5
adorable people

Monday, July 26, 2010

Kemaskini

Atau dlm kata lain update...tp rasa dah pnh buat entry b'judul Update(judul lg...hikhik...)

Pasal saya:
A few days last week saya rasa down, sedih & sakit hati(usah ditanya apa puncanya)...bile b'emosi sebegitu, saya akan m'jadi ibu yang sgt bengis terhadap sepasang anak saya(x adil kan...) saya cuma manusia biasa. saya mmg xde skill utk control emosi yang sebegini. slps talking2 & crying2 to my mom through my phone, br laa saya rasa relief. Ternyata ummi saya shj yang mampu m'redakan hati saya yang lara. dia saja. sbb tu lah dia lah insan yang paling bermakna dlm hidup saya more than anyone else in the whole world. kamu berilah saya apa saja harta yang b'harga dalam dunia ni, x akan dpt ditukar dgn ummi saya. cubalah...

skrg ni saya juga sedang b'usaha mengurangkan makan nasi sehari2. b'usaha memulakan excercise jugak. nak jaga badan, takut bila dah kena penyakit, susahkan orang pulak. x dapat figure cam model pon x apa, janji badan sihat. tp macam agak wrong timing sikit sbb bila dh puasa nanti nak excercise pon xlarat. huhuhuuu...xpe, nak seribu daya. xnak sejuta dalih...

Bisnes online saya ngan kak e running smoothly dan diluar dugaan jugak laa. ingatkan susah nak b'bisnes online & makan masa. tp melalui FB cepat jgk dapat spread bisnes ni & dpt feedback drp public. Agak m'galakkan jugak laa so far...seronok bila dapat order, lg seronok bile payment dah masuk. tujuan saya b'bisnes online nih utk memanfaatkan internet yang dh ada ni se'optimum mungkin. notebook dah sebijik sorang, internet pon dah mcm kt kedai mamak. xde alasan lg. ari2 klua modal, cri plak income masuk. xde lah org nak sound direct, saya goyang kaki kt umah kan... :) ...

Anak-anak...
Anak2 saya active(over active kot) mcm biasa. kdg2 sampai buat saya menangis sorang diri bila dh out of control. Diorang mmg manja dan nak kan perhatian saya selalu. kalo x diorg akan jd x terkawal. Iman dah pandai baca Iqra' = a, ba, ta, tha...dah boleh kenal. walaupon slalu gaduh dan berebut ape saje ngan adik, ade jugak benda yang Iman buat saya bangga. Aisyah pulak dh nampak minatnya baca buku. Hari2 belek buku...bila boring, koyak...hhuhuhuuuuu...tu part yang x tahan tu. Kebolehan mengingat pon lebih cpt b'banding Iman. suke jugak menulis. Bile Aisyah m'baca & menulis, br Iman sibuk2 nak jugak. Kiranya, Iman ni duk ngikut adik, bukan adik yang ikut dia. Saya ada plan nak hantar Iman blk kg duk ngan nenek sementara waktu, blom buat keputusan final lg, masih dlm p'timbangan(bkn senang nk berenggang ngan anak)...sbb apa? sbb sometime rase susah nak control Iman. Biar dia b'jauhan sekejap drp ummi dia...

Tu je kot setakat ni...choi kin...

-THE END-
"The Best is yet to be"
1 adorable people

Sunday, July 18, 2010

New Outlet

Jgn lupe visit...


Papan tanda kedai, masih dlm penambah-baikan...

semoga murah rezeki & terus b'kembang maju

-THE END-
"The Best is yet to be"
6
adorable people

Friday, July 09, 2010

Kisah Kaya Masam

Bila terkenangkan ayahanda dan bondaku kat kampung mesti aku akan ingat kisah ni. Pagi itu, cuaca agak mendung. Bila cuaca sebegitu keadaan dalam rumah aku akan menjadi sedikit gelap. Abah pagi-pagi lagi dah mencari sesuatu untuk mengisi perut. Terus dia mintakan sesuatu dari ummi...

(Dialog loghat Besut ye...)
Abah: Ma, acu wak roti buh kaya...(Ma, tolong buatkan roti sapu kaya)

Umm tanpa sepatah kata terus meluru ke fridge untuk mengambil kaya. Terus disapukan kaya itu pada roti. Aku waktu itu sedang memasak di dapur. Setelah siap...

Ummi: Abe, buleh make doh roti kaya...(Abang, dah boleh makan dah roti sapu kaya)

Abah terus makan. Sebaik saja roti masuk mulut, abah pon berkata...

Abah: Emmphhh...kaya nih mase doh, basi doh ni dok...(Emmphhh...kaya ni dah masam dah, dah basi dah agaknye...basi tu expired laa tu maksudnya)

Terus abah ke dapur lalu dibuangnya roti itu.
sedang aku memasak aku ternampak bekas kaya kat atas kabinet dapur depan mata aku. Aikk...kaya nih dah habis rupanya. Abis tu yang ummi sapu kat roti tadi kaya yang mana pulak? Aku terus ke meja makan untuk mendapat kepastian. Sebaik saja melihat kedua-dua bekas kaya itu aku terus tergelak besar. Aku terus masuk ke dapur dan memanggil ummi. 

Aku: Ummi, saknih tu jolo ko kaya hok ummi sapu di roti?(Ummi, tadi tu betul ke kaya yang ummi sapu kat roti?)
Ummi: Doh gapo?(Abis tu apa?)
Aku: Acu ummi tengok ni...ni kaya, hok ni ase jawo Adabi...hahahaaa...(Cuba ummi tengok ni, ni kaya, yang ni asam jawa Adabi...hahahaaa...)
Ummi: Jolo ko? hahahaaa...patut laa abah duk ghoyak mase-mase...(Iye ke? hahahaaa...patut laa abah asik cakap masam-masam je...)

Dan kami sama-sama ketawa besar pagi tu, tanpa diketahui abah apa cerita sebenarnya...

tak boleh nak salahkan ummi jugak, cuaca kan mendung, rumah tak berapa nak cerah, mata pon tak berapa nak cerap, lagi-lagi bila dah tua-tua ni kan...ummi2X...hahahaaa...

-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki