Tuesday, May 18, 2010

Bacalah Anakku

ehem...ehem...iman dah beli dah...

Sebab tak nak iman ketinggalan, aku pon ajak ayah iman g SACC Mall sabtu lps. Kami g MPH kt sane(gara-gara terpengaruh ngan cite k.long, pengaruh baik tak pe nak ikut). Kami gi cari 1 set buku Bacalah Anakku. Yeay, iman dah ada buku mengeja!..Only the next day i have time to open the CD:guide for parent to teach their children.

So, malam tadi baru start ajar iman, mase yang sesuai iaitu mase adik aisyah sudah lena beradu. tu pon sekejap aje, takut iman started to get bored. tapi nampak iman macam suka. mesti uols akan kate, ajar laa aisyah skali, sebab proses pembelajaran boleh bermula di awal usia kan, tak boleh laa bagi aisyah. nanti dia akan distracted iman, akan juga menggunakan kuasa mengamuk dia untuk sepah2kan buku bile ummi tak nak bagi dia. itulah cabaran pertama nak ajar iman. nak kene cari mase yang sesuai. so, ummi kene tunggu aisyah dah pandai behave, baru ummi akan ajar aisyah. bolehkan aisyah...

tadi mase ajar iman, iman boleh ikut ummi satu demi satu. bermula dengan pelajaran bunyi vokal a, i, u. aku cuba tambahkan lagi words lain yang bermula dengan vokal2 tu, a - ayah, i - iman, u - ummi...elok plak...bile masuk je 2nd round, i - itik dah jadi chicken(gamba dia same ke?), i - ikan dah jadi dolphin(tak de rupa dolphin pon, memang rupa ikan biase je), u - ular dah jadi snake...uhhuuu...itulah cabaran kedua nak ajar iman. lepas tu iman mula cakap macam ni "iman dah penat ni..." padahal baru 2-3 kali ulang. iman, iman...tak ape laa, ummi tak nak paksa. esok boleh belajar lagi.

Ya Allah jadikan lah anak2ku insan2 yang amat mencintai ilmu...Ummi nak anak2 ummi jadi insan2 yang bijak pandai, sentiasa ada passion untuk belajar...jadi jauh lebih baik daripada ummi...


- THE END -
"The best is yet to be"
Posted by Picasa

7 adorable people:

Agoogoo said...

dlu ade jgk beli utk adik aku. skali ngn yg furqan tu. tp xtau bkesan ke x sbb my mom yg ajarkan. dh jd blacan agoknye..huhu..
beli kat adikbijak.com ade less.
nati nk torai kt afiqun jgk la..
selamat mbaca iman..

Agoogoo said...

tu edamanali buleh buke dh tu.
cpt2 bekap entry utk kenangan. hehe..

Azrul Hisham said...

salam ziarah dari Geng Blogger..

uNIqIKA said...

hehehe...
bdak2 mmg macam tu. kalo membaca cpt sgt mulut penat. (mcm ade pgalaman plak)

kaklong nuzula said...

Ooo ida dah beli ke? Ok la tu.. Selamat mengajar.. hehe..

p/s: Nape blog ida ni dia tak update pun dlm bloglist.. Ni dtg ni sbb kaklong tergerak bukak blog ida yg satu lg tu n terus dtg sini...

Idama said...

brp harga set buku tu..? kena beli gak utk si twin ni....

EdaManAli said...

@Idama
RM36.90 laa k.lang...tp xkonsisten ajar, sbb ade org lain kt umah. byk keje lain nk buat...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki