyah patutnya have fun dgn kawan2 dia di sekolah. Ummi yg decided nk blk kg berpantang, Aisyah...ummi tau kalau kt sini kebajikan ummi ketika tu xkan terjaga, ummi terpaksa korbankan anak2...ummi mintak maaf sgt2...hari ni pulak dkt fb dh keluar post psl class photoshoot yg semestinya Aisyah akn miss...poor my little angel...ummi menangis kenangkan kamu anak...

Maafkan ummi anak2...ummi lemah dan xberdaya...ummi akan cuba tebus semua walaupon bukan ummi puncanya...ummi akan sedaya upaya bahagiakn kamu 3anak ummi...harta yg ummi ada...ummi pasti 4 of us akan happy...insyaAllah...

0
adorable people

Friday, August 29, 2014

Sakit

Aku baru saje mula utk recover...kepahitan ape yg berlaku itu mbuatkan aku sakit...sakit yg xnampak di mata...hanya org yg mengetahuinya saje yg dpt melihat kesakitan yg aku alami ini...

Recover...bkn fully recover...aku cuma cuba ignore dan buat xtau dgn kepedihan itu. Tp mustahil lah utk lupa...forgive but hard to forget...demi Allah sampai mati...dendam ini juga sampai mati...hampir setahun disakiti dlm keadaan yg tidak berdaya dan memerlukan perhatian dan kasih sayang...mustahil senang-senang nak lupakan...

Benarlah org kata..."eh, kau nampak berisi skrg..." "well, senang hati...bahagia...jadilah mcm ni"...dan aku kurus kering dimamah sakit jiwa...bila org bertanya, ye aku br lepas deliver...menyusu baby membakar kalori...sambil senyum mudah saja aku sembunyikan keadaan sebenar...hakikatnya sebelum ini nasik yg kutelan seperti pasir sakitnya menggores esofagus ku...

Setiap satu kemungkaran yg kau lakukan itu segar terpahat dlm ingatan...andai aku selfish seperti kau, aku pilih jln kiri, bebas. Tp kerana desakan mereka dan demi 3 jiwa yg aku sayang ini...aku masih ingat Tuhan...cuba berubah...cuba bertahan...cuba segala-galanya...

Aku berazam utk bangkit...bina kekuatan diri...bina keyakinan...mengisi segala yg tiada pd diriku...agar suatu hari nanti aku dpt balas segala kekejian dan kejijikan yg kau lakukan...agar kau menyesal dgn ape yg kau lakukan...agar kau luka parah seperti yg aku rasa...di saat itu aku cuma perlu membawa 3 jiwa ini bersamaku melangkah ke depan tanpa menoleh lg pd kau yg tersungkur...itu janjiku...

Demi Allah setiap satunya tidak akan ku lupa...aku akan cuba mem'bunuh'mu dlm tawamu...me'robek' hatimu dlm lenamu...me'lapah' jiwamu seperti yg kau lakukan pdku...segalanya dlm diam tanpa kau sedari...kau hanya akan 'terjaga' setelah melihat kami pergi...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 Inside Our World | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki