Saturday, October 23, 2010

IFF, Apekah??!!

Korang pernah x tgk gambar2 kat bwh ni??? pasal IFF...Islamic Fashion Festival yg heboh diperkatakan di FB, forum2 dan blog2. mula2 kita tgk sape org kuat & founder IFF ni...


malas nak tulis kat sini. sbb bleh bace sndiri detail nye kat dia punya official website. time2 selsema ni malas skit nk menulis...cuma nak tekankan kat sini yg show IFF ni telah diadakan pd tarikh2 yg b'lainan & tempat2 yg berlainan. Fesyen2 telah di reka oleh fashion designer dr negara2 di mana show tu telah diadakan...

 ni kat Jakarta, pd bln Jun yg lalu...

ni plak kat KL pd Oct br2 ni...

ni plak kat Monte Carlo, pd April 2010 yg lalu...bleh baca http://jiwang.org/jiwang-groups/46131-islamic-fashion-festival-kuala-lumpur-jakarta-monte-carlo-ala-jahilliah.html

show ni yg banyak menimbulkan kontroversi dan menaikkan darah umat Islam kerana jelas menghina ISLAM...(lebih2 lagi org Malaysia Islam!! sensitif sgt!!). Pakaian yg jelas tidak menutup aurat & salah 1 pakaian yg diperagakan kelihatan ada perkataan 'Muhammad' yg diterbalikkan. Dgn t'siarnya gambar2 show IFF di Monte Carlo inilah ada yg menyatakan bhw penaung IFF iaitu Datin Rosmah Mansur telah difitnah kerana dituduh telah mencemarkan maruah Islam. 

Rosmah hanya Penaung bagi kewujudan IFF. Beliau adalah orang yang beri idea penubuhan IFF dengan harapan industri busana akan meningkatkan pendapatan masyarakat Islam di seluruh dunia. Selain itu ia juga bertujuan untuk menolak perspektif negatif Barat terhadap Islam yang kononnya jumud dan mengongkong penganutnya.

Rosmah bukanlah orang yang
menguruskan pengisian, pelaksanaan dan perjalanan aktiviti IFF. Beliau hanya orang yang menasihati. Jawatankuasa pelaksana (tuan rumah) yang akan menentukan segalanya!
Pernyataan di atas aku petik drp 1 blog yg telah aku bace tadi...
Aku rasa penaung & organizer boleh letak garis panduan cara pemakaian Islam yg boleh direka oleh designer2 ni. & mereka seharusnya b'kuasa utk memilih, m'filter & meluluskan fesyen manakah yg boleh diperagakan dlm setiap show. Penaung & organizer tu pon org Islam, xkan benda basic psl aurat2 ni xtau kot...tu sememangnya tanggungjawab diorg & semua org Islam yg b'iman...Wallahu'alam...

tapi tadi ade baca jgk kat FB, pernyataan ustaz Zaharuddin.net pulak mcm ni...
‎'Islamic Fashion Show' yg dianjurkan adlh 'clear cut' bercanggah dgn Islam & tdk layak diberi nama 'Islamic'. Selain meraih untung mnggunakn nama agama, ia mgkn satu teknik menghina Islam secara lebih licik agar tidak dibantah scara terangan. Ia hanya disokong oleh musuh Islam @ pihak pencinta Islam liberal @ si jahil yg ingin mentafsir Islam menurut logik. Sebarang kerjasama dlm anjur & promosi adlh berdosa besar.

Kalau baca drp pelbagai sumber blog kat internet psl IFF ni mcm2 tuduhan & andaian. Xde 1 pon yg 100% betul (bila aku bandingkan ape yg mereka tulis laa)...cuma aku setuju dgn pernyataan Ustaz Zaharuddin tu. Korang fikir & nilai lah sendiri...sama2 lah kita b'jihad, w/pon xde perang dah mcm mase zaman Rasulullah, tapi kita masih boleh b'jihad dlm m'pertahankan maruah & kesucian ISLAM kita...

-THE END-
"The Best is yet to be"

4 adorable people:

Ruziawati Bukhari said...

founder pun tak bertudung.. guana? adoi! perkataan ISLAM digunakan sesuka hati.. padahal sama je dgn fashion show yg lain.. nak nampak islamic la katakan....

sakit..
dah parah pun..
tah bila nak sedar diri pun tak tawla...

hasz cda said...

nampaknya...fesyen islam ni mcm dah terpesong kan.

EdaManAli said...

@hasz cdaorg Islam sndiri yg memesongkannya...

Anonymous said...

Dunia sudah akhir zaman ni macam2 berlaku. Sanggupnya orang islam sendiri menghina agama. Pakaian sekalipun tidak boleh diperagakan dengan liuk lentok badan si pemakai. Malahan ahli jawatankuasa yang terlibat itu sendiri pun x mencerminkan drinya islam. Astaghfirullahalazim..

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki