0
adorable people

Thursday, October 30, 2008

1st appointment

smlm kami bwk Iman g jmpe doktor lg. kul 8 lbh pg kami dh kua. konon tkut ramai org, lame plak menunggu. kt appointment letter tu kul 9 pg. kami ikut laa time tu. rupenye dh ramai org menunggu kt klinik pakar orthopedik tu...kami pn ikut turn laa. dr kul 9 lbh skit smpai kul 11 lbh br turn kami smpai. nasib baik bwk bekal nasik goreng yum yum ummi, bleh alas perut...lame tu menunggu, Iman smpai t'tido lps puas merengek...maklumlaa, goverment hosp.

smpai klinik tu, nurse b'tugas srh kami g bilik p'imejan...nk kene x-ray daa...hya tu je cara doktor nk tgk progress tulang kaki Iman. meraung lg Iman kt bilik x-ray. ayah dia yg bwk dia msuk. aku xleh laa, psl pregnant. sorry Iman, ummi xdpt temankn Iman kt situ.

kul 11 lbh, no. kami dipanggil. dgn susah pyhnye aku dukung Iman yg tgh lena tido kt dlm pangkuan aku. bile smpai dpn bilik tu, doktor tu say sorry kt ktorg, psl silap pnggil no. sepatutnye no sblm kami. dgn hampa, kami duduk. s few minutes later, sorang doktor kua dr blk dia panggil no. kami...turn kami dh ni. doktor yg kami jmpe tu, doktor India. baik doktornye, peramah...pndai amik ati ank aku. xde laa Iman nk nangis, sbb Iman ni xleh jmpe muka2 yg dia xfamiliar, nnt dia takut, pstu mula laa menangis...doktor kate within 1 week tu xbyk perubahan yg dpt kami tgk, cause it's too early. tp bile tgk imej x-ray dia nmpk laa retak tu dh kurang skit clear nye b'bnding a week ago. doktor check simen kt kaki Iman. doktor kate dh xelok...bhg yg cover tapak kaki ngn lutut dh lmbut. mau nye x, Iman ni kaki b'bungkus pn still lg lasak. simen tu xbleh m'halang p'gerakn dia, cuma m'hadkn je. skit2 nk diri, xdpt diri dia merangkak. so, doktor srh tukar simen br. kali ni kami mntk yg fiber pya. doktor tu approve je ape yg kami request. ringan skit, xde laa beban sgt bg ibu mengandung mcm aku ni nk dukung dia nnt. nxt 2 week will be our 2nd appointment. arap2 time tu Iman dh OK.

bile g bilik plaster, bdk2 yg in-charge plak xde. ade ke g tapau nasik...so, kami tunggu lg. nasib xlame sgt. bile sume dh ade, mula laa keje2 nk potong simen tu...meraung lg ank aku...kali ni smpai t'esak2...sbb tkut ngn mesin pemotong simen tu. simen tu agk susah nk bkk psl air dh msuk dlm tu, lmbap skit. mkn mase gak laa nk bkk. bile bkk, mmpphh...xthn bau kaki Iman yg dh seminggu t'perap dlm simen tu. tu psl laa Iman gatal2. poor my little boy. lps tu Iman dipasangkn plak ngn fiber tu. tp fiber tu cam tajam2 skit laa. bleh luka kalo xkene cara. ringan mmg ringan...

blk umah br perasan fiber tu diorg psg cam ketat skit kt bhg paha...mcm sakit je bile tgk Iman nk gerak...tp dia xde plak nangis. bile mlm, dia mula lg...smlm kul 1 dia t'jge...ayah dia buat susu. dia minum...tp lps tu dia start nangis & mengamuk. aku pn xtau nape dia nangis...sakit ke, gatal ke...nk kate gatal xde plak dia garu2 kaki dia...tp dia asyik nk dukung ngn aku je...dh 2 mlm mcm tu. dlm k'payahan tu aku dukung jgk. skali skala ayah dia dukung dia plak. maybe kesian tgk aku yg sarat ni dukung bdk 11 kg +-...xdiam jgk dia, ayah dia dukung dia bwk ke lua, nk plak dia tdo ngn nenek kt lua...kami pn b'alih tmpt tdo ke lua jgk. smpai pg Iman tdo, Alhamdulillah...

tp sbnrnye susah nk hadapi sume ni, xsemudah m'ceritakn nye dlm blog & xsemudah korang m'bace nye dlm blog aku nih...susah ke, payah ke...kene gak hadapi...xsabar nk tggu mase b'lalu pegi...aku btol2 perlukn mase, mase utk rehatkn bdn, rilek kn otak aku yg kusut ni...

Iman ngn 'pembungkus' fibernye...sabar ye Iman, sabar mcm Ummi ni...insyaAllah Iman sihat, Allah mesti bantu kite, Iman...

-THE END-

4
adorable people

Tuesday, October 28, 2008

Tulang Tibia Iman Retak...

skrg ni kalo bwk ank aku dgn kaki nye yg b'simen tu sume org akn tya nape? sbb t'lalu kecik utk alami bnde mcm tu. kalo yg xb'tya mybe wat andaian sndiri, mak bapak xpndai jge ank @ ank aku yg hyper active. sedangkn dua2 pn x...

aku byk sbr ngn nursery ank aku tu. dr kecik (blom pndai jln, smpai dh umo 1 thn 5 bln ni) asyik kene gigit ngn bdk lain. paling latest, 3 mggu lps, kene gigit kt idung. kalo dh kerap kene, xkn still nk ckp "dh bdk2 nk wat canner..." mcm xde cara nk elak bnde tu drp b'ulang...kuarantin ke bdk2 yg ske m'gigit, @ monitor lbh ke bdk2 tu. xkn aku nk kene ajr diorg sume tu.

sehari sblm tulang tibia iman retak, palang besi buai jatuh atas kpala iman. luka skit. palang tu kn brt jgk...tu pon aku sbr lg...diorg ckp "lps mndi iman ngn bdk2 lain main buai, lps tu palang buai tu jatuh atas kpala iman..." malang btol ank aku, dlm ramai2 tu dia jgk yg kene. (redha). ank aku jgk ke yg salah? mane bdk2 tu tau bnde tu bhya ke...apsal diorg cuai, tgglkn buaian yg dh xdigunakn kt situ. nape xsimpan. mmg laa bdk2 akn main ape saje yg diorg nmpk, sume tu nmpk fun bg diorg, diorg akn main...aku sbr, sbb aku xnk org kate aku ni cerewet sgt, kang aku byk songeh, p'jge bdk2 kt nursery tu xske aku, ank aku plak xdiberi perhatian nnt, dibiarkn plak nnt, nnt diorg wat t**k plak kt ank aku. aku nk diorg sng ati jge ank aku...tp mcm ni jgk jdnye...aku byr every month RM250 bkn utk ank aku terime sume musibah tu...tp utk dijge dgn baik...aku kecewa sgt2...

lps iman xleh jln pd ari kejadian (23/10/08), menangis sakit kaki, boss nursery tu call ayah iman, bgtau iman sakit kaki, xleh jln. p'jelasan diorg cume "iman jln2, lps tu jatuh t'duduk, then xleh bgn...nangis sakit kaki". bile usik skit ujung ibu jari kaki, iman meraung...anta g klinik, klinik srh g hosp. kt hosp g x-ray sume, doktor kate tulang tibia iman retak. aku tgk sndiri x-ray tu...sedih & t'kejutnye kami. doktor srh iman disimenkn kaki. simen dr tapak kaki smpai paha...yg dpt legakn ati kami bile staff2 yg simen kaki iman tu ckp, "kaki bdk2 kecik cpt recover. sbb p'tumbuhn diorg cpt..." so, ade laa harapan iman nk smbuh cpt, dpt b'jln spt biase. yg sedihnye, owner nursery tu xde plak nk hub ktorg utk b'tyakn kabar iman. xnk dtg visit pn, at least call ke...sms pn kami terime...the next day awl2 pg kami g nursery iman lg, g jmpe owner dia. kami bwk iman dgn kaki yg b'simen tu. owner dia wat2 kesian (ermm...ikhlas ke tu...). ktorg nk mntk p'jelasn laa, psl xpuas ati ngn jwpn diorg sblm ni. tp diorg still bg jwpn yg same, xde nk ngaku diorg careless ke, cuai ke...still ank aku yg slh. En. Noor Fadzli siap amik gmba nursery tu, konon nk gertak diorg laa. tp still wat muka toya...mmm...xpe laa, bnde nk jd kt iman, kami redha. ptg tu, dh dkt nk maghrib br dtg umh ktorg nk mntk maaf, nk melawat iman skali...suami owner nursery tu mntk settle je bnde ni. tp wife dia dgn egonye ckp "ermmm...kalo nk saman, saman laa..." time tu aku xkua, mls nk dgr sume tu, wat sakit ati je...tulang kaki ank aku ttp dh retak...aku cuma kua sbb nk idangkn air je...En. Noor Fadzli yg citekn sumenye kt aku...hiii...mmg aku xkn anta lg ank aku kt situ...tobat dh...

skrg ni aku rase pressure sgt2...susah nk jg ank kecik yg b'simen ni. kene jge jgn bg retak simen tu, xleh bsh...semua p'gerarakn iman kene monitor. dia bkn tau @ fhm ape2...dia tau nk main je. paling susah time nk mndikn dia, nk basuh kecing & berak...kaki kene bungkus ngn plastik, xnk bg basah. nk dukung & angkat dia bkn sng, simen tu brt giler. xt'daya aku yg m'boyot ni nk uruskn iman sorang2. dh laa p'gerakn aku t'had skrg. bile En. Noor Fadzli plak byk rungutan, aku lg rase sedih + upset...sbb aku pn pnt uruskn iman yg dlm keadaan mcm tu. tp nape bile aku bleh sbr, dia plak xleh...bile xde plak yg ringankn tulang utk m'bntu lg laa rase sedih...mcm xde sesape yg kesiankn aku bile tgk aku susah payah mcm tu. aku xreti nk mntk tolong ngn org w/pn sedara sndiri. aku cuma harapkn diorg ade hati nk share beban aku b'sama. tp sedih tu aku smpan jauh2 dlm ati, senyum selagi mmpu...Tuhan bg dugaan kt aku, aku kene hadapi sndiri, xleh asyik nk harapkn org lain. sbb iman ank aku...walau susah mcm mane skalipon aku msti dpt buat sume tu...yg xmampu org lain buat tanpa byran w/pn ayah iman sndiri...

ari ni aku g keje...iman duk ngn nenek dia yg k'betuln dtg sni ngn atuk nk visit all their grandchildren. so, nxt week iman mybe akn tkr ke nursery lain. arap2 OK laa sumenye...kejadian ni xkn b'ulang...aku akn tuntut ngn owner nursery iman tu segala gnti rugi, cuti aku xb'gaji, mase kami, pnt lelah kami...dll yg mmg dia jnji nk byrkn tu...arap2 nk laa byrkn...kalo xkami saman!!


mase pakai plaster berat...POP...


 lepas bukak yang tu mintak yang ringan punya plak...
-THE END-

2
adorable people

Monday, October 06, 2008

We all in green...

Ini laa color ktorg mase 1st day Raya...all in green...thn dpn color ape plak ek...mmm...lmbt lg nk PK pon...

-THE END-
Posted by Picasa
0
adorable people

2 hari sblm raya

korek idung ke tu...xsenonoh btol laa...bkn laa ummi, ayah tya "where ur nose", Iman pon tnjuk laa

Ni pose menarik Iman mase kteorg g KB Mall...shopping last minute. bkn shopping ape sgt pon, saje nk jln2 psl aku xpnh pon g sane...

-THE END-

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki