2
adorable people

Wednesday, April 16, 2014

Barang keperluan baby

30 weeks dah saya ni...tapi masih lagi menjahit...banyak perasaan x happy mengandung kali ni, sejak awal lg...so, nak dapat happiness pegi laa menjahit, itu saya laa...suke tgk kain2 yg colorful, & seronok tgk hasil jahitan...keje yg xmelibatkan orang lain...bebas je...masa pon bebas je...

Sepanjang pregnancy kali ni saya banyak jait barang baby...baby binder, nursing cover, baby snuggler, set sarung tilam baby, baby comforter, nursing pillow & telekung...Alhamdulillah, ade jgk tempahan, lg byk dr sblm2 ni...rezeki baby kot...paling byk tempahan baby binder, nursing cover & baby snuggler...skrg ni rase dah nak stop jait brg baby & stop ambik tempahan sbb nak focus jait baju raya pulak...tp ade je tempahan baru dtg...walau pn xsebanyak gaji dulu & gaji ibu2 yg berkerja, tp puas hati sbb ni adalah sesuatu yg saya enjoy buat...walau sakit blkg, pinggang sume...tp happy...jom tgk gambar...







utk baby sendiri

testing jait...test skill

 ni pon same, testing mode...so dua2 comforter dpt kat baby sendiri, blom ready nak jual kt org...



 nursing cover sume tempahan, ade lg yg xmasukkan kat sini...

 utk keperluan sendiri

sume tu utk menantikan org baru...

so, sape2 nak tempah boleh je, tp tempahan dibuka lepas saya deliver laa kalo xde aral melintang...paling awal in OCT 14 nanti...bleh watsapp saya

watsapp : 013 3973674 (watsapp shj)
FB: Idamazuraiha Idris

Note: kain yg sama mcm dlm gmbar mungkin xdpt laa, akan come out dgn pilihan2 kain yg lain...

-THE END-
"The Best is yet to be"
1 adorable people

Tuesday, April 01, 2014

A few more days to 28w

Tak sabar, words t describe my everyday feeling...

BSP hari ni OK, alhamdulillah sgt...so, next 2 weeks br repeat BSP lg...BSP tu cucuk jari nk check gula dlm darah...ambik bacaan 4 kali sehari, hari yg ade BSP tu laa, not everyday ye...mula jam 8am sekali, 10am, 2pm & 8pm...telunjuk kanan, hantu kanan, telujuk kiri, hantu kiri...antara jari yg mjadi mangsa...last week bacaan tinggi sbb makan ikut normal ibu sihat mengandung...tp hakikatnya saya ni xsihat, diebetic...so result xOK, kene laa bebel ngan doktor...benci doktor & nurse kerajaan...bkn xbersyukur...tp sbb ade yg pe'el xbest bile serve pesakit ni laa jd buruk name hosp/klinik kerajaan...my biggest regret...tp xleh nak patah blk dh, xbleh dah...bacaan hari ni OK pon slps berlapar...mmg xambik nasik, sampai habis sesi BSP tu...just makan roti fiber, fries yg belikan utk anak2 tghari td, biskut cream cracker cicah air milo...tp air milo tu xminum laa, utk cicah je...the whole day i drink plenty of plain water...just that...blk je drp klinik lps sesi last BSP tu, pulun nasik ayam yg saya msk tghari td...lapar weyhh...oren manis hampir sebiji...bayangkan itu yg saya lalui sejak kandungan berusia 4 bln...kene diet, mmg lapar giler & sengsara...org mengandung selalu nak makan mcm2 kan...kali ni saya mmg teringin sgt nak makan kek...tp kene thn nafsu...mmg xenjoy langsung pregnancy kali ni...tp baby dlm perut mcm ceria je, kicking kuat laa jgk, lately lg laa, mcm kurang tido pon ade bdk ni...nnt dah dekat due, please anak, jgn lewat keluar ye...sian ummi...keluar dgn mudah je ye...jgn ade problem lg, ummi dah xsanggup...anak kene sihat ye...

Owh, lg nak cite psl pregnancy kali ni, HB saya mula turun sejak bln lepas, tp blom tahap kritikal laa...lepas tu berat badan pon naik tak byk...muka kecik mcm muka mase xmengandung...lengan pn same...sbb diet n stress ngn kencing manis tu laa kot...mmg stress...xhappy pn...rase dukalara je masuk blk mjait, jait ape2...order pn ade sikit2, rezeki anak...Alhamdulillah...

Doakan semuanya Allah permudahkan ye...

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Monday, February 10, 2014

Perasaan Ini

Air mata masih bersisa...ntah bila nak kering...rasa byk rasa...tp yg indah cuma sedikit...marah, dendam, benci, jijik...semua tu mungkin akan ada sampai mati...susah nak buang...sepi, sunyi, tak terluah, rindu pada org tersayang yg jauh di mata...nak call, rasa byk nak cerita...tp tak mampu...bilakah rasa ni akan berakhir...terseksa dek kamu!! Ye...kamu!! Andai ada pisau di tgn, dah aku robek-robek hati perut kamu!! Alhamdulillah Allah masih pelihara...

Anak...membesarlah dgn sihat dan sempurna...ummi setiap hari doakan kamu...maaf kerana sempit dan sesak dgn tekanan ummi...ummi xberdaya...tp Allah maha Penyayang...diberikan dugaan ini yg penuh rasa perit ketika ini...diganti dgn rasa gembira adanya kamu dlm perut ummi. Ummi xpernah se-excited ini...xsama rasa mcm ketika pertama kali, mengandungkan abgmu...kamu lah yg menggembirakan hati ummi...dgn denyut dan gerak mu...duduklah di situ dgn selesa...main lah apa saja...ummi suka!! Ummi abg iman n kakak aisyah can't wait to see you...

Anak-anak...kamu semua pengubat jiwa lara ummi...penguat semangat ummi...janjilah bahawa kamu lah anak-anak yg bakal membantu ummi di sana...jaga ummi masa ummi dah tua...sentiasa bersama ummi walau dlm apa jua keadaannya...kerana kamu semua hanya yg ummi ada...

1 adorable people

Saturday, January 18, 2014

Makan...makan...aku rindu...

Lately penat fikir ape mau mkn...selain fikir ape nk msk utk org lain mkn...msk utk org blom tentu kite bleh mkn. Dh ade kencing manis ni kene bjaga2 bile nk mkn. Sampai naik takut pd mknan. Sudahnya lapar hari2...kdg2 rase xenjoy dgn pregnancy kali ni...asik kene hadap bnda yg kite xsuke...pulak tu xde sape yg bleh buat kite suke...

Pagi ni lapar...roomate lps subuh tido blk...mcm mane Allah nk murahkn rezeki. Lapar dh saya ni...pegi dapo konon nk bancuh Shaklee ESP tp bile tgk air msk dh kurang dlm botol air n pinggan mangkuk hampir penuh sinki maka yg itu disetelkn dulu...kalo keje rumah xsetel bkn ade yg ringan tulang nk tolong. Kat rumah ni ade 2 dewasa lain, suami n adik...dua2 golongan adam yg kurang sensitiviti...pdhal hari2 saya fikirkn nk msk ape utk diorg. Time mcm ni laa saya sgt perlukn bntuan...sedih pulak bile difikirkan...

Lepas minum ESP naik atas baring dpn tv. Punggung pinggang n tulang pubic ni dh mula sakit2. Xlame lepas tu rasa masih lapar...turun dapo bancuh air teh kurang manis...cicah biskut. Biskut butter cream ade gula pulak tu sikit. Ikutkan xboleh mkn tu...air teh pon same...tp dh xde pilihan...mkn jgk laa. Pukul 10 br roomate bgun...dh siap mandi nk beli breakfast...tya saya nk mkn ape, sepatah pn saya xjwb...merajuk konon...sampai sudah saya xmkn.

Byk yg saya rasa nk mkn tp xdpt mkn. Tau2 jelah org pregnant mcm2 bnda mengidam, sedih kalo xdpt...tp ok kalo bleh replace ngn mknan lain...tp utk saya xbyk pilihan. Akan kelaparan lah selalu...itulah yg menyedihkan...xsabar nk tunggu bersalin...saya pelik jgk mcm mane bleh dpt penyakit ni...sejak bln puasa itu hari sampai laa saya tau saya pregnant saya jge mkn a.k.a diet...senam hari2 30 minit...mkn cuma beras herba ponni je...dr berat hampir 70kg, saya manage utk dptkan 60kg. Bile dpt tau mula pregnant the saya mula stop sume tu...maybe a week before test gula tu saya mkn durian agak byk tu psl laa dpt bacaan 9. Kat kg pon saya mkn nasik beras herba ponni...tp mungkin nasik2 bungkus yg dibeli kt pasar pg utk breakfast tu pn menyumbang...kat kg pulak byk mknn yg ikut selera kita mudah nk dpt...agak sedap jgk laa mkn...tp x over kot...standard org pregnant mkn laa...ntah laa...

Smlm pn saya mkn jgk nasik beras basmathi sikit...jagung rebus sbtg...minum air ribena...nk msk something utk org sakit yg perlu berdiet mcm saya ni xlarat lah...nk kene msk utk seisi rumah lg...i'm do it all alone...xlarat...keje lain byk lg...pnt...tenaga xberapa nk ade sbb kurang mkn kn...sedihkan?? Hari minggu org keje bcuti, saya masih bekeje...org keje tu refer pd org dewasa dlm umah saya ni lahh...hmmm...rase nk lariii...

Sekadar luahan hati...xde ape yg dpt ubah keadaan ni...pnt cuba tp tetap same...

1 adorable people

Wednesday, January 15, 2014

Masam Manis Pembuka 20014

Lama tak menulis...ikutkan xde masa plus malas...tp harini rase nak sgt menulis...setelah hamir sebulan habiskan cuti sekolah di kampung, akhirnya tamatlah sudah musim melepek saya...alhamdulillah...i'm feeling much better now! OK, semua cerita saya tempatkan dlm 1 entry ni ye...

Anak mula sekolah
Anak sulong saya mula sekolah darjah 1 mula awal tahun ni...how fast times fly...makin besar anak2 saya. Iman darjah 1 di Sekolah Rendah Islam Hira', Batu Belah, Klang. Around 20 minutes from our home. Kalo jalan xBZ 15 minit pn bleh sampai. Tp jalan Meru ni mane laa pnh xBZ, mlm kot baru lengang. Iman gi sekolah dgn ayah dia, paling awal 6.45am...kene awal sbb pg mmg jam teruk, masuk kelas 7.45am. Hari sekolah saya bangun jam 5 kalo prepare breakfast heavy skit cam nasik goreng ke, bihun goreng ke, kue tiaw goreng ke, saya jenis yg lmbt jgk buat keje, jd better mula keje awal...kalo breakfast yg agak ringan mcm roti, sandwich tu bleh laa lewat skit setengah jam...Aisyah masih di Genius Aulad Setia Alam, cuma tukar ke morning session. Ade laa yg xberape puas hati dgn GA ni, dr segi sistem pembelajaran dia laa, tp sbb Aisyah dh biase kat situ jd bia je lah dia kat situ. Pyh nk tukar2 sekolah pulak...lgpon nmpk Aisyah OK je dgn pembelajaran kt situ, sbb Aisyah ni fast learner jgk laa & suke main dgn pensel dan kertas. So it should be OK laa...dh pandai menulis sume, kira2, mbaca pn dh agak lancar...OK laa utk bdk 5thn1bln...Cuma Iman je laa yg ade kurang skit, xsesuai sgt GA tu utk dia...agaknye Iman ni elok masuk military school kot br dpt blajar buat ape2 cpt skit, nak focus tu mcm mslh je pd Iman...xpe laa Iman, kite slow2 gerak...Ummi will always help you with your school & study...anything for you dear...


Update Pregnancy pulak
Sehingga hari ni baby dlm perut dh capai usia 16w5d...still a long way to go. Anak2 tya bile adik baby nak keluar, bulan puasa nanti ye abg & kakak...lps dpt tau bile baby akan keluar, hari2 tya bila bulan puasa, dh dekat ke blom, lagi berapa hari...huhuhuuu...penat pulak nak jawab. My dear baby in ummi's tummy, your big brother & sister can't wait to see you...OK, nk citer psl check up last week...dtg pg2 kene leter ngan nurse yg jage kaunter...seawal 8pg...kesnye saya dh termiss 1 appointment. Ni 1st time saya check up kat gomen, & seingat saya laa saya xperasan pon yg nurse itu hari ade mention psl ni. OK the date was stated there in my red book, tp sebab tulisan nurse yg sgt artistik tu, saya jd xperasan yg itu adalah date appointment...dh laa segala mak nenek note yg nurse & doktor tulis tu xteratur, sekejap page ni sekejap page sane...pulak time tu focus saya cuma pd BP saya yg tinggi tu...so, mintak maap laa saya dh termiss. Duk ulang2 dgn nada yg xbest ah kt saya yg saya dh make mistake terlepas appointment like i am a 7 years old kid...last2 saya bingit, saya kate, yela2...yg lepas tu lepas laa...so bile pulak next appointment saya!...mmg kerek aa nurse tu. One fine day saya nk snap gamba dia if she did anything that annoy me...tggu laa...pass terus ke kak ngah bia sng direct ke KKM...mentang2 laa saya ni housewife, pandang saya mcm kecik je ye...saya silap, my mistake...tp tolong laa jage budi bahasa, pakai tudung dh tentu Islam, perangai bia laa perangai seorang muslimah ye...sbnrnye last week wasn't for check up...tp utk minum air gula, check kandungan gula dlm darah...unlucky me this time, my reading was 9, quite high huh?! so as the result, every twice a month i have to go to the clinic for BSP...cucuk jari utk check bacaan gula. sehari 4 kali, 8pg, 10pg, 2ptg, 8mlm...Isnin lepas br ni dh buat...Alhamdulillah it dropped...dpt laa bacaan 5 utk setiap 4 waktu tu...a friend of mine bg petua blend peria katak ngan epal hijau buat juice...minum at least 2X sehari...dgn izin Allah it works wonders on me...dlm mase 2 hari saya amal, bacaan turun...tp kekal laa BSP tu twice a month sampai saya bersalin, saya redha dgn ape yg Allah tentukan, bukankah kite cuma hambaNya saja...terima & cuba cari jalan penyelesaian...penyakit ni pon dtg atas kesilapan sendiri yg xjge pemakanan...Oh ya, BP saya dh kembali normal...what a relief...tgk, betapa penyayangnya Allah tu kan...Dia tau saya bkn kuat mcm org lain, dtg 1 dugaan dh goyah...maka dikurangkan bg saya...tp BP ni bleh naik kalo ank2 xabih2 buat hal kat umah, & ank2 saya masih dgn pe'el lama...kuat & sabar lah...

Dugaan
Memang byk dugaan di permulaan 2014 ni...ade jgk mslh bsr timbul di saat saya berbadan dua ni. Dugaan yg paling hebat selama hayat saya ni...tp xmampu diceritakan pd sesiape...org lain membuat onar, tp yg terseksa adalah saya, effect nya pd saya, salah & puncanya juga ditimpakan ke atas saya. Sedih bila dizalimi...nampak skrg mcm dah settle, tp dlm hati saya masih robek, ingatan tu sentiasa dtg bila berseorangan...mmg saya xberteman di rumah, xde tmpt nak meluah...hanya Allah yg saya sandarkan...pedih bile kenangkan, xmungkin dpt dimaafkan, tp kerana Allah saya bertahan, redha, dan cuba tabah...mohon moga dgn itu diterima setiap amalan...pd awalnye yg negatif je yg dtg, asyik berndam air mata...tp skrg saya faham, tidaklah Allah berikan dugaan itu utk keburukan, tp byk hikmah di sebaliknya...lihat secara positif...dugaan utk menguatkan, mematangkan, menabahkan dan menambahkan sabar...juga utk muhasabah diri supaya diri dpt diperbaiki...harus jd lebih baik dr smlm...harus fikir juga utk diri sendiri lps ni...biar ade ruang utk diri sndiri...jgn terlalu bgantung dgn org...bina diri sendiri supaya lebih yakin...Allah ade, Allah pasti bantu...mmg saya down sgt hari tu...xtau laa mcm mana peribadi ank dlm kandungan saya nnt...dh laa skrg saya mula melampir blk pd ank2...paling xthn Aisyah makin meragam dan mengada...xlarat nk ikut karenah dia, ape lagi nak turutkan kemaaruk dia tu...byk jwpn & alasan selalu...mcm tu pulak bila dh besar...Aisyah, ummi tggu Aisyah berubah pe'el...ummi tggu Aisyah bsr...senangkan hati ummi Aisyah...jiwa ummi xlarat dh ni...jd ank solehah ye...Iman pon same, tolong cpt skit, jgn lmbt2...xmau slow2...sejukkan hati ummi ye, bakal da'ie...

byk rase dlm jiwa, sbb tu rase rindu nk berblog...jiwa xbrape stabil je lately...mohon diberi ketenangan setiap waktu...Ya Allah...

-THE END-
"The Best is yet to be"
1 adorable people

Friday, November 15, 2013

Awal-awal Dah Hitung Hari Dah...

Celik mata pagi ni rase happy sebab hari ni dah 8 weeks...ni ikut kiraan dlm application kat phone...well it's a long way to go...x sabar nak berakhir padahal check up pon blom lg...dah call klinik haritu, diorang suruh dtg next week on wednesday...bleh bukak buku merah...yeay!!...

And today is the last day of school for this year...my kids are so excited to have school break...padahal xde plan nk bercuti mane2 pon...xde feel nak ke mane2 pon dlm musim mcm ni...rase nak baring depan tv je adalah...tp insyaAllah nak blk kg...rehat ngan ummi kat kg lah ye anak2...sambil2 ummi buat tusyen utk kamu...

1 adorable people

Saturday, November 09, 2013

Salam bersiaran dari dalam kete parking tesco setia alam

Adeh...panjangnye title entry...assalamu'alaikum sume...lame xketemu kat sini kan...well bile dah mula malas tu akan jd malas abadi...eheh...malas update entry je laa...saya sihat macam biasa...masih macam biasa walaupon banyak perkara berlaku selama menyepi...yg baik yg buruk. alhamdulillah 'ala kulli hal, yg buruk dpt diatasi dgn izin Allah, rabbuljalil...

Aktiviti masih sama...menjahit...kalo dulu selalu post gambar produk jahitan kt fb...tp skrg rasa takut nak post sebab takut org order...weyyy...nk bisness ke xnak ni??!!! Nak tapi masa masih x izinkan utk put high priority on this...kang org duk order2 tp saya tak mampu nak siapkan cepat...org order biase kalo boleh nak dpt cpt je kan...so skrg gambar product jahitan everytime pon di post kat instagram pasal kat situ tak ramai follower...still keeping myself undeground...

Saya ada berita baru jugak nak share...walaupon blom disahkan officially oleh yg lebih arif tp saya dah rasa happy...n mula merangka macam2 untuk itu...syukur pd Allah...kira nak dapat rezeki laa ni...suka tak..suka tak..suka tak...mcm cheff ammar pulak...ok lah...nanti sambung lg...bye...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 Inside Our World | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki