0
adorable people

Friday, August 29, 2014

Sakit

Aku baru saje mula utk recover...kepahitan ape yg berlaku itu mbuatkan aku sakit...sakit yg xnampak di mata...hanya org yg mengetahuinya saje yg dpt melihat kesakitan yg aku alami ini...

Recover...bkn fully recover...aku cuma cuba ignore dan buat xtau dgn kepedihan itu. Tp mustahil lah utk lupa...forgive but hard to forget...demi Allah sampai mati...dendam ini juga sampai mati...hampir setahun disakiti dlm keadaan yg tidak berdaya dan memerlukan perhatian dan kasih sayang...mustahil senang-senang nak lupakan...

Benarlah org kata..."eh, kau nampak berisi skrg..." "well, senang hati...bahagia...jadilah mcm ni"...dan aku kurus kering dimamah sakit jiwa...bila org bertanya, ye aku br lepas deliver...menyusu baby membakar kalori...sambil senyum mudah saja aku sembunyikan keadaan sebenar...hakikatnya sebelum ini nasik yg kutelan seperti pasir sakitnya menggores esofagus ku...

Setiap satu kemungkaran yg kau lakukan itu segar terpahat dlm ingatan...andai aku selfish seperti kau, aku pilih jln kiri, bebas. Tp kerana desakan mereka dan demi 3 jiwa yg aku sayang ini...aku masih ingat Tuhan...cuba berubah...cuba bertahan...cuba segala-galanya...

Aku berazam utk bangkit...bina kekuatan diri...bina keyakinan...mengisi segala yg tiada pd diriku...agar suatu hari nanti aku dpt balas segala kekejian dan kejijikan yg kau lakukan...agar kau menyesal dgn ape yg kau lakukan...agar kau luka parah seperti yg aku rasa...di saat itu aku cuma perlu membawa 3 jiwa ini bersamaku melangkah ke depan tanpa menoleh lg pd kau yg tersungkur...itu janjiku...

Demi Allah setiap satunya tidak akan ku lupa...aku akan cuba mem'bunuh'mu dlm tawamu...me'robek' hatimu dlm lenamu...me'lapah' jiwamu seperti yg kau lakukan pdku...segalanya dlm diam tanpa kau sedari...kau hanya akan 'terjaga' setelah melihat kami pergi...

2
adorable people

Thursday, July 03, 2014

Akhirnya tak perlu induce

Alkisahnya...bile continue checkup pregnancy di kk kg raja dkt kg saya ni, doc kate saya perlu di-induce(paksa bersalin) on my due date. Saya x boleh overdue disebabkan GDM saya ni. So, begitulah hari2 saya menantikan sebarang tanda yg baby akan keluar. Menguji kesabaran bila yg ditunggu x kunjung tiba...

Pengalaman lepas awal 4-5 hari dari jangkaan...kenapa kali ni lmbat...ini lah yg saya kata what's come next...sbb dh ready dgn segala dugaan saya masih mampu tsenyum...due date 27/6, tp perlu dptkn surat refer doc pd 26/6...on that day, sampai laa saya di kk kg raja. Doc bg refer letter...rupanya hari tu jgk kene gi hospital...n yes, HUSM...mcm yg saya request drp husb saya...

Mlm sblm tu saya dh mula rase mengeras...tp rase tu everyday pn ade. So saya ignore...pukul 3am saya ke toilet buang air...ade blood show...so esoknya sampai je di HUSM saya warded. Saya dlm senarai utk di-induce...saya maklum pd nurse kt sana yg saya dah keluar tanda darah. Nurse kata nanti doc akan check. Bagusnya HUSM ni sbb psekitarannya Islamik. Nurse sempat pesan supaya solat wpon keluar tanda lendir darah n sebagainya...

Lepas solat zohor doc dtg periksa. Sebelum tu saya masih ok, blom rasa ape2 pon. Lepas doc check bukaan, dia kate saya dilated 3cm. Lebar senyum saya...pengalaman kali ni maybe lebih kurang sama mcm yg sblmnya...lepas check bukaan br contraction akan dtg. Mmg btol pn...lps asar contraction makin kerap...oh masa ni husb masih setia menemani...melayan bagai puteri...bgurau senda yg dh lama xrasa...rindu nk begitu selalu...tunggu n lihat je...long lasting x?

Dari lps asar saya bkerut2 tahan sakit. Contraction sekerap nk buang air kecik...saya perati jam, every 15 minutes. Saya masih gagah solat maghrib. Lps maghrib makin kerap, every 5 minutes. Dlm jam 9 lebih mlm saya rasa makin kerap n unbearable...ade ckp pd doc yg dtg check sblm tu, tp dia kate esk kot awak ni...haishh...rilek nye diaa...ingat nak check bukaan td. Then xlame lps tu saya inform nurse kat depan, masuk blk rawatan katenya...dia nak check bukaan...bila check je terus dia kate nk hantar saya ke labor room. Dah 9cm pon.

Kat labor room ade doc muda...alahai cam blom abes belajar...ngan a few nurse. Labor room lain lengang. Otw ke labor room td saya sempat wasap husb srh terus ke labor room. Sempat jgk wasap kt group kwn2 skolah tentang keadaan saya skrg...update btol ni...sakit2 pon sempat lg.

Doc check bukaan...lps tu pecahkan air ketuban...sakit makin xtahan. Husb masuk...ini pengalaman pertama dia tgk saya bsalin. ALLAH tunaikan hajat saya...mohon meninggalkan kesan pd dia...mohon akan terbit rasa menghargai saya isteri dia...

Tetiba rase nak teran...doc srh cuba teran...bukaan makin besar...lps tu terus rase nak meneran lg...3 kali teran, terus dgr suara baby menangis...mase proses baby nk kluar bising betul husb saya, lg bising dr saya...saya cuma mengerang sakit je, xde riuh se-labor room pn...dia xputus btakbir terpegun n terkesima...padan muka dia...hihihiiii...br tau mcm mane pengorbanan cinta saya...Alhamdulillah...doc srh selak baju...nk letak baby atas dada, sentuhan kulit ke kulit...terus baby diam. Kuasa Allah...husb iqamatkan kat situ.

Dah setel uruskan saya, terus saya disorong keluar bersama baby naik ke ward...kali ni mudah je Allah beri. Prosesnya xlame n mudah bbanding past experience. Rase bersyukur sgt2...

Esoknya lps doc check baby n saya, kami dpt discarge...dlm pukul 3pm husb sorong kami keluar. Skrg warded kat rumah pulak...:) Allah maha kaya, setelah byk keperitan saya lalui spjg pregnant, proses melahirkan saya mudah n sekejap je...betapa luas rahmah Allah...masih syg Allah pd saya...rase nak menitik air mata...baby saya comel pulak tu...sungguh!! Baby saya dh tentu molek di mata sayakn??...

Pesanan utk ibu2 yg bakal melahirkan...

byk2 tahajjud...

byk2 bersurah Maryam

Byk2 berzikir mase menunggu dilated

Byk2 baca doa nabi Yunus

Byk2 laa beramal...

InsyaAllah akan dtg bantuan drp Tuhan sekalian alam, yg maha Pengasih lg maha Penyayang... :) 

hadiah utk saya!! Direct drp Allah...
1 adorable people

Saturday, June 21, 2014

Bersangka Baik Terhadap Allah

-Monolog-

Telah byk yg blaku kpd aku sejak pembuka tahun 2014. Ye...byknya adalah yg worse dlm hidup...kategori worse, sbb masih jauh lg future...lots to come...

Antaranya yg x terpikul dek bahu seorang wanita lemah spt aku. Selama 32 tahun hidup atas muka bumi ini x banyak dugaan hebat yg Allah beri. Walaupon hidup dlm keadaan serba kekurangan sedari kecil lg, hidup xsemewah orang lain, bapa xsesempurna bapa2 yg lain...tapi hati masih bahagia...hati bahagia seorang anak kecil...hati bahagia seorang anak remaja...hati bahagia seorang perempuan yg meningkat dewasa...hati bahagia seorang wanita yg memiliki pasangan hidup dan anak2 dari rahim sendiri. Semuanya berjalan spt yg dirancang...kalaupon xsemua diperkenankan Allah...hati masih bahagia dan penuh redha...

2014...pedih dan luka datang...hingga hari ni blom bertemu jawapan. Apa punca...mana silapnya...apa dosa yg telah aku lakukan...muhasabah diri jd teman. Satu demi satu perkara yg x diminta dtg...adakah ini dugaan atau balasan? Kerap kali mengalir air mata di tikar sejadah dan di hadapan ayat2 suci Allah. Memohon bantuan Allah...memohon hanya dilapangkan dada...diberi ketenangan...

Atas tindak tanduk insan lain aku yg terluka...aku yg terima akibatnya...kerap kali juga aku yg menerima kesan ini yg terpaksa cuba perbaiki kepincangan itu tp semakin buruk yg datang. Yg kurasa dapat diperbaiki aku cuba perbaiki...yg xdapat dibuat apa2 aku hanya redha, tunggu lihat dan hadapi je...life must go on...masih ada lg di belakangku yg kubawa bersama...mana mungkin utk bputus asa...

Ya, anak2...Anak2 itu lah sahaja kekuatan yg aku ada...walaupon kadangkala mereka juga yg banyak menguji kesabaran hati...tp xpernah menyakiti...

Sejak itu setiap hari yg aku lalui, aku hanya menunggu 'what's come next?'...itu sahaja...dlm hati cuba get ready utk worse thing to come...meyakini hanya yg worse yg akan dtg...payah nak jumpa perkara yg baik aku rasa. Kalau ada cuma yg biasa...yg aku sendiri x rasa kebaikannya. Mungkin kerana terlalu banyak hadapi yg buruk sehingga yg baik dah jauh di-down grade kan...

Mungkin jugak kurang syukur...syukur kan bawa bahagia...x bersyukur x rasalah bahagia...

Pernah juga tertanya-tanya dlm hati...'why me, Allah...why me?'...takut dalam hati bila persoalan tu timbul...cepat-cepat istighfar...takut hati dihasut syaitan lebih jauh...

Allah, Kau permudahkanlah urusan ku untukku...andainya yg datang ini dugaan untukku, maka Kau tabahkanlah hatiku, Kau kuatkanlah jiwaku untukku hadapi segalanya dgn redha dan senyum...Kau mudahkanlah segalanya untukku...Kau berilah sedikit sinar bahagia dlm hidupku. Kau bantulah aku berubah ke arah yg lebih baik...murahkan rezekiku dan anak2ku...berikanlah ya Allah bahagia buat kami...amin...

2
adorable people

Monday, June 09, 2014

Tiada dia di sisi

Sepanjang tempoh mengandung ni mmg suami jarang sgt meneman bersama bile check up di klinik...kali ni mmg saya pegi check up di klinik kesihatan je, Poliklinik Meru. Free kan...keistimewaan lain xdpt, pegi je laa dptkn perkhidmatan kt situ. (Next election jgn harap aku nk undi kau gomen, selama ni pon bkn aku sokong kau pon, tkr address kt kg pulak!!) Dulu keje...xde mase nk ke situ, lgpn opis lame dulu byk cekadak nk cuti mc bagai...

Sekarang berada kat kg, insyaAllah akan bersalin kat sini nanti. Baby, cpt keluar, kesian ummi...

Kat sini pon saya masih uruskan hal check up dan BSP sendiri, maklumlah nak tumpang kat KK kat sini, kene tanya sana sini...semua saya buat sendiri. Masih mampu drive ke tempat-tempat berkenaan sendiri...xnak susahkan orang lain. Tak mengapalah...

Bila kita berdikari kita akan lebih bersikap menyerah diri pada Allah. Setiap yg telah berlaku, sedang berlaku, mungkin berlaku, akan berlaku telah pon ditentukan Allah...ia akan berlaku hanya dengan izin Allah. Banyak bergantung pada Allah untuk setiap urusan, bukan dengan manusia itu lebih memberi ketenangan jiwa, meringankan beban jiwa...lagipon bukankah kita ni cuma hamba Allah, memang pada Dialah tempat kita memohon segala-galanya...melalui doa...beri atau tidak, atau ditukarkan ke bentuk lain itu hak Allah...kita perlu redha, sabar dan berlapang dada...insyaAllah lebih tenang...

Kadangkala sampai jgk wasap kepada suami, bile keadaan diri terlalu penat, xkuat mentally n physically, "kenapa sampai hujung pregnancy pon masih xdpt menemani"...lps tu mesti disusuli dgn jwpn sendiri "xpelah..." dlm kepala dah set, Allah sentiasa ada bersama...xpernah jauh...ye, sesungguhnya Kau xpernah jauh, Ya Allah...terima kasih Ya Allah...

1 adorable people

Tuesday, May 27, 2014

Release

Alhamdulillah...dh berada di kampung...sejak sabtu lps...anak2 terpaksa ku pontengkan...sbb xtahan sgt dh nk blk kg...huhuhuuu...chronic...

Release laa sikit ape yg mbuat saya merana selama 6 bulan dlm tempoh pregnancy...merana teruk...stress...punah jiwa...tp buat2 ok...hakikatnya Allah je tau...

Mungkin ade jgk silent readers(koyaa) yg teringin sgt nk tau ape yg ganggu saya selama ni, seperti yg sering diluah kt sini...teringin nk korek (ade kot yg mnyibuk nk tau...bleh jd modal gossip kan)...well, u know who u are...xpyh laa sibuk nk tya...bce je laa (kalo pon nk bace) n xperlu meneka...biarlah jd rahsia peribadi yg Allah saje tau...n insan2 terdekat je yg tau...tmpt mengadu...ikhlas mberi bahu...ikhlas mberi telinga...ikhlas mberi tisu...ikhlas mberi komen...ikhlas mberi nasihat...mereka saje yg saya perlu...

Jumaat ni genap 36w...9 bln...dekat dh tu...tubuh bdn please btahan...baby pn hope sihat n normal mcm baby yg lain...Allah, permudahkan lah...jdkan lah penderitaan yg ditanggung selama mengandungkan baby ku ini mjadi asbab utk mudah proses bersalin nnt...akanku cuba kuatkan semangat...tempuhi segalanya selepas ini...

Walaupon air mata masih bersisa...ya Allah, berilah kesihatan yg baik serta umur yg pjg lg bermanfaat kpd ibuku...utk dia bersamaku...hanya dia insan yg paling ku perlu di saat ini...peliharalah, rahmatilah kedua ibu bapaku...tmpt menumpang kasih & hidup ini...

Amin...

0
adorable people

Wednesday, April 30, 2014

Kau yang merubah aku

Mereka fikir aku kuat
Mereka fikir aku tabah
Sedangkan telah banyak kali jatuh
Jatuh dan tersungkur
Cuba bangkit
Tersungkur kembali
Air mata tanpa henti
Dinding rumah ini jadi saksi
Setiap satunya mengimbau kembali
Dalam luka parut pun nyata
Jelas terlihat meski tiada niat
Dan sakit itu berulang pedih
Akukah itu yang tiada tahu bersyukur
Atau kau yang tak sedar dek untung
Membolot segala selagi belum cukup
Mencari tampungan selagi belum puas
Sedang aku kau pandang enteng
Seolah aku tiada berjiwa
Hei! Aku bernyawa
Hei! Aku berharga
Hei! Aku punya rasa
Kau yang buta!!!

2
adorable people

Wednesday, April 16, 2014

Barang keperluan baby

30 weeks dah saya ni...tapi masih lagi menjahit...banyak perasaan x happy mengandung kali ni, sejak awal lg...so, nak dapat happiness pegi laa menjahit, itu saya laa...suke tgk kain2 yg colorful, & seronok tgk hasil jahitan...keje yg xmelibatkan orang lain...bebas je...masa pon bebas je...

Sepanjang pregnancy kali ni saya banyak jait barang baby...baby binder, nursing cover, baby snuggler, set sarung tilam baby, baby comforter, nursing pillow & telekung...Alhamdulillah, ade jgk tempahan, lg byk dr sblm2 ni...rezeki baby kot...paling byk tempahan baby binder, nursing cover & baby snuggler...skrg ni rase dah nak stop jait brg baby & stop ambik tempahan sbb nak focus jait baju raya pulak...tp ade je tempahan baru dtg...walau pn xsebanyak gaji dulu & gaji ibu2 yg berkerja, tp puas hati sbb ni adalah sesuatu yg saya enjoy buat...walau sakit blkg, pinggang sume...tp happy...jom tgk gambar...







utk baby sendiri

testing jait...test skill

 ni pon same, testing mode...so dua2 comforter dpt kat baby sendiri, blom ready nak jual kt org...



 nursing cover sume tempahan, ade lg yg xmasukkan kat sini...

 utk keperluan sendiri

sume tu utk menantikan org baru...

so, sape2 nak tempah boleh je, tp tempahan dibuka lepas saya deliver laa kalo xde aral melintang...paling awal in OCT 14 nanti...bleh watsapp saya

watsapp : 013 3973674 (watsapp shj)
FB: Idamazuraiha Idris

Note: kain yg sama mcm dlm gmbar mungkin xdpt laa, akan come out dgn pilihan2 kain yg lain...

-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 Inside Our World | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki