Friday, April 10, 2009

Bebaskan anak2 anda drp BP-A

BP-A? ape tuh?
Well, pg td aku br terime feeding bottle ni which is BP-A free. brand MAM, 330ml utk my lil boy, Iman. nk kaler blue & green, tp dh out of stock. ade green je. so, beli green je laa...

BP-A @ name penuh nye Bisphenol-A. ape yg aku paham drp p'bacaan psl BP-A ni, BP-A ni sejenis bhn kimia hormon sintetik yg dikatakn amat merbahaya kpd kesihatan manusia & alam sekitar. BP-A digunakn utk m'bina struktur polycarbonate dlm p'buatn bekas2 plastik spt botol susu ank2, bekas mknn & toys. bekas2 plastik ini bila t'calar @ sudah lama digunakan akn m'benarkn BP-A dlm bekas plastik t'sebut larut dlm cecair spt susu ank yg kite bancuh. effect dia amat laa m'bahaya di mana salah 1 nya bleh menyebabkn penyakit p'bunuh no.1 iaitu breast & prostate cancer, kerosakn otak, obesiti, lowered sperms count etc. menakutkn bukan? krn golongan yg paling t'dedah kpd BP-A ialah ank2 kita.

Produk yg bebas BP-A sememangnya sedikit mhl jika dibandingkn dgn produk plastik biasa. namun apa lah sgt jika dibndingkn dgn kesihatn ank2 kita. xslh kalo b'korban sedikit utk mereka, krn kesihatn mereka tidak t'kira harganya...so, apa lg...jom guna BP-A free product utk ank2 kita. anda mampu mengubahnya! (mcm silap ayat je, xpe...pinjam skejap)

"The Z Report: A Directory of Bisphenol-A In Baby Bottles and Sippy Cups: We recommend bottles by Born Free, MAM and Adiri, breast pumps and supplies by Medela and Mother's Milkmate, and sippy cups by Born Free, Klean Kanteen, Thermos, and SIGG."
>>read more

credit tu uffa, knew about this after read her blog.

-THE END-

"The Best is yet to be"
Posted by Picasa

7 adorable people:

NuRuL DhiA said...

bagus3, Kite pun suka botol mam nih, w/pun byk part yg nk kena basuh, tp sgt bagus, mmg guna sejak baby lahir lg

EdaManAli said...

yg byk part tu yg anti-colic pya rasenye...Alhamdulillah Iman mmg xde mslh colic sejak bby lg...so, yg biase cam botol susu ni pn would do...Iman suke ngn botol susu br ni(pdhal Iman xkisah je sumbat ape jenis botol susu pn)

Ibu Aizara said...

Itu botol macam botol kicap/sos daaa....

napish said...

Avent pun dah ada BPA-free bottle

Nurul Ulfa said...

alhamdullilah..
BPA ni sangat signifikan bahayanya pelik kan nape our gov. tak sebarkan maklumat ni...US gov. siap haramkan all baby product yg ada BPA...bilalah our gov. nak betul2 concern pasal rakyat (eh ter off topic pulak ;P)

EdaManAli said...

ulfa, cuba tya Ibu Aizara tuh...dia tu pegawai kt KEm. Kesihatan tuh...heheh...
botol kicap pn botol kicap laaa...

ratu hatiku said...

comella botol dia...ita nok beli kat aqil jgk...kaler hijau n biru..nak beli kat mana da?
kalo botol susu tupperware bpa free gok ke?

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki