Thursday, December 30, 2010

Iman yang Sukar Focus

Saya rasa anak saya Iman ada masalah susah nak focus...bukan focus in term of sight, tp mind...dia mudah distracted pd ape2 saja yg ada di sekeliling dia...(termasuklah adik dia yg suke mengacau, ishh!!)...lately makin kuat firasat saya mengatakan yang Iman mmg susah nak focus...

Saya ajar dia baca Iqra'...ejaan yang dia paling ingat adalah BA...secondly TA, confused sikit dgn THA, tp paling lupa ngan AA (peliknya...rase nak tgk ape yang dia nampak pada buku Iqra' dia). Baru je sesaat selepas ulang2 ejaan yang dia x berapa ingat tu, bila tanya balik dia dah x boleh jawab. Bila ditanya "ni ape?"...Iman asyik tgk muka Ummi je. Dia harap Ummi yang akan bantu dia beri jawapan. Lame2 Ummi mula naik geram. & kepala Ummi asyik duk buat comparision antara mase Ummi kecik dulu belajar mengaji dgn Iman sekarang. Aisyyy...susahnya budak Iman ni nak mengingat. Risau pulak bila Iman dah masuk sekolah nanti. Ade masalah ke Iman ni?

Bila main, x pernah leka dgn satu2 permainan. Main ni sekejap tinggal, main yang lain pulak. Main game kat computer sekejap dah stop, main yang lain pulak (tp main game computer ade improvement drp dulu...dah cekap sikit...tp nak compare ngan cousin dia Haziq mase sebaya Iman, mmg jauh panggang dr api...Haziq otak game, tip top). Dlm usia 3 thn lebih ni Iman baru pandai main susun2 kereta. Dulu x pernah pon main mcm tu. Main asyik nak menjahanamkan mainan ada laa...

Semalam, saya tgh sidai kain kat bawah. Mintak tolong Iman ambikkan hset saya kat atas sofa. Mase giving instruction to him, mmg dia mengadap muka Ummi dia ni haa...tp bila dia masuk dalam umah, sibuk cari hset dlm hbag Ummi kat dlm bilik. Padahal, bila masuk umah je, terus jumpa sofa. Ada dalam 3 kali Ummi kene repeat instruction tu. Information ada masuk ke otak Iman ke x? ke Iman ade masalah pendengaran. Rase x de pulak. Ummi dah laa cepat naik angin. Ishh...normal ke gitu?

Saya mula rase risau, kadang2 bila mintak tolong buat ape2, lambatnya Iman nak b'gerak. Tu saya agak sbb berat badan yang agak bum-bum kot. Takut Iman susah nak focus bila Iman dah start belajar kat sekolah nanti. So saya pon Google laa pasal isu budak2 yang susah nak focus ni kan...so jumpe laa ni...
Uols boleh baca sendiri ye...

Salah 1 part drp website tu mmg kene dgn masalah Iman ni...

Inattentive signs and symptoms of ADD/ADHD

Symptoms of inattention in children:

  • Doesn’t pay attention to details or makes careless mistakes
  • Has trouble staying focused; is easily distracted
  • Appears not to listen when spoken to
  • Has difficulty remembering things and following instructions
  • Has trouble staying organized, planning ahead, and finishing projects
  • Frequently loses or misplaces homework, books, toys, or other items
Children with ADD/ADHD can pay attention when they’re doing things they enjoy or hearing about topics they enjoy. But when the task is repetitive or boring, they quickly tune out.
Not paying close enough attention is another common problem. Children with ADD/ADHD often bounce from task to task without completing any of them, or skip necessary steps in procedures. Organizing their schoolwork and their time is harder for them than it is for most children. Kids with ADD/ADHD also have trouble concentrating if there are things going on around them; they usually need a calm, quiet environment in order to sustain attention.

Harap2 Iman bukan lah penghidap ADHD ni...Ummi harap bila Iman dah masuk sekolah, Iman akan belajar utk stay focus to each of your lesson...Ummi risau laa...Ummi nak anak2 Ummi mudah belajar mcm budak2 lain yang bijak2 tu...

Uols rasa ape yang patut saya buat utk Iman ni? Sape2 yang ade pengalaman, ade ilmu, boleh laa share ngan saya...

-THE END-
"The Best is yet to be"

4 adorable people:

Mommy Lyna said...

Salam Sis,

Kalau rasa worry u better bring Iman to a Paed. At least you'll get the right advise from the right person.

My son susah nk fokus kalau kat rumah, tp kat taska dia he's doing OK. maybe sebab dia dah penat beraktiviti kat school so kat rumah dia expect nak rilex2 lepak2 je agaknya.

maybe kena cari apa yg dia suka the most & make it more interactive. involve dlm aktiviti yg dia suka & jauhkan benda2 yg boleh distract dia.

hehehe.

Agoogoo said...

afiq pon tak focus. skjp tgk tv, pastu nk bukak laptop, pastu nk main car plak. bila ajar buku marilah membaca tu, sapai aa ii uu je, msuk naa je xmboh dh. bg instructions yg kadang2 depan mata dia pon kdg2 dia x jupe cari. huhu..tp ktorang assume he is just too young to understand instructions perfectly. ;) still giving him some time..

EdaManAli said...

Mommy Lyna : thanks for sharing & opinion...nk try tgk after anta dia ke school starting this coming monday...tgk ade perubahan x...harap2 dia blaja utk focus...

EdaManAli said...

Agoogoo Mommy : agaknye laa sbb dia br 3 thn lebih kot...tp slalu rase mcm dia dh besar, sbb bdn dia mcm bdk umo 4-5 thn...tu psl laa...well, we'll give him some time...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki