6
adorable people

Tuesday, April 28, 2009

Play to cheer the day...

This supposed to be last Sunday entry, but it still not too late to story it here, right? better late than never...
We didn't know where to take our children that day. Actually I still felt tired eventhough the previous day was also my off day. If we are not going anywhere on weekends, I'll fill the whole days doing my house chores & look after my kids. That's explain why I'm always tired...
My lil boy was not feeling well that day(flu, cough, mild fever) & he still is. But looking at his boring face, we felt that we had to cheer him up. So, we took our children to Taman Tasik Shah Alam, the nearest taman tasik at our place. Iman love to play at playground, everytime he sees playground, he will shout "igaun, igaun" = playground laa tu...Before arrive, my husb stopped at Petronas pump station to buy something for us to eat & drink. I bought some Dunkin Donut for Iman, since he lost his appetite to eat nasi due to his flu, fever & so on... I hoped he will eat the donut, & yes he ate half of it...(*happy*). We find a place to sit, & my husb ask all of us to eat 1st before we play(mkn is always come 1st *wink*). Then he took Iman to play, I just watched them play as I have to be with Aisyah...My husb took a few photos of us. Looking back at those photos I think we failed to cheer Iman up, his unwell has took over his good mood. In fact until now he often cries & shows his bad mood...:sigh: we hope he will get better soon, play, laugh, eat, sleep soundly as always...



faces of Iman

I said to my husb, "Abg, sejak b'4 ni kite xpnh b'gamba skali kn" & this is the results after a few attempts of putting us together in a photo...hahahaaa...


-THE END-

"The Best is yet to be"
Posted by Picasa
7
adorable people

Tuesday, April 21, 2009

Bebaskan anak2 anda drp BP-A PART 2

Elakkan BPA Daripada Botol Susu

ImageUntuk mengelakkan BPA atau Bisphenol A daripada masuk ke dalam susu anak anda, amalkan langkah-langkah berikut:

  • Elakkan botol plastik keras daripada jenis polycarbonate, yang mengandungi BPA. Sebaliknya, gunakan botol daripada gelas, atau plastik yang lebih lembut daripada jenis polyethylene, polypropylene, atau polyamide.
  • Buang botol lama yang tidak lagi jernih atau bercalar. Bahan kimia boleh memasuki makanan bila plastik telah cacat.
  • Jangan menuangkan air mendidih ke dalam botol.
  • Jangan meninggalkan botol susu plastik di bawah terik matahari atau di dalam kereta yang berpanas.
- Are baby bottles toxic?, babyworld.co.uk

source: http://ratuhati.com/index.php/Tip-dan-Petua/Untuk-Anak/Bayi/Elakkan-BPA-Daripada-Botol-Susu

-THE END-

"The Best is yet to be"
3
adorable people

Monday, April 20, 2009

Dunia Semakin Pelik

Semakin pelik dgn senario skrg, di mana semakin ramai adik2 muda remaja kita yg nk jd penyanyi. Adakah kerana byknya program realiti TV utk m’cungkil bakat2 nyanyian m’dorong mereka utk m’jd penyanyi??? Atau mungkin kerana t’pengaruh dgn kehidupan glamour artis2 yg telah disebarkan secara meluasnya oleh media telah menarik minat mereka utk m’perolehi kehidupan mcm artis2? Dh lama dh rase pelik ni. Kalau semua nk jd penyanyi, sape plak nk jd doktor, cikgu, imam, ustaz, ustazah dll kn?

Apsal makin byk program nyanyian realiti TV skrg ni? Hampir setiap channel ade program spt ini. Lps satu-satu diterbitkan. Blom pn tamat program t’sebut di satu channel, dh siar yg lain. B’pusu2 laa adik2 muda g audition. Yg heran nya, dh tau suara xsedap, nk cuba jgk buang masa g audition. Bila dikritik, marah, bila direject xbleh nk terima, seolah2 xpercaya yg diorg xberbakat pn. ade jgk yg smpaikn menangis mntak diberikn peluang kali kedua. Dtg audition dgn imej yg ntah ape2 ntah…xde imej ketimuran jauh skali imej Islam (tp dlm I/C mmg sahih agama Islam). Pelik x? mak bapak xtegur ke? Ke bg galakan? Patut ke bg galakan? Mmg ade yg bg galakan, siap temankan ank g audition. Yg dh elok2 jd doktor, nk jgk tukar haluan ke bidang nyanyian. Nk glamour jd artis. Pelik btol laa…pelajar2 U yg cerdik pandai pn same. Dh ade hala tuju hidup yg baik, nk jgk cri fame. Pelik skali lg….

Program mcm ni, tawarkn hadiah yg cukup lumayan. Xcukup bg duit, bg kereta, bg rumah dll. Cuba tgk Tilawah Al-Quran. Korang rase brape je duit yg diorg bg kt pemenang? Akademi Al-Quran misalnya, pemenang pertama diberi kereta mewah x? dh tu xbyk plak rancangan2 spt tu diadakan. Pdhal ini laa rancangan yg menyumbang utk idup kt sana nnt kn. Betapa org2 kita skrg begitu meminati nyanyian & m’beri support yg xb’belah bg kpd bidang nyanyian/hiburan. Award & anugerah tu xtau laa brape byknye…huhuhuuu…(yg bg undi sms pn kire bg support jgk tuh...)

Mak bapak skrg bangga ank2 ada bakat menyanyi, menari, b’gelek, b’lakon sejak kecik. Dlm 1 rancangan kanak2, kecik2 lagi dh diajar b’gelek…bsr nnt nk jd penari padang pasir ke? Ade yg menari dgn gaya tari yg m’ghairahkn, itu pn dpt sorakn ramai. Setiap episod, anak2 yg b’lainan dtg menunjukkan bakat. Ramainya anak2 skrg yg ade bakat sebegitu. Tp kalo rancangan Mari Bertarannum ke @ Mari Mengaji ke, asyik2 muka yg same je. Kalo tukar pn 2-3 org je…maknanya, xramai anak2 kita yg ade bakat mengaji & bertarannum. Segunung pujian kpd parents yg galakkan anak2 diorg mengasah bakat mengaji. Pandai diorg laburkn saham akhirat. (seronok tgk rancangan ni, rasa rugi kalo miss 1 episod, sbb kita yg dewasa ni pn bleh blajar sama)

Mari Bertarannum : Isnin – Khamis, 6.30 ptg

Mari Mengaji : Jumaat – Ahad, 6.30 ptg

Beberapa persoalan perlu difikirkan sbg parent Islam/org Islam/org Melayu yg penuh adat

  1. Korang nk didik ank2 ke arah mana? Yg menyejukkn perut mengandung @ sebaliknya?
  2. Korang nk ank korang dh bsr nnt pyai hala tuju yg mana?
  3. Nk ank2 jd penyanyi ke yg come out dgn imej yg eeii…ntah ape2 ntah?
  4. Nk ke generasi Islam Melayu kite sume jd artis?(bile dh menang award, xmalu plak ucap Alhamdulillah sedangkan dada t’dedah)
  5. Bukan ke bidang hiburan ni m’jdkn ank2 kita mls cri Ilmu seterusnye jd golongan yg mundur & kurang intelek?

**t’ingat smlm, kate2 seorang artis dlm 1 rancangan realiti TV m’cari bakat nyanyian…begini lbh kurang bunyinye…”Penyanyi rock adalah jujur & tulus…penyanyi rock laa yg paling senang msuk syurga…” menuntut ngn sape tuu…xtau laa. Mcm tu ramai laa nk jd penyanyi rock, sng masuk syurga ye…Kalau kurang ilmu, mcm ni laa jd nya.

Ape pn ni cuma pndapat & keluhan aku tentang masa dpn generasi Islam kita(Sorry laa kalo ade pihak yg terasa). Dunia makin menuju ke akhirnya…tp keseronokn dunia seolah2 br b’mula. Mari laa kita sama2 b’doa agar kita tidak lalai dlm m’didik ank2 kita, agar kita dpt m’bawa mereka kpd redha Allah sentiasa. Hari ini, penentu esok.


-THE END-

"The Best is yet to be"
2
adorable people

Saturday, April 18, 2009

Up to date = update...ye ke?

sape kate up to date ngn update tu same...
uiii...mcm lame dh xupdate. BZ bangat...BZ kt umah as well as kt opis. xde laa BZ sgt kt opis. tp smpai MC jgk laa, sakit lutut...doktor cuma bg Pornstan 500mg utk thn sakit, calcium & obimin(bkn preggy ek)...doktor kate aku kurang calcium & kurang zat(tu psl bg obimin tu)...letih & a bit stress & xcukup tdo...huhuhuuuu...sakit lutut ni mmg sejak blom kawen lg. skrg ni, penyakit ni dtg blk, sbb byk b'jln & byk b'diri...so, aku start minum Anlene skrg ni, dlm kotak2 kecik tu...sedap jgk...
read about strong bone...

update lain, Aisyah dh meniarap, b'mula 3 bulan lbh...skrg dh pro guling2...bile guling smpai melepasi toto dia, nangis laa sbb kpala dumm kt lantai...skit je. xde laa kuat pn...so, ummi nk kene monitor aisyah lbh lg...ni antara detik2 nk meniarap...


org kate aisyah cpt meniarap...ye kot...Iman dulu xsecepat ni, sbb iman dulu semangat...bdn berat skit...

source: Carta Perkembangan Bayi Sehingga 24 Bulan

pstu, aisyah ade travelling bag yg pertama(abg Iman blom ade lg pn, nk kene beli gak 1 utk dia, br adil)...ala2 beg bdk2 AF yg nk t'keluar tu. brand Disney. beli mase tgh sales kt Jusco OU. dpt laa 50% less, pstu dpt lg school bag, dlm dia ade lg wallet...cantikkk...really worth to buy it! tp wallet tu dh kene rembat ngn k.aizara, psl k.aizara b'kenan sgt...nk jgk! nk jgk!...xpe laa, you can have it, aisyah pn kecik lg, nnt later bile aisyah dh sebsr k.aizara, srh ibu beli ye...promise...


Iman plak ptg td, dia sebok nk kemas2 bju dlm almari dia. bile time nk tutup almari tu, tetiba ade skit bju dia dia t'keluar dr pntu almari tu...keluar ayat ni dr mulut dia, "aiyoo..tak tau..." aikk, sape ajr iman! setahu ktorg, xpnh plak ktorg guna ayat tu dlm p'ckpn harian. ntah mane dia blaja ntah. kt nursery @ maybe dgr cousins dia yg ckp. iman dh nk start b'ckp...w/pn byk sebutan yg pelat. tp ummi & ayah bangga & seronok mengikuti p'kmbangan Iman. org kate Iman lmbt b'ckp...xpe laa, Iman...slow2 OK, slow & steady.

ayah pn ade p'kmbangn yg agak m'banggakn...di mana rezeki ayah semakin b'tmbah...Alhamdulillah, semoga hidup kita lbh diberkati & b'syukur slalu dgn p'berian Allah...


-THE END-

"The Best is yet to be"
Posted by Picasa
7
adorable people

Friday, April 10, 2009

Bebaskan anak2 anda drp BP-A

BP-A? ape tuh?
Well, pg td aku br terime feeding bottle ni which is BP-A free. brand MAM, 330ml utk my lil boy, Iman. nk kaler blue & green, tp dh out of stock. ade green je. so, beli green je laa...

BP-A @ name penuh nye Bisphenol-A. ape yg aku paham drp p'bacaan psl BP-A ni, BP-A ni sejenis bhn kimia hormon sintetik yg dikatakn amat merbahaya kpd kesihatan manusia & alam sekitar. BP-A digunakn utk m'bina struktur polycarbonate dlm p'buatn bekas2 plastik spt botol susu ank2, bekas mknn & toys. bekas2 plastik ini bila t'calar @ sudah lama digunakan akn m'benarkn BP-A dlm bekas plastik t'sebut larut dlm cecair spt susu ank yg kite bancuh. effect dia amat laa m'bahaya di mana salah 1 nya bleh menyebabkn penyakit p'bunuh no.1 iaitu breast & prostate cancer, kerosakn otak, obesiti, lowered sperms count etc. menakutkn bukan? krn golongan yg paling t'dedah kpd BP-A ialah ank2 kita.

Produk yg bebas BP-A sememangnya sedikit mhl jika dibandingkn dgn produk plastik biasa. namun apa lah sgt jika dibndingkn dgn kesihatn ank2 kita. xslh kalo b'korban sedikit utk mereka, krn kesihatn mereka tidak t'kira harganya...so, apa lg...jom guna BP-A free product utk ank2 kita. anda mampu mengubahnya! (mcm silap ayat je, xpe...pinjam skejap)

"The Z Report: A Directory of Bisphenol-A In Baby Bottles and Sippy Cups: We recommend bottles by Born Free, MAM and Adiri, breast pumps and supplies by Medela and Mother's Milkmate, and sippy cups by Born Free, Klean Kanteen, Thermos, and SIGG."
>>read more

credit tu uffa, knew about this after read her blog.

-THE END-

"The Best is yet to be"
Posted by Picasa

5
adorable people

Tuesday, April 07, 2009

An LED or a LED

(1st of all sorry, I jumbled up english & Malay words...)
this is the last week issue...rabu lps aku emel boss aku, Boss A menyatakn task aku dh siap(design catalog). dia srh aku emel sume boss, Boss B, C, D(the one & only woman Malay boss at my office) spya diorg give comment on my catalog. lame tggu diorg reply, xjgk reply. so aku assumed everything is OK laa(itu yg Boss A ckp)...then he asked me to print the catalog caused they(the bosses) need to submit it to Bomba. w/out saying a word aku pn g print pg jumaat tuh. tup-tup tghari emel smpai dr Boss D, menyatakn english grammar aku xbtol dlm catalog tu. kate Boss D dgn konfidennye...

Just to watch out the English.
- usually referred to as an MCP or "break glass" within the fire protection industry
-
by an LED, and it varies proportionately to
- The detection chamber consists of an LED and
* the red words indicate the wrong word

Boss A srh ktorg(aku & HOD) find out about this(dia ari2 ckp omputih pn xsure)...dgn perasaan yg bhwasanya aku mmg sure aku btol + ade keje2 lain lg yg lbh important aku pn ignore jap emel boss2 aku tuh. lgpn HOD aku dh reply kt Boss A, "word 'an' only can be use with word started with vowels". I thought it explained everything...

this morning, Boss A srh aku print blk catalog tu, according to correction by Boss D. aku pn bkk blk sume emel2 boss aku last week. dh...confused plak ngn bnde ni sume. aku sms k.ngah & ude tyakn hal ni. jwp diorg same jek ngn aku. xpuas ati lg trus aku google psl p'gunaan word a, an, the...dlm ati still kuat mengatakn mmg aku btol. then i found this...


aku bgtau HOD aku, siap attached lg article drp Wikipedia nih. mmg sah2 aku btol. tp aku mls nk argue ngn Boss D(mmg sikap aku drp dulu, lgpn Boss D ni susah skit). dh laa diorg nk bg feedback tu lmbt, kang pjg plak citenye, jd lmbt plak. aku nk settlekn cpt ni, psl ade keje lain lg menunggu. HOD aku fwd this to Boss A. tp oleh krna dh urgent, dia srh let it be. dia srh aku trus print je...well aku pn...OK lah kn. tp nnt jgn ckp aku xbtolkn plak...

aku ni jenis yg mmg mls/xske nk argue against thing that i don't agree with. aku lbh ske smpan dlm ati & PK sorang2 ttg bnr @ x sesuatu p'kara. & ati aku mmg kuat b'pegang pd things that I believe. sbb aku ni bkn petah pn nk b'debat ngn org. tp dlm hal yg aku citer td, mmg aku mls nk layan aku pya bosses, sbb diorg ni lmbt bg feedback.

sebut psl mls/xske nk argue ni, t'ingt mase form 5 kt MRSM Q-Ber dulu. time tu dlm kelas subjek Matematik, cikgu bg kump. ditakdirkn aku 1 group ngn scorer Modern Math. tp time tu, ant soalan2 yg cikgu srh ktorg solve same2 ade 1 yg aku x agree ngn jwpn mmber2 aku nih. psl jln kire dia slh. tp aku xbrape konfiden nk bgtau idea aku ni yg semestinye it will end up with an argument(sape laa aku ni kn)... dlm mase yg same ati aku degil, aku ttp nk ikut idea dlm kpala otak aku ni. lps cikgu mark latihan yg ktorg dh buat tu, aku kene tegur ngn cikgu. psl jwp aku ngn mmber2 lain xsame. & the best part is, jwpn aku mmg btol...diorg sume slh.

so, moral of the story...
- pengetahuan seseorg bkn bleh diukur pd pangkat @ jawatan yg dipegang. yes, she's one of the directors of the company but it doesn't means that she knows everything...if everybody can accept others idea & admit their mistake, it would be much easier...
- jgn amik mudah t'hadap sesuatu perkara, bila dh t'lmbat...yg sepatutnya bleh dibetulkn, xdpt nk dibetulkn
- kebenaran harus ditegakkan w/pn jlnnya pahit
-sharing is caring


-THE END-

"The Best is yet to be"
1 adorable people

Profile Pic - Tag

Kene tag ngn Connie...lg...

1.Letakkan gambar profile anda, baik lah...


2.Terangkan apa maksud gambar itu?
It shows me, a 'very love to sengih girl' (cam org xbtol plak maksudnye)...this photo was taken on Raya 2007. at that time I was at my aunt house. the full photo is i'm holding my son Iman...like this one...

this was the 2nd shot, my profile pict was shot earlier than this one(xjmpe full photo nye) & I was not ready...yg ni cam OK skit senyum nye...

3.Kenapa pilih atau letak gambar itu?
No reason, I chose it randomly from my photo collections...I crop the photo using Picasa, put sepia effect...& there u go...

Orite...I choose to tag these lucky people...
kalo free, buat laa yea...

-THE END-

"The Best is yet to be"
2
adorable people

Sunday, April 05, 2009

Auni datang!

Td, dlm kul 9 mlm adik ipar aku Igi (adik husb aku) & wife dia, Nisa dtg. Ngn Auni skali, ank diorg yg dh msuk 7 bln kot...debab nye laa dak Auni ni, xsangka btol. psl mase lahir nye laa, lg kecik drp Aisyah. skrg, dh mcm bdk sumo dh. rase cam seronok plak diorg dtg, sbb diorg jrg sgt dtg. Igi ni slalu BZ, maklumlaa cameraman BERNAMA...slalu outstation laa. maka ank bini dia pn jrg laa jgk dibwk b'jln. Aisyah pn suke bile cousin dia ni dtg. slalu Aisyah asyik merengek je...tp kali ni happy sgt dia, lbh2 lg bile makcik kecik pegang dia (xbest ke ummi pegang Aisyah selama ni??). Ni ant momen2 Aisyah bersama cousin & uncle & makcik kecik nye...


ni plak video2 diorg b'same...enjoy these short movies...


-THE END-

"The Best is yet to be"
Posted by Picasa

3
adorable people

Friday, April 03, 2009

Pembongkaran

wah wah...mcm ape je tajuk...(the reveal)
well ini lah dia, transformasinye...transformasi blog layout aku. ammacam, OK x?...kontra sgt b'bnding yg lps, sbb layout kali ni m'berikn cahaya yg cukup terang utk reader...hehehe...

Kenapa aku tukar blog layout?
ade yg komplen, layout lps gelap amat...xceria...
aku pn dh boring ngn layout yg lama

Kenapa aku pilih theme ni?
sebabnya ceria skit...w/pn ala2 childish gitu...umur makin dewasa tp jiwa still lg keanak2kn lebih2 lg bile ade ank2 yg kecik2 lg ni...

Kenapa tukar blog title?
w/pn tajuk dh tukar, tp isinya ttp same mcm dulu. 1stly, sbb theme dh b'ubah. normally aku akn bg title ikut title background picture...(kain ank2 yg t'sidai kt ampaian tu kn keje mommy...so, suite laa ngn title tu). dulu kalo masih ingt lg, gmba whale kt blog title, sesuaila diberi title Journey of My Life (whale yg in journey la kunun...) lgpn setelah dikaji & dianalisa, blog aku ni byk b'kisar tentang p'kembangan ank2 aku. sharing yg aku dh post pn byk yg b'kaitn dgn parenthood, family, etc. so, aku rase mmg suitable laa tajuk tu...

Apa plak komen korang?
sila ke poll di side bar, utk m'buat penilaian OK...nk tgglkn komen pn bleh, sgt dialu2kn...

arrgghhh ngntuk sudah...:yawn: aisyah susah sgt nk tdo mlm ni. asyik t'jge je...t'gndala keje m'blog. mcm xmerestui je...iman pn blom tdo lg tu, psl br je t'jge...huhuhu...kul brape plak dia nk lena...En. Noor Fadzli dh lena pn, mengalahkn ank2...letih sgt keje katenye...& aku?? byk keje menanti, selagi t'daya bukak mata, aku teruskn keje2 aku...

-THE END-


"The Best is yet to be"

2
adorable people

Wait & See

:hi:

free glitter text and family website at FamilyLobby.com
Satu tranformasi akn berlaku...nntkn kemunculannya...(cam AF plak...) tungguuuu...

-THE END-

"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki