0
adorable people

Wednesday, November 26, 2014

Rase Bersalah

Sgt rase bersalah kami tinggalkan atuk n nenek kat kampung...

Br beberapa jam nenek kata dh sunyi...dpt gambaran suasana itu...

Time aku susah ummi abah lah tempat mengadu...tempat tagih simpati...kami menangis bersame (mmg xtipu) kerana kami cuma hamba Allah yg dhaif...byk berserah pd Allah, itu saje yg kami mampu dan ummi abah sgt3 memahami ape yg aku alami...sebolehnya mereka cuba bantu utk kurangkn tekanan yg aku alami...

6 bln kami menumpang kasih sayang simpati nenek dan atuk...kami susah senang bersama...utk balas jasa itu aku cuba bantu ummi kt umah...

Skrg bila aku xde ntah sape nk bwk ummi pegi beli breakfast, pegi pasar pagi beli pokok bunga ros, pegi pasaraya beli groceries...aku rindu sgt ibuku...doa Ya utk ummi n abah selalu...jgn khuatir...

Aku mula rase seperti akulah antara 11 org itu yg akan jage ummi nanti...akan aku usaha utk itu...utk cuba berusaha hijrah ke kampung...aku berazam nak jage mereka...jiwa aku xsesuai di bandar...Khadijah mesti mula sekolah di kampung...paling lambat lagi 6 tahun...Ya janji ummi, ummi tunggu ye...

Kalaulah dunia ini beri peluang aku memilih antara dua...dah tentu aku memilih ibu dan ayahku...tanpa ragu...tanpa perlu berfikir panjang...kerana mereka tak akan tinggalkan aku dlm ape jua keadaan mereka...yg lg satu tu tak meyakinkan...bile-bile mase dia rase nak tinggalkan dia akan pergi...dan aku masih di sini kerana tanggungjawab dan kerana Allah...anak-anak pula pasti akan bersama aku...

Gambar ni cuma menggambarkan doa aku utk kecap bahagia walau sesaat cuma...kecap bahagia hanya semasa kami di sini...

Berat utk aku...ALLAHU ALLAH

0
adorable people

Friday, November 21, 2014

Matahari

Matahari tak cukup indah
Pada pagi yang suram ini
Malam ku resah kerana
Malam mungkin kelam

Bumi indah cinta punah
Bintang bintang tumpang berduka
Meratapi nasib
Kenapa hari ini

Matahari bangunlah
Indahkan hari ini
Engkau perlu hidupkan semula mimpi kami

Matahari bangkitlah
Indahkan hari ini
Engkau perlu hidupkan semula cinta kami

Lupakan kisah
Kisah yang terjadi
Mengharap sinar
Sinaran darimu

Matahari bangunlah
Indahkan hari ini
Bagi kami terus melayari hidup kami

Matahari bangkitlah
Indahkan hari ini
Bagi kami terus menghidupkan cinta kami

Lupakan kisah
Kisah yang terjadi
Mengharap sinar
Sinaran darimu

https://www.youtube.com/watch?v=ux5QWPl-bOs&feature=youtube_gdata_player

0
adorable people

Monday, November 17, 2014

Pasti Dilaknati

Yg dilaknati tu adalah suami dlm artikel yg saya akan share kat bawah ni...itupn kalo suami itu tidak bertaubat...

Hampir sgt...DAMN!!!...lantas aku terkenang...

http://www.sinarharian.com.my/mobile/rencana/pengakuan-suami-curang-1.333903

Baca sendirilah uols...menyirap pulak hamba nih!!!

0
adorable people

Tuesday, November 04, 2014

Khadijah tak sihat

Kdj(read Khodijah) tak sihat dah hari ke-3...again down with flu...sept lps dah kene...ni dpt blk...ade yg bwk blk ke kg virus sesema ni...lps tu cousins kdj yg duk dpn umah nenek ni asik sesema je...like everyday, everyweek, everymonth...diorg main ngan Aisyah...Aisyah cium adik kdj...that's how the viruses spread...theory saya laa...apepn penyakit itu kifarah...utk ajar kdj n ummi sabar...

Lps tu kdj kene gatal2...biji kecik mcm kene gigit semut...banyak...n beralih2 tempat...skejap sini...pastu situ...biase lps mandi lg galak gatal tu naik. Mujur kdj kurang menangis...bile gatal dia cuma merengek...it breaks my heart laa dik, seeing you unwell like this...ummi helpless n hopeless...ummi berdoa je mampu...nak harung sendiri masalah anak2 ummi terpaksa jd kental.

Kunyit tumbuk campur minyak utk runny nose atau stuff nose...ntah ummi pon xpasti
Garlic bakar tumbuk campur olive oil utk sesema, lumur tapak kaki dada n blkg badan...

Allah bantulah kami
Allah sembuhkan Khodijah
Allah izinkan natural remedy n minyak2 yg aku guna ini mujarab
Allah jauhkan penyakit drp anak2ku
Allah rahmati kami

Itu je yg ummi mampu...i'm sorry dik...

1 adorable people

Friday, October 31, 2014

Bukan Mudah

Payah nak teruskan hidup kalau sayang rindu benci dendam bersatu dan berpadu dlm hati...
Dulu pandang rasa bahagia...sekarang tambah lagi satu......luka...mcm rose, cantik tp berduri...
Dah xsama...yg dulu dah jadi lain...teruskanlah mencuba...kot2 akhirnya terubat...
Aku pon mencuba...cuba buat2 lupa...tp bila terimbau payah jgk nak telan nasik...xpelah...maintain slim...bontot jLo pon dh xde...nangess...

0
adorable people

Saturday, October 25, 2014

Selama Tahun Baru Hijrah kamu yg bernama Idamazuraiha

Segalanya masih tersisa
Kerana jawapan belum ku jumpa
Tiada janji atau kata putus yg mampu mereda
Pernah ku minta Tuhan ambillah ingatanku
Tamatkan kesedihanku sekaligus
Putarkan masa agar dpt ku mula dr saat aku masih bahagia
Tapi kuasa hanya pada Dia
Dia yg berhak putuskan
Di mana aku layak ditempatkan
Bila lemah tak berdaya aku serahkan diriku bulat2 padaNya
Memang itu yg sepatutnya kita semua lakukan dari mula

Letih
Letih jaga kamu
Letih uruskan anak-anak
Letih uruskan rumahtangga
Tanpa kau membantu
Pon begitu aku x layak merungut
Mungkin ini balasannya
Mungkin juga ini dugaannya

Aku mencari penawar utk kamu
Juga utk diriku
Pengorbanan itu bukti kasih sayang tulusku
Tulus itu datangnya sedari aku dari rusukmu
Yg kau x pernah sedari
Yg kau x pernah syukuri

Kuturuti kehendak mereka
Kini aku redha
Redha ketentuanku
Setiapnya tersembunyi hikmah
Setelahnya mungkin lebih indah

Doaku berjuta
X pernah kering air mata
Terlekat duduk sujudku di tikar sejadah
AyatMu Tuhan ubatku
Zikir padaMu penenangku
Harapan ada
Pada Dia
Hanya mahu bahagia
Dalam hayat sesingkat masa
Dalam dunia yg tinggal secebis cuma
Allah ubahlah semua

0
adorable people

Saturday, October 11, 2014

Tenang

Tenang itu milik Allah...hanya ada pd Dia...Dia saja yg mampu memberinya...doalah utk itu...

Tgk dlm cermin...rupa makin tua...kusam pucat n xbermaya...br 33 kot...br tersedar yg pengalaman itu mempengaruhi rupa fizikal kita...kalau asyik bersedih resah gelisah over worried stress marah benci dendam dgn apa yg dialami maka itulah yg akan kamu jd...maka utk nampak lebih comeyy bertenaga hidup ceria vibrant maka carilah tenang itu...mana mau cari??!!

Ok...tip saya cuma...kalau sblm ni saya asyik dihantui apa yg telah berlaku, sedih, marah, dendam, over worried pd perkara yg diluar pengetahuan saya, syak yg bukan2, skrg saya serah everything bulat2 pd Allah...kejahatan org pd kita biar Allah menilai dan menghukumnya kerana Dialah sebaik-baik penghukum...apa yg dia buat di belakang kita biar Allah yg menentukan dosa pahalanya...itu antara dia dgn Allah...percayalah hidup manusia ni x akan aman tenteram dan tenang bilamana dia tidak bertaubat dan berterusan menzalimi orang...dan saya dah nampak itu pada dia sekarang...janji Allah...beringat-ingatlah kawan-kawan...what goes around comes around...dan saya akan terus melakukan kebaikan utk tuju jannah...that's all i need to do...insyaAllah...

Sekarang saya dh jumpa kunci tenang itu...kuat bergantung kpd Allah utk setiap apa yg akan berlaku kpd kita...apa saja yg Allah dah tentukan utk kita semuanya mendatangkan hikmah yg besar...cuma ia akan nampak buruk bila kita handle dan terima dgn cara negative...percayalah yg baik itu semua drp Allah walaupon ia dtg dlm bentuk pleasure atau musibah...the way we accept and handle it will determine the outcome...

Tenang itu penting...tenang itu berharga...kerana dr situlah dtgnya bahagia...serah bulat-bulat pd Allah, ingat Allah...hati akan menjadi tenang dan lapang...insyaAllah...

أمين اللهم أمين

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 Inside Our World | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki