0
adorable people

Wednesday, September 29, 2010

Sekolah Oh Sekolah

Hmmm...sape yg sekolah??? bkn aku yg sekolah, dh overage dh nk sekolah...skrg mase ank2 plak nk sekolah...

Sejak sblm raya lg Iman asik sebut2 psl sekolah...berangan nk g sekolah sambil galas beg ngn adik aisyah pastu salam tgn ummi, say babai pastu msuk bilik mainan diorg...Iman slalu ckp kt adik dia..."aisyah cpt masuk, teacher dh tggu tu..." koya sungguh bdk dua org tuh...

Lps raya plak, asik tya mane sekolah iman, mane baju sekolah Iman, nak beli kat mane...mcm2 lg psl sekolah...(tapi perkataan yg paling byk disebut sehari2 adalah POLIS...ahh sudahh, ank aku minat polis plak...semua bnde yg dia cerita kt aku msti ade kaitan ngn polis...aku srh dia jd doktor, dia kate nk jd doktor polis...aku xgemar, tidak...tidak...xnk ade polis lg dlm family, cukup2 lah...aku dh bosan m'besar dlm balai polis...tgk uniform polis...harap2 dh besar nnt xde nk sebut polis lg dh, ye Iman)

So pg td, aku & ayah Imah Aisyah bwk Iman g register sekolah tadika...Tadika Al-Fudhail, kt mane lg kalo bkn kt Meru, dkt dgn umah br nnt, cuma beberapa meter je. Seminit dua dh bleh smpai...(umah, bile ko nk siap aaa???) Actually name sekolah tu Sekolah tadika Tahfiz Al-Fudhail...mmg diorg ajar hafaz Al-Quran pon...So, nxt year insyaAllah Iman akan blaja hafaz Al-Quran, Iqra', Math, BM, BI, Jawi...aku pilih kelas separuh hari je dulu. tgk mcm mane Iman, tkut dia boring & cari ummi je nnt. Bile dh 6 years old, bleh extend smpai ptg...kalo smpai ptg ade kelas solat & kelas2 yg lain lg...

Mula jam 8 am, smpai 1pm...so, a few month before January nnt aku kene train Iman bgun awal pg...Iman Aisyah kalo x pukul 9-9.30am xkan bgun...sekolah nnt Iman kene bgun awal laa nmpk gayanye...Breakfast & brunch ade disediakn. Aku xkan risau nnt kalo xsempat breakfast kt umah...Monthly fee cuma RM120 je...kakak aku kate murah sgt laa tuh. Dia yg dh lame duk kt Meru pon kate Tadika tu OK, ramai bdk2 dr tadika tu yg dpt msuk kelas t'awal mase standard 1. Hopefully Iman pon dpt blaja dgn baik kt situ...&  bleh independent...kt umah skrg pon Iman dh byk independent, kencing berak masuk toilet sndiri. Time cebok je aku yg selesaikan...so aku harap kt sekolah nnt pon Iman xde mslh bab tu...uniform sekolah Iman nnt kaler purple, sekali ngn kopiah. Tp Iman msti xnk kopiah tu, sbb dia suke giler pakai songkok...ayah pakai cap, anak pakai songkok...beza btol...t'serlah ke'Islamic'an Iman...hehehee...

Td mase g register, x t'fikir pon nk snap gmba sekolah...kalo x bleh upload kt sni. Nxt time laa snap & upload kt sni...Kelas byk jugak laa kt situ, menunjukkan ramai student blaja kt situ. Selain Tadika, ade jugak kelas mengaji, kelas tahfiz, KAFA utk bdk2 besar...dh 10 thn rupenye sekolah tu ditubuhkan...harap2 mantoppp...w/pon xsefamous Genius Aulad(sekolah impian utk ank2, tp xde branch yg dkt ngn umah...huhuhuuuu...)

Xsabarnye nk tgk Iman pakai uniform sekolah...dh makin besar ank aku...menandakan aku pon makin tua, thn dpn capai 3 series pon...hmmm...


Gamba bdk yg xsabar nk g sekolah...ni bkn b'gamba kt tangga sekolah ye, ni tangga umah townhouse yg kami sewa skrg...montel xIman???



-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Raya

Lame x menulis...BZ campur 'mim alif lam sin'
Sblm raya hari tu xsempat aku nk wish Eid Mubarak kt korang...cam BZ je. BZ ngn preparation raya, keje umah, anak2 & bisness...

Well raya br ni blk kg aku di Besut. Sempat bukak puasa ngn famili semua 2 hari. Lps tu mlm raya tgk mercun mcm pertunjukan mercun & bunga api plak kt kg aku...b'dentam dentum. Byk btol stok diorg. Mmg xbleh tido lah mlm2 raya tuh...bukan mercun biase2 tuh, semua main mercun merdeka KLCC tuh...m'jerit2 bdk jakun 2 org & cousin2nye tgk (ank2 aku lah tuh). Aku pon tumpang jakun skali...tp xsempat nk snap picture pon...

Raya mcm selalu, ade a few juadah, naik impit, rendang, kuah lodeh, kuzi & special thn ni nasik dagang ummi yg dirindui sekian lama...juga merupakan permintaan ibu m'idam iaitu Kak Ngah. Thn ni sempat bwk ummi ngn mok g ziarah sedara mara...Mok yg b'iya nk pegi umah sedara2 dia. Dia kate, kalau mok dh xde nnt, ingat laa umah sedara2 mok ni, sambung silaturrahim, g ziarah time2 raya mcm ni...sayu plak dgr...tggal mok je yg ade skrg...2 atuk dh 'pergi', nenek belah abah dh lame 'pergi'...mok je yg ade lg...slalu bile tgk wajah mok, nmpk mcm dia sepi je...org2 yg seangkatan dgn dia & org yg paling disayangi dh xde semua...

Raya thn ni same je mcm thn2 sudah, yg paling happy bile dpt b'kumpul dgn semua adikbradik, abg2 ipar & ank2 buah b'same ummi abah di bwh 1 bumbung...paling happy saat itu...thn dpn blom tau lg mcm mane. Semua kakak2 aku akn b'ada di umah mertua pd raya raya pertama termasuk laa aku. yg pasti dlm hati aku yg xhappening & meronta2 menunggu masa b'lalu utk blk ke kg halaman aku plak...harap2 ank2 pon enjoy raya kt sana nnt...(lmbt lg, tp dh PK...mcm suatu nightmare plak!!)...

Last skali...gmba raya yg xberapa nk lawa nih...


-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki