4
adorable people

Friday, November 26, 2010

Nama yg sama tapi nasib yg berbeza

Semalam, dlm pukul 1 lbih am gitu laa...aku tgk cite Oprah Winfrey Show, channel DIVA, Astro. tgk sorang-sorang lepas puas mengadap game FrontierVille kat FB. Topik semalam "Same Name, Different Fate"Kisah berkenan 2 lelaki yg mempunyai nama yg sama iaitu Wes Moore, dibesarkan di kawasan kejiranan yg sama di Maryland US, kawasan kejiranan yg dikelilingi dgn drug dealers, penyalahgunaan senjata yg berleluasa, aktiviti gangster dan sebagainya tp ironinya mereka tidak pernah berjumpa. 

Kedua-duanya telah kehilangan bapa sejak kecil dan dibesarkan sepenuhnya oleh ibu. Kedua-duanya juga merupakan budak nakal di sekolah. Beza antara mereka ialah, Wes pertama telah dibesarkan oleh ibu dgn bantuan datuk & nenek yg amat menitik-beratkan hal-hal pendidikan, pergaulan & akhlak anak-anak. Sedangkan ibu Wes yg kedua tidak mampu menguruskan anak-anak b'sendirian. Kerana sibuk bekerja, anak-anak terbiar & mula belajar bergaul dgn budak-budak yg tidak baik di kawasan kediaman mereka. Ibu Wes kedua ini juga tidak mempunyai sokongan lain & tidak berpelajaran. Itu yg menyebabkan nasib kedua-dua Wes ini berbeza.

Wes Moore
Mendapat biasiswa Rhodes & ditawarkan melanjutkan pendidikan ke Oxford universiti. Pernah menjadi White House Fellow. Pernah bertugas dlm US Army ke Afghanistan, & kini menjadi penulis. Pendek kata Wes yg ni telah turned out menjadi seorang yg berjaya walau dahulunya semasa di alam persekolahan, dia juga merupakan pelajar yg nakal, sering melakukan kekacauan di sekolah & pernah beberapa kali cuba melarikan diri drp military school.

Wes Moore yg ni...
Telah dipenjarakan atas tuduhan bersubahat membunuh seorang anggota Polis berpangkat Sarjan dlm suatu rompakan bersama abangnya. Abangnya yg telah mengaku membunuh anggota polis berkenan telah dijatuhi hukuman gantung sampai mati. Wes sehingga kini menjalani hukuman penjara seumur hidup atas pertuduhan itu. Setelah berada di penjara barulah Wes insaf & menjadi a better person & contoh bg prisoners yg lain. 

Nampak tak Wes yg ni mcm pakai kopiah kat kepala dia...dekat-dekat at the end of the show barulah diorg mention yg Wes Moore yg telah dipenjarakan ni telah memeluk Islam. (Alhamdulillah, if Allah give him a chance to change himself at the cell, it's OK & just redha, as long as at the end of his life he managed to become a better person & what more important is he will end up his life as a muslim, insyaAllah)

Sedang Wes Moore yg pertama dikhabarkan tentang biasiswa Rhodes yg dianugerahinya dlm akhbar, Wes Moore yg kedua pula dikhabarkan tentang kisah rompakan & pembunuhan yg dilakukan dlm akhbar yg sama. Sungguh ironi...Setelah Wes pertama membaca artikel tentang Wes kedua dlm akhbar tersebut, barulah bermula detik-detik perkenalan mereka. Perasaan ingin mengenali Wes kedua begitu mendalam mendorong Wes pertama utk mengutus surat kepada Wes kedua yg ketika itu telah mula menjalani hukuma di penjara. Sebulan kemudian baru Wes kedua membalas. Sejak itu Wes pertama sering melawat Wes kedua di penjara sehingga terdetik utk menulis sebuah kisah tentang diri mereka & mempunyai nama yg sama tetapi nasib yg berbeza. That's all...

Tentang buku : One Name, Two Fates - http://theotherwesmoore.com/
Selebihnya boleh tya en. Google kita ye...

Pernah tak korang terfikir nak jumpa/kenal dgn org yg sama namanya dgn korang. ade ke org yg sama nama dgn aku? setakat ni kalau jumpa pon, nama yg hampir-hampir sama adalah, itupon kakak-kakak sendiri...heheheee...


-THE END-
"The Best is yet to be"
8
adorable people

Monday, November 22, 2010

Aisyah's New Kitchen Set

Aisyah got new kitchen set...ummi bought her on last Saturday...as a present for her coming b'day. Ummi wanted to buy this kitchen set for Aisyah for so long, but Ummi had to wait for Ummi's purse to full with some money...ummi no longer working, remember. Ummi just do a small business to earn some money on her own. Because sometimes ummi feels like wanted to buy something for her kids using her own money, don't want to use ayah's money. Ummi glad that Aisyah like it so much, not only Aisyah...Iman also 'tumpang sekaki'...but this is cheaper compare to present that ayah had bought Aisyah last two weeks, a bicycle...but it's OK, as long as Aisyah love it, Ummi assume it's an appreciation from Aisyah of what Ummi had gave her...Ummi share with you some photos...

showing you...Aisyah's kitchen set!

nice pose

 got sink & tap

pot & pan

complete with kitchen hud

oven

cups & plates, spoon & fork

mixer...bought a long time ago...

Now Aisyah got a complete kitchen & Aisyah can cook with Ummi...even Ummi still don't have kitchen like you, not also when I was kid even until now...huhuhuuuu...tgguu laa rumah kita siap, a couple of month more I guess...I'll make sure that all I wanted for so long will happen...

-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Saturday, November 20, 2010

Nak kurus

Sejak kawen je Abg Noor(my husb) makin berisi...muka tembam, perut pon makin ke depan...kalau aku perut ke depan tp bila cukup masa akan kempis, tp perut Abg Noor tetap xkempis-kempis. Aku pulak lepas lahirkan Aisyah, badan makin naik. Perut pon xramping mcm dulu, akibat kurang penjagaan dalam pantang kot.

So, bila sebut je pasal berat badan perut buncit, gemuk dan yang sewaktu dgnnya, mula laa Abg Noor akan bersungut nak register gym. Katenye nak bg badan dia fit, keluar muscle segala, perut 6 pax...bla bla bla...tp aku xbg OK...sebab ape??? mana aci dia sorang je yg nak pegi gym, aku pon nak jugak! mane boleh slim sorang-sorang...sgt-sgt xaci, OK. kalau nak pegi b'dua ke gym plak anak-anak nak tinggal kat mane? xkan everytime nak g gym kene tinggalkan anak-anak kat makcik-makcik diorg. kalau selalu dah tentu kene bayar...huhuhuuuu...kalau aku xg gym pon, nak g jog-jog around the park petang-petang pon susah sebab dh tentu anak-anak nak ikut, nak kene monitor diorg lg...maklumlah, anak-anak yg jenis xduk diam, mcm tu laa...

So, fikir pya fikir, aku comes out dgn satu suggestion yg akan m'berikan jugak peluang kat aku utk fit & insyaAllah slim kalau amalkan selalu. Aku cakap ngan Abg Noor, selagi xbelikan aku treadmill, dia xboleh register gym. Dah ade kat rumah sebijik, br aku dgn senangnye boleh jog-jog on treadmill, xperlu keluar rumah & anak-anak pon boleh main dlm rumah je, xperlu susah-susah sgt nak monitor kan...amacam, OK x idea aku...heheheee...tp xtau laa bila cukup duit dia nak belikan aku benda ni...lg lambat dia beli, lambat laa dia g gym...fair & square kan??!


gambar hiasan, En.Google bg...kene sopan sikit nnt, malu kat anak-anak...

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Friday, November 19, 2010

Sebab Aisyah Suka Mengamuk...

Maka Ummi post entry ni...sbg panduan utk Ummi nak tangani karenah Aisyah yg satu ni...
Marah proses perkembangan kanak-kanak kawal diri


KANAK-KANAK tidak mampu menahan pergolakan emosi. Oleh itu, apabila dia marah, kecewa atau putus asa, dia akan meluahkannya dengan menangis, menjerit atau menghentak-hentak kaki.
Sebenarnya apa yang dilakukan kanak-kanak itu adalah sebahagian daripada perkembangannya untuk mengawal diri sendiri. Malah, mereka akan bersikap marah-marah (tantrums) ketika berusia antara setahun hingga tiga tahun, tetapi menjelang usia empat tahun, sikap mereka yang suka marah dan meradang akan berhenti dengan sendirinya.

Menurut Akademi Pediatrik Amerika, kanak-kanak dalam usia setahun hingga tiga tahun sebenarnya sibuk mempelajari pelbagai perkara mengenai dunianya. Dia juga sangat bersemangat untuk mengawal semua perkara.

Dia mahu berdikari dan melakukan semua perkara sendiri. Dia juga ingin membuat pilihan sendiri dalam apa juga perkara dan mudah meradang apabila ibu bapa menghalangnya. Sikapnya yang suka marah-marah itu mungkin satu daripada pelajaran yang susah untuk dipelajarinya.

Mengapa kanak-kanak mudah marah dan meradang

Dia keliru kerana tidak memahami sepenuhnya apa yang diminta atau dikatakan ibu bapa.

Dia mungkin kecewa orang lain tidak memahami apa yang dikatakannya.

Dia mungkin tidak tahu bagaimana untuk menjelaskan perasaan dan keperluannya.
Selepas usianya tiga tahun, kebanyakan kanak-kanak boleh bercakap dengan betul. Ini memudahkannya meluahkan apa yang dirasa. Secara automatik, sikapnya yang suka marah-marah hilang begitu saja. Bagaimanapun, kanak-kanak yang tidak berupaya bertutur dengan baik masih suka meluahkan apa yang dirasanya. Justeru, sikap yang suka marah akan berterusan.

Anak anda mungkin belum belajar menyelesaikan masalahnya sendiri dan mudah putus asa.

Mungkin dia mengalami kesakitan atau masalah fizikal lain yang menghalangnya meluahkan apa yang dia rasa.

Dia mungkin lapar, tetapi tidak mengetahuinya.

Dia mungkin letih dan tidak cukup tidur.

Dia mungkin rasa gelisah dan tidak selesa.

Dia mungkin berasa tertekan dengan perubahan di dalam atau persekitaran rumah.

Anak mungkin cemburu dengan adik beradik dan mahu lebih perhatian.

Dia mungkin tidak boleh melakukan apa yang dia impikan.

Bagaimana mencegah sikap marah anak?

Anda mungkin terkejut jika anak anda hanya akan bersikap marah-marah di hadapan anda saja. Dia sebenarnya menguji peraturan dan had yang anda gariskan untuknya. Kanak-kanak akan lebih selamat bersikap demikian di hadapan orang yang dipercayainya.

Justeru, anda mungkin sukar mencegah sikapnya yang suka marah-marah tidak menentu itu, tetapi ada beberapa cadangan yang dapat membantu anda iaitu:

Galakkan anak menggunakan perkataan untuk memberitahu apa yang dia rasa. Misalnya, "Mama, abang marah" atau "Ibu, kakak marah". Cuba fahami perasaannya dan cadangkan perkataan lain yang menggambarkan perasaannya ketika itu.

Buat peraturan dan had yang munasabah. Jangan berharap anak kecil akan menjadi sempurna. Beritahu dia mengapa peraturan itu dibuat dan jangan mengubahnya sesuka hati.

Pastikan setiap perkara rutin berjalan dengan lancar dan anak akan tahu apa yang dia jangkakan.

Elak situasi yang boleh mengecewakan anak.

Elak menziarah atau membeli belah dalam masa yang panjang. Dia mungkin marah kerana tidak boleh melakukan apa yang dia suka misalnya bermain atau membaca buku kesukaannya. Untuk perjalanan jauh, bawa patung atau buku kegemarannya.

Berhati-hati menyebut tidak. Apabila anak mengatakan tidak untuk semua permintaannya, ia amat mengecewakan. Oleh itu, dengar dengan baik apa yang dia mahu. Jika permintaannya munasabah, tidak salah mengatakan boleh, tetapi jika ia membabitkan keselamatannya, jangan mengatakan boleh hanya untuk mengelak dia marah.

Biar anak membuat pilihan. Contohnya jika dia malas mandi beritahu dengan jelas mengapa dia perlu mandi. Jika anda biasa bertanya padanya, "abang hendak mandi tak?" Cuba katakan begini, "bangun pagi abang perlu mandi. Abang hendak berjalan ke bilik mandi atau mama dukung abang?"

Apa yang perlu anda buat jika anak marah-marah?

Cuba alihkan perhatiannya, misalnya membuat jenaka.

Bertenang dan jangan turut sama naik angin.

Bila dia marah, anda perlu berdiri berdekatan dengannya atau pegang dia tanpa bercakap sepatah pun hingga dia diam. Kalau anda tidak boleh bertenang, jauhkan diri darinya.

Bagaimanapun, kalau anak mula menendang atau menyepak anda, membaling barang, menjerit dan menangis dengan kuat dan berpanjangan, jauhkan dia dari punca kemarahannya. Beri dia masa untuk bertenang.

Bagi kanak-kanak yang sudah berusia lebih tiga tahun, dia akan tahu dengan sendirinya untuk bertenang. Kanak-kanak pada usia ini juga mudah diajak berbual dan berbincang mengapa dia tidak boleh menjerit-jerit dan marah dengan cara begitu.

Bagi kanak-kanak lebih kecil, tinggalkan dia jika anda tidak boleh bersabar. Dalam tempoh seminit dua, jengoklah semula kerana kadangkala akan tertidur atau berhenti menangis apabila tiada siapa sudi melayannya.

Jangan marah dia kerana dia akan memendam rasa marah dan kecewa dengan tindakan anda.

-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Thursday, November 11, 2010

They grow up!!

Nothing much to story about...just a few photos of my kids...yupp...they getting bigger day by day...getting smarter, more hyper, more eloquent in talking, sing a lot, play a lot, eat a lot & so on...love to see them grow up...

taken this evening, @ Che E's house (my sister)...


May Allah give me opportunity to watch them grow everyday until they can live independently...

-THE END-
"The Best is yet to be"
Posted by Picasa

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki