Wednesday, October 27, 2010

JIHAD

Penutup entry yg lepas aku ade mention psl b'jihad...ada 1 lagu psl jihad sahabat Rasulullah nyanyian Rabbani yg sungguh menyentuh jiwa & mampu menaikkan semangat bila mendengarnya. Pernah dgr x lagu Hanzalah ni???

Ini lah lagu kegemaran aku & kakak aku K.Ngah...

Pernah x t'baca kisah Hanzalah ni? meh aku share ngn korang sume...sgt menyentuh jiwa.


Salah seorang sahabat serta jurutulis Rasulullah S.A.W yang terkenal ialah Abu Hanzalah bin Ar Rabie. Ketika peperangan Uhud meletus beliau baru saja dinikahkan. Oleh kerana itu Rasulullah mengecualikan beliau dari turut serta ke medan peperangan. Inilah cara Rasulullah untuk merayakan kebahagiaan sahabat baginda.

Namun ketika Hanzalah terjaga dari tidurnya, beliau mendengar gendang perang dibunyikan begitu kuat sekali. Melalui seorang sahabatnya beliau mendapat berita bahwa tentera Islam mendapat tantangan yang hebat. dan dalam keadaan terlalu genting. Tanpa membuang waktu lagi Hanzalah lalu memakai pakaian perang lalu mengambil pedang. Dia menuju ke medan tempur tanpa sempat mandi junub.

Maka terjadilah pertempuran hebat sehingga banyak dari pihak Islam yang gugur syahid. Pihak musuh telah menyerang dari belakang. Akhirnya Hanzalah turut menjadi korban dalam keadaan sedang junub. maka Rasulullah SAW pun melihat mayat Hanzalah dimandikan oleh para malaikat seperti mana tercantum dalam sabdanya: “Aku melihat diantara langit dan bumi para malaikat memandikan mayat Hanzalah dengan air dari awan di dalam bejana perak.”

Para sahabat tercengang-cengang mendengar ini. Salah seorang dari mereka, Abu Said Saidi lalu pergi melihat mayat Hanzalah. Wajah Hanzalah kelihatan tenang. Dari rambutnya kelihatan titisan air berlinangan turun. Sungguh beruntung Hanzalah mendapat layanan yang begitu istimewa dari malaikat. Tidak pernah terjadi dalam sejarah seorang syahid dimandikan dengan cara yang luarbiasa ini. Malahan matinya sebagai syuhada menjadikan ia sebagai penghuni syurga tanpa dihisab. subhanallah…


-THE END-
"The Best is yet to be"

3 adorable people:

Najwa said...

saya pn tengah b'jihad skrg huhu..esok jihad lagi for 2nd paper...

Min said...

what a nice blog u have... tq for dropping by blog kak min... doakan Mawaddah ye... esok MRI scan... harap semuanya ok...!

EdaManAli said...

@Min
insyaAllah kak Min...doa saya sentiasa utk Mawaddah...semoga dia terus sihat & m'besar spt ank2 saya...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki