3
adorable people

Wednesday, October 27, 2010

JIHAD

Penutup entry yg lepas aku ade mention psl b'jihad...ada 1 lagu psl jihad sahabat Rasulullah nyanyian Rabbani yg sungguh menyentuh jiwa & mampu menaikkan semangat bila mendengarnya. Pernah dgr x lagu Hanzalah ni???

Ini lah lagu kegemaran aku & kakak aku K.Ngah...

Pernah x t'baca kisah Hanzalah ni? meh aku share ngn korang sume...sgt menyentuh jiwa.


Salah seorang sahabat serta jurutulis Rasulullah S.A.W yang terkenal ialah Abu Hanzalah bin Ar Rabie. Ketika peperangan Uhud meletus beliau baru saja dinikahkan. Oleh kerana itu Rasulullah mengecualikan beliau dari turut serta ke medan peperangan. Inilah cara Rasulullah untuk merayakan kebahagiaan sahabat baginda.

Namun ketika Hanzalah terjaga dari tidurnya, beliau mendengar gendang perang dibunyikan begitu kuat sekali. Melalui seorang sahabatnya beliau mendapat berita bahwa tentera Islam mendapat tantangan yang hebat. dan dalam keadaan terlalu genting. Tanpa membuang waktu lagi Hanzalah lalu memakai pakaian perang lalu mengambil pedang. Dia menuju ke medan tempur tanpa sempat mandi junub.

Maka terjadilah pertempuran hebat sehingga banyak dari pihak Islam yang gugur syahid. Pihak musuh telah menyerang dari belakang. Akhirnya Hanzalah turut menjadi korban dalam keadaan sedang junub. maka Rasulullah SAW pun melihat mayat Hanzalah dimandikan oleh para malaikat seperti mana tercantum dalam sabdanya: “Aku melihat diantara langit dan bumi para malaikat memandikan mayat Hanzalah dengan air dari awan di dalam bejana perak.”

Para sahabat tercengang-cengang mendengar ini. Salah seorang dari mereka, Abu Said Saidi lalu pergi melihat mayat Hanzalah. Wajah Hanzalah kelihatan tenang. Dari rambutnya kelihatan titisan air berlinangan turun. Sungguh beruntung Hanzalah mendapat layanan yang begitu istimewa dari malaikat. Tidak pernah terjadi dalam sejarah seorang syahid dimandikan dengan cara yang luarbiasa ini. Malahan matinya sebagai syuhada menjadikan ia sebagai penghuni syurga tanpa dihisab. subhanallah…


-THE END-
"The Best is yet to be"

4
adorable people

Saturday, October 23, 2010

IFF, Apekah??!!

Korang pernah x tgk gambar2 kat bwh ni??? pasal IFF...Islamic Fashion Festival yg heboh diperkatakan di FB, forum2 dan blog2. mula2 kita tgk sape org kuat & founder IFF ni...


malas nak tulis kat sini. sbb bleh bace sndiri detail nye kat dia punya official website. time2 selsema ni malas skit nk menulis...cuma nak tekankan kat sini yg show IFF ni telah diadakan pd tarikh2 yg b'lainan & tempat2 yg berlainan. Fesyen2 telah di reka oleh fashion designer dr negara2 di mana show tu telah diadakan...

 ni kat Jakarta, pd bln Jun yg lalu...

ni plak kat KL pd Oct br2 ni...

ni plak kat Monte Carlo, pd April 2010 yg lalu...bleh baca http://jiwang.org/jiwang-groups/46131-islamic-fashion-festival-kuala-lumpur-jakarta-monte-carlo-ala-jahilliah.html

show ni yg banyak menimbulkan kontroversi dan menaikkan darah umat Islam kerana jelas menghina ISLAM...(lebih2 lagi org Malaysia Islam!! sensitif sgt!!). Pakaian yg jelas tidak menutup aurat & salah 1 pakaian yg diperagakan kelihatan ada perkataan 'Muhammad' yg diterbalikkan. Dgn t'siarnya gambar2 show IFF di Monte Carlo inilah ada yg menyatakan bhw penaung IFF iaitu Datin Rosmah Mansur telah difitnah kerana dituduh telah mencemarkan maruah Islam. 

Rosmah hanya Penaung bagi kewujudan IFF. Beliau adalah orang yang beri idea penubuhan IFF dengan harapan industri busana akan meningkatkan pendapatan masyarakat Islam di seluruh dunia. Selain itu ia juga bertujuan untuk menolak perspektif negatif Barat terhadap Islam yang kononnya jumud dan mengongkong penganutnya.

Rosmah bukanlah orang yang
menguruskan pengisian, pelaksanaan dan perjalanan aktiviti IFF. Beliau hanya orang yang menasihati. Jawatankuasa pelaksana (tuan rumah) yang akan menentukan segalanya!
Pernyataan di atas aku petik drp 1 blog yg telah aku bace tadi...
Aku rasa penaung & organizer boleh letak garis panduan cara pemakaian Islam yg boleh direka oleh designer2 ni. & mereka seharusnya b'kuasa utk memilih, m'filter & meluluskan fesyen manakah yg boleh diperagakan dlm setiap show. Penaung & organizer tu pon org Islam, xkan benda basic psl aurat2 ni xtau kot...tu sememangnya tanggungjawab diorg & semua org Islam yg b'iman...Wallahu'alam...

tapi tadi ade baca jgk kat FB, pernyataan ustaz Zaharuddin.net pulak mcm ni...
‎'Islamic Fashion Show' yg dianjurkan adlh 'clear cut' bercanggah dgn Islam & tdk layak diberi nama 'Islamic'. Selain meraih untung mnggunakn nama agama, ia mgkn satu teknik menghina Islam secara lebih licik agar tidak dibantah scara terangan. Ia hanya disokong oleh musuh Islam @ pihak pencinta Islam liberal @ si jahil yg ingin mentafsir Islam menurut logik. Sebarang kerjasama dlm anjur & promosi adlh berdosa besar.

Kalau baca drp pelbagai sumber blog kat internet psl IFF ni mcm2 tuduhan & andaian. Xde 1 pon yg 100% betul (bila aku bandingkan ape yg mereka tulis laa)...cuma aku setuju dgn pernyataan Ustaz Zaharuddin tu. Korang fikir & nilai lah sendiri...sama2 lah kita b'jihad, w/pon xde perang dah mcm mase zaman Rasulullah, tapi kita masih boleh b'jihad dlm m'pertahankan maruah & kesucian ISLAM kita...

-THE END-
"The Best is yet to be"
5
adorable people

Friday, October 01, 2010

Bekas Ijau

Last Friday aku order 'bekas ijau' online drp kakak ni...aku br 2 kali order ngn dia. suke order ngn dia sbb bleh dpt murah jauh drp harga retail & dia slalu buat sale. yg 1st dulu, brg tu mmg ready stock, which means ade kat umah dia laa. Yg br2 ni aku order brg br, bkn ready stock, tp kakak tu kene order plak ngn stockist dia. kiranya aku beli 'bekas ijau' ni melalui kakak tu laa. stockist tu yg kene post kt aku plak. stockist tu kt Kedah. sbb Sunday Kedah keje, so Sunday laa stockist post kt aku guna courier ni...

tau x courier cap ape ni?

Monday aku chat ngn kakak tu, waktu tu dh ptg, aku ckp 'bekas ijau' aku blom sampai. sbb aku expect the next day after post dh bleh receive parcel. kakak tu pon naik hairan sbb brg yg dia order pd hari & waktu yg same ngn aku dh smpai jam 10.30pg, dia kate dia pya brg melalui courier C*** L***. tp dia kate ade customer dia yg blom receive as well. so xpe laa, aku bkn keseorgn laa...Tuesday ptg aku bgtau kakak tu aku still blom receive any parcel. dia naik hairan lg sbb customer lain dh receive pon brg masing2. aku plak naik antu...aku tya kakak tu pakai courier ape, & mcm mane aku nk track status brg aku. dia pon bg aku consignment no. & no phone office courier service tu. bila aku call dia kate "no yg anda dial telah ditamatkan perkhidmatan...." lg laa aku naik antuuuu...aku search website courier service tu, ade pon tracking system kt situ. bila aku track, status dia blank. kali ke-3 naik antu. aku call HQ dia. korang tau ape dia jwb..."brg cik dh ade kt S.alam ni(opis s.alam), maybe Jumaat akan send out ke tmpt cik sbb area Puncak Alam once a week je kami masuk.." (aku kt Puncak Perdana laa...@&*%%, jauh lg ngn Puncak Alam tu...). Ade plak courier service gitu, aku bkn duk Hulu Keruak nu nk masuk once a week pon...OK fine, dh diorg kate Jumaat, Jumaat lah tu, hopefully...

Then everyday t'ngiang2 ayat customer service tu, "maybe Jumaat...bla..bla...". Maybe??? So, Thursday aku call s.alam pya branch since brg aku dh ade kt sane kan...aku bg customer service tu brg aku pya consignment no. dh dia mntak kn...pastu dia tya address aku kt mane (bingung aku!! xkn xde kt slip p'hantaran tu?) so, aku bgtau laa...dia kate dlm Isnin @ Selasa dpn br akan send out. aku ckp dr Ahad lps lg org Kedah tu send kt aku xkn nk tggu seminggu lbh br bleh dpt. dia kate mmg gitu sbb tmpt aku once a week  br courier diorg msuk (muak dh dgn ayat yg same). aku tya lg, "OK, saya nak tau hari ape korang masuk area saya ni???"...dia kate depend pd brape byk brg yg nk dihantar ke sana...it's like kalo ade 1 brg diorg xkn hantar, kene tggu byk brg br hantar...btol x? aku kate kt dia aku xfaham (sistem keje diorg)!!...aku b'keras lg tya "saya nk tau hari ape korang masuk sini??!!"...dia srh aku tggu jap, dia g tya supervisor dia...lps 2-3 minit tggu, dia dtg blk kt aku, ckp esok brg aku akn kluar (Friday laa tu)..."sure??!!", aku tya lg. "ye confirm", dia kate...dia mntk address aku lg ngn phone no (lg skali aku bingung, tp tetap bg).

Korang tau, Friday iaitu hari ni, lg 5 minit nk pkul 12tgh brg aku still blom show up. aku naik antu kali ke-4. Aku cpai phone rumah(sbb free) aku call diorg lg. Customer service tu kate hari ni diorg masuk area aku. So, brg aku akn kluar hari ni. Aku relief skit, tp still x confident. Dia kate bile brg nak kluar nnt dia akan call aku. Aku tggu, last2 trima call drp customer service tu. Katenye before 2pm aku akan terima brg aku. Jam 1 lbih aku dpt brg aku, courier tu dtg naik kereta je. Dkt box brg aku tu t'tulis 'Jumaat, urgent!'...hmmm...tau pon urgent...dh charge mhl2, harga yg sepatutnye dpt the next day, 4-5 hari br nk sampai. lps tu nk kene follow up je...service ape gituh!!!...buat laa slalu gitu, lame2 lingkup bisness...kpd sesape yg buat bisness online, please laa, jgn guna courier service ni, kesian customer anda. kalau anda customer online, request ngn tokey kedai online tu courier service selain drp courier yg ni, OK!!!...cukup lah sekali t'kene...tp Alhamdulillah, 'bekas ijau' sampai ke tgn aku dgn selamat...

ni lah 'bekas ijau' tu...the best food container brand so far..

aku remind kt kakak tu srh dia bgtau stockist dia, next time jgn guna courier service ni lg, naya kt customer. lg2 aku yg mungkin akn beli lg ngn dia...

-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki