3
adorable people

Thursday, August 27, 2009

Aku dan Ramadhan

Bulan Puasa yg terasa tawar...

Aku xtau nape bln puasa kali ni terasa tawar & aku x excited spt sblm2 ini...

aku xde semangat!!!
kn seronok puasa bile kite terasa nk mkn sesuatu, akn excited nk beli @ excited nk buat. tp aku xrase pape...rase perut kosong je...selera xde...
nk tarawih mcm org lain pn xdpt. sejak 3 thn yg lalu kot...sejak ade bdk2 kecik ni...dh lame xtarawih. xsbr nk tggu Iman Aisyah bsr, bleh bwk g tarawih skali. rindu nk jemaah tarawih ngn ayoh(my grandpa)...seronok sgt!
nk recite Al-Quran pn susah...ade je yg kaco. stakat ni bace 3 pages br...Aisyah sibuk nk koyak Al-Quran, Iman pn sibuk nk bace. nk amik mase time diorg dh tido, mata aku pn dh naik mengantuk...ari2 tgk rancangan Kalamullah je laa, dgr bdk2 dlm rancangan Mari Bertaranum bace Al-Quran.

preparation utk raya cuma 10% je kot...ape pn blom beli, bju kurung & melayu kami dh tmph. tp blom amik lg...tunggu fulus En. Noor Fadzli. naik boring menunggu...bkn ape, t'pakse delay sbb ari tuh t'pakse spent utk repair air-cond kete...huhuhuuuu...sengkek OK!...mane plak duit aku?? saving, saving & terus saving smpai bleh msuk umh br...huhuhuuuu...lmbt weh...
bju adik2 pn blom beli lg...
kue raya pn same...
nk g beli tkut...tkut nk klua umh. skrg ni kalo klua cuma utk g keje, anta ank amik ank kt nursery, g umh kakak2 aku, kalo g beli brg umh pn xbwk ank2. cpt2 je nk blk...terase virus jahanam tu mengejar je...
skrg plak Iman blom 100% sihat. w/pn cuma hya ade simptom2 cam demam & batuk tp ttp risau...individu yg xsihat ni laa got high risk utk dijangkiti...(nnt nxt entry cite psl Iman sakit...)
Aisyah pn ade batuk2, tp batuk je...tu pn mlm ari & time sejuk2. doktor kate tu mungkin alergi sbb famili kami ade yg asthma...huhuhuuuu...mntk jauh dr ank2ku...

rahsia hati: hati aku byk disakiti sblm puasa ari tuh. smpai ari ni pn masih b'bekas, juga tlh mengetahui hakikat ttg mereka yg cuba utk m'khianatiku. w/pn tlh lame, tp memori masih ade...mood selalu t'ganggu bile t'kenangkn...krn mereka selalu dkt dgnku...susah utk m'jauhi mereka...

-THE END-

"The Best is yet to be"
3
adorable people

Friday, August 21, 2009

RAMADHAN

esk dan ari2 seterusnye b'mula laa puasa & gnjaran sebsr2 gnjaran akn diberikn utk setiap amalan yg baik...segala2nya baik di bulan ini. jgnlaa aku m'sia2kn bulan mulia ni. Allah bg peluang aku idup utk kecapi Ramadhan kali ini...syukur Alhamdulillah...

Ramadhan kali ni msti lbh baik dr yg sblmnye...mesti!!! aku akn b'doa utk hidup yg lbih baik & b'makna. itu azam aku...

ape azam korang???

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA DAN IBADAH2 LAIN DI BULAN YG MULIA INI...

this is the fastest card that i can made

ampun salah silap halal mkn minum ek...


-THE END-

"The Best is yet to be"
8
adorable people

Wednesday, August 19, 2009

Bila Iman Mula Bertanya

heheheee...nk sgt new entry, ambik...ade cite lg nih...

pg2 ari, 2 ari lps...Iman bgn awl...check diaper, bocor sudaa...bile dh bocor alang2 je tkr br...baik mndi terus...slalu Iman ngn Aisyah bgun lmbt. Ummi ngn ayah dh nk turun g keje br bgun. slalu xsempat mndi kt umah...mndi laa kt nursery, kasi b'baloi skit RM250/child tuh!

pg tuh, Iman mndi ngn ummi...di sebalik kain yg aku pakai tuh, kelihatan agk jelas perutku yg sedikit buncit(sedikit je OK, akibat p'bengkungan yg tidak regular sewaktu dlm pantang...hahahaaa...). mata dia memandang tepat ke arah perut ku itu. dgn dahi & kening tebal yg b'kerut Iman b'tya..."Ami, sakit perut ke?"...huhuhuuuu...tetibe jek. ish bdk ni nk kene nih...tnpa p'tyaan @ penerangan yg lbih lnjut aku pn jwb, "a'aa"dgn nada yg b'sahaja. xleh jwb lbih2, apelaa yg bdk 2 thn tahu kn. wat pnt je, kang lg byk plak kerutnya. agaknye kalo Iman b'umo 4 thn, msti soalannye b'byi begini..."Ummi, nape perut ummi buncit?"...huhuhuuuu...

moral of the story: jlni lah proses p'bengkungn itu dgn sempurna semasa berada dlm pantang. dgr lah nasihat & pesanan org tua2...
wei...korang ade suggestion x ape2 produk yg bleh ramping kn perut & buang lemak??? soalan ikhlas ni...

-THE END-

"The Best is yet to be"
2
adorable people

Sama dan Beza Mereka

Lame x hapdet blog…xde bnde menarik nk citer + xde idea + camera rosak flash(xde gmba, xcolourful blog ne…) + tgh risau ngn H1N1(ade kene-mengena ke ngn blogging?)

Ats p’mntaan a few mmber yg mengikuti blog ni spy post new entry, aku pn hapdet laa…nk cite ape??? Psl ank2 bleh kot. Mmg ank2 laa yg slalu ade dlm Pkran aku setiap mase walau kt mane pn aku b’ada…

Korang tau x, dua ank aku ni mmg byk bezanya…gender pn dh beza, tntu laa byk beza kn. xkurang jgk sama nye...Tp stelah dikaji, mcm byk m’berat ke arah ank pmpuan aku, Aisyah…

M’berat ke arah Aisyah, canner tu?

Due diorg lahir datenye same, cuma bln yg beza. Iman 19/20 hb 5. Aisyah 19/20 hb 12. Hari kua tanda pn ari same, Isnin…time nk msk spital pn same…kul 3 lbh ptg. Tp bezanya time Iman xterasa sgt sakitnye. Time Aisyah sakit wooo…luka pn byk sbb silap teknik. Huhuhuuu…Iman lahir Isnin mlm tu jgk, tp Aisyah lmbt skit, dh msuk ari lain sbb kul 12 lbh pg dia lahir…

Iman mase baby xkua suara. Nangis sgt laa jrg…ade a few people yg suggest ktorg bwk Iman g check, bisu ke x…bile diagah dia senyum & sengih je…suara, langsung xde. Nk nangis pn xreti… Aisyah plak mmg kuat nangis. Time mndi mase dlm pntang asik m’jerit je. Dh laa lahir musim bnjir, nk mndi sejuk w/pn air suam sbb windy je setiap mase. Mmg Aisyah suke m’jerit. Nangis msti m’jerit, kalo dia happy pn dia m’jerit. Tp xde laa selalu smpai bingit telinga kami. Bile diagah, mmg b’suara…sronok skit nk main2 ngn dia…

Fizikal, Iman mmg ‘ttubuh’…b’isi laa tu. Lahir pn bsr, 3.60kg…chubby jgak Iman dulu, bju skejap je pakai, dh xmuat. Ingt dulu mase pregnen Iman, Jie mmber aku ckp, "xyah beli bju NB byk sgt, baby cpt bsr, nnt rugi, kejap je pakai"…mase YM ngn jie dulu…Aisyah ‘haluh’…kecik skit. Lahir 2.95kg…bju mase 3 bln pn bleh pakai lg skrg…hehehee…ke ummi ‘teghok’(pakse pakai) aisyah ngn bju kecik tu? Heheh… Tp hakikatnye, dua2 kuat mkn…si kecik Aisyah pon kuat mkn…xleh tgk org mkn, mulut msti chap-chap je byinye…kalo xbg dia mrh…

Ha…tu lg 1 beza diorg. Iman jrg mengamuk2 sbb mrhkn sesuatu…mase baby laa…skrg ni je dh pndai protes bile kehendak dia xdiberi. Biase laa bdk2…but still under control laa…Tp Aisyah, kalo xbg ape dia nk dia akn mrh…skrg plak dh pndai merajuk, nk hantuk muka ke lantai…huhuhuuuu…tp bnde yg mmg xbleh bg jgn arap ummi nk bg. Iman pn same…I’m really strict upon something when it need me to do so, Okay…

Dr segi aktif, amat jelas Aisyah berjaya mengalahkn abgnye…Iman xde laa ‘buah’(lasak) cam adik dia. Duduk atas riba pn ade time yg duk diam. Duk xde b’pulas2 kiri kanan. Agknye sbb bdn dia berat skit…Iman mase dh pndai merangkak br nmpak lasak skit, tu pn bleh thn lg…Kalo Aisyah jgn arap. B’pulas2 bdn dia nk kite lepaskn dia main sndiri. Kalo atas riba, nk gelungsur turun. Dh turun nk pnjat naik blk. Mmg lenguh laa ummi ngn ayah…kalo duk dlm stroller, Iman bleh duk diam je, tgk p’sekitaran. Smpai dh bleh jln pn bleh duk dlm stroller. Tp time tu, dh xlame laa, nk turun b’jln sndiri. Tp kalo Aisyah, mase umo 5 bln dh sangkut dagu kt tepi stroller tu. Dh senget duduknye. Pastu lonjak2 nk kua. Skrg nk shopping pn susah, sbb dia mmg refuse duduk dlm stroller. Nk dukung. Kalo bleh nk kite tatihkn dia…huhuhuuuu…br 8 bln OK…stoking xsoh cite, asik cabut je…sbb kaki ske melonjak. Iman melonjak jgk, tp sbb kaki b’isi, stoking jd ketat. Payah skit t’cabut…

Brape kali jatuh? Iman pnh jatuh katil ke? Lupe…pnh skali kot…Aisyah 2 kali. Jatuh ngn walker, Iman xpnh…tp Aisyah pnh kt umh che ngoh. Benjol kpala…jatuhkn rak plastik yg ade botol2 air tu dh 2 kali. Rak tu ade roda, lg sng Aisyah tarik. Iman pnh jatuhkn speaker bsr ayah smpai biru kuku…ade dlm entry yg lps2

Tido…Iman sgt sng nk tidokn dia. Most of the time dia tido sndiri. Rase sronok tgk dia tido. Mase dlm pntang lg dia kuat tido. B’cinta nk srh dia bgun. Sbb nk bg susu. Tp xbkk langsung mata dia. Basahkn towel, lap muka dia pn dia bleh wat donno je…pya laa ngntuk baby nih…tkut laa kene sakit kuning. Sbb org tua2 kate kalo baby byk tido, sng nk kene sakit kuning(jaundice ye…). Aisyah plak pntang ade byi skit dia t’sentak. Kalo kuat byi bleh t’jge. Sgt laa lintahnye telinga dia…(ayat apekah…)mlm2 susah nk tido. Ehek sane, ehek sni. Ummi pn xcukup tido tau. Smpai laa skrg ni. Susahnye nk tidokn Aisyah. Asik nk main je…pnjat sane sni…bile dh diri, nangis sbb xdpt nk duduk blk. Takut2 berani je dia tu…org kg aku ckp ‘agah’…b’lagak laa tu…lagak cam bdk bsr…

Byk lg bezanye…xabih nk senaraikn. Emosi pn beza, Iman dilihat seolah2 baby yg tiada perasaan. Cth dia xkisah sape2 pn nk amik dia. Tp kalo Aisyah, org yg dia xbiase tgk, dia akn nangis. Dia pn pndai hulur tgn bile org nk amik dia…espcially aku laa. Iman lbih ske wat xkisah je. Nk amik, amik laa. Xnk, sudah…hahahaa…bdk lelaki mmg xbyk emosi nye kot. Beza ngn bdk pmpuan. Bkn bdk je, org bsr pn. tp suke emosi cam Aisyah ni, maknanye dia mmg prefer ummi dia laa...heheheee...

Tp bg aku, selain faktor gender, faktor emosi & sikap ibu mengandung pn m’beri kesan pd ank2 kn. Mase pregnen Aisyah dulu aku emotional kot…tp nk kate active xjgk aku time tuh. Mak aku kate, ank no.2 mmg akn lbih active drp abg/kakak dia…mostly mcm tu. Xsemua…yg peliknye si girl ni bkn main lg, b’bnding si boy…bsr nnt jd lemah lmbut ye, Aisyah…jgn ‘ganah2’…malu ummi…

OK, tu je nk story pn…dh paham dh m’berat ke arah Aisyah tu canner???

-THE END-

"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki