0
adorable people

Monday, January 31, 2011

What is Left is Just a Blog...

But a very inspired one! 


I read this blog as I read a novel...post by post, entry by entry...from the very beginning, till the end of his writing...

His writing inspired many readers out there, includes me!...I can't imagine how man like him, who afflicted with a such scary disease can be so strong & always put everything on Allah's hand...every entry very 'menginsafkan' & always give encouragement to continue to live in Allah pleased...

Al-Fatihah untuk Allahyarham beliau...semoga tempatmu di syurga bersama para solihin...

cannot describe the feeling I have inside when I read something written by deceased...but this one indeed leave something in my heart & his words keep playing over & over again in mind...

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Friday, January 21, 2011

Sape pernah 'naik pampers'???

Org dewasa msti xleh nak jwb...soalan pon ade mention psl pampers. Pampers sinonim ngn budak2 je kan...

Ye, saya tya lagi, sape penah 'naik pampers', angkat tangan??? 'naik pampers'? pakai ade laa kan...naik pampers mcm mane pulak...well nak naik pampers kene ade ni...

ni laa yg budak2 dua org ni panggil pampers...uhhuuu...

bile nampak je swing pesen ni, diorg akan berlari sambil jerit "nak naik pampers, ummi..."

ni laa cara nak kluar dr 'pampers'. nak masuk pon same...

Tergelak besar bila dengar diorg jerit nak 'naik pampers'. Malu kat org lain pon ada...eeiii ape daa 'naik pampers'...ckp je laa nak naik swing. hmmm...mcm2...

kejadian : KLCC Park, hari cuti Thaipusam, tghari dekat Zuhur.
gamba tambahan...anak2 bersama bapaknya yg control hensem!!


-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Wednesday, January 19, 2011

Hapdet (Update laa tuu...)

Alamak!! Cho Zila dh menyeru utk update kan blog...ayuhh, perah otak!

Actually xde ape2 yg interesting yg nk di story-out dlm entry kali ni...cuma update psl anak2 je laa...

Iman
It's been almost 3 weeks Iman's play-schooling at PTF (Pusat Tahfiz Al-Fudhail). Minggu pertama sgt mencabar Ummi & Ayah. Mengamuk xnak masuk kelas laa, dgn mcm2 alasan xlogik yg Iman bg supaya xpayah masuk kelas & so on...Hari2 Ummi pesan kat Iman jangan nangis kat school, malu semua org tengok, tp xberkesan. The 5th day, Ummi pesan kat Iman dlm Livina on the way ke school, "Iman, Ummi nak hari ni Iman nangis kuat2 tau, biar semua org dengar suara Iman nangis. Biar semua org tengok Iman, biar adik-kakak(cousins Iman yg twin tu duk nursery dekat2 situ) boleh dengar Iman nangis...nangis kuat2 gitu..." Sampai je school, guess what, Iman xnangis pon, senang je bukak slipar, salam ummi ayah, masuk kelas...so easy...now I know, reverse psychology really work to Iman...hehehee...boleh try next time bile ade kes2 yg seumpama dgnnya... since that day, it was easy to send him to his class, except to wake him up every early morning...time nak bangun & nak mandi je, lepas tu dia sgt OK!

Blom byk lagi yg Iman belajar kat school, Iqra', belajar mengeja, hafaz surah2 pendek dlm Al-Quran, numbers...subjek science xtau plak ape yg diajarnya kat budak 4 thn ni...tp ummi ade dengar Iman nyanyi zikir Subhanallah walhamdulillah...tu...kalo biase2 kat umah malas nak ikut, selalu yg cepat mengikut si Aisyah. So, conclusion nye, Iman ni mmg jenis nak kene ade saing2 nak belajar, br minat tu dtg...

Time balik sekolah selalu laa duk tanya dia blajar ape hari ni, mkn ape...jawapan dia hari2 same je, belajar ABC, mkn karipap ngan mee. Aiii...xkan hari2 pon same je...sbnrnye Iman ni xreti nak b'cerita agaknye, xmcm Ummi dia yg sgt detail b'cerita kat Ummi dia sendiri ape je yang berlaku di sekolah. So, Ummi nak kene b'tanya pulak secara detail kat Iman, Iqra' dah bace smpai mane(sambil tunjuk dlm buku Iqra'), ngaji bace ape(agak je bace Al-Fatihah lepas tu bacekan kat dia utk dapatkan kepastian), mengeja dah sampai mana(sambil tunjuk buku Bacalah Anakku)...almost everyday saya akan revise ngan dia ape yang dia blajar kat school.

Itulah Iman sejak jadi budak sekolah tadika ni...

Aisyah
Diam tak diam dah sebulan Aisyah b'pisah ngan benda azimat dia tu...ape benda azimat Aisyah tu? jeng..jeng..jeng...Pacifier laa...tunjuk je 1 gamba je, Aisyah cam dah fobia nak isap paci dia tu. hehehee...so, we consider our mission is succeed!!!

thanks to this photo!!

Paci lame aisyah t'gantung kat dinding, 2 lagi ade ummi simpan kat tempat rahsia, kot2 aisyah terjumpa nanti, dia curik2 isap...2 kali dah kejadian curik2 isap tuh...

One more thing about Aisyah right now, everytime we all jump into our car, Aisyah will request her Ayah to turn on Maher Zain, then she will sings. Iman xde pulak nyanyi2, Iman memang xminat sgt nyanyi2 ni. Aisyah will definitely sing along with Maher Zain, sebijik2 dia ikut. Memang xbleh nak dengar Fafau ke, FBI ke ape ke kat radio. Mujur laa we all enjoy Maher Zain, xde laa boring sgt...

-THE END-

"The Best is yet to be"

5
adorable people

Friday, January 14, 2011

Hujan Oh Hujan

Hari ni saya rasa hujan akan turun sepanjang hari, rase je laa...bile time hujan2 gini t'ingat musim banjir zaman kecik2 dulu kat kampung...sungguh basah je perasaannye...musim banjir dulu2 bermula hujung tahun(musim cuti sekolah) berpanjangan ke musim bukak sekolah...uhhuuuu...

kalau orang lain cuma basah di luar tp kami satu family basah jugak di dlm rumah. Pernah citer dulu dlm satu entry yg rumah kami tu dibina seorang diri oleh arwah ayoh(beloved grandpa ever!). Iye, x lebong(org Terengganu kate...). Mmg betol!...so rumah tu tidak laa sesempurna mcm rumah2 lain yang diupah oleh tukang rumah professional. Atap drp asbestos mudah pecah. Bila pecah, hujan lebat je air mula menitik cukup utk membasahkan 1 kawasan rumah yg besar. Lantai ade bhg yg rapat ade jugak bhg yg jarang. Part yg jarang tu biasenye jd tempat utk kami buang habuk & pasir bila sapu rumah...hehehee...ade jugak gunanya. Dinding pon ade bhg yg b'lubang sbb kayu gred berapa entah. Itu je yg mampu ummi abah sediakan utk dijadikan tempat kami semua b'teduh. Itu pon pinjam duit mok(nenek) dulu, installment bulan2, ehheee. Kami mmg hidup agak susah dulu, abah polis pangkat biasa yg perlu menanggung 11 orang anak. Sebab itulahhh!...

So bayangkan, bila saje musim hujan yg non-stop almost a day(sometime for days)...hujan yg xmain renyai2, mmg lebat kaw2, angin kencang(kampung kan dkt area pantai, semmgnya anginnya kencang!)...mmg kami semua kesejukan yg amat sgt!!! dlm rumah yg turut basah m'jadikan keadaan semmgnya sgt2 lah tidak selesa. Sejuk, b'angin, lembap...uhhuuu...sampai xde tempat nak duduk. Baju yg kami basuh mmg x betul2 kering. Nak pakai pon xsanggup kerana ianya hanya akan menambahkan rase sejuk.

Nasib baik rumah kami dibina di atas tanah yg paling tinggi dlm kawasan tanah seluas suku ekar tu. Rumah mok ayoh kat depan, rumah kami di belakang. Dua rumah dlm satu pagar besar. Tanah dkt rumah mok ayoh rendah, so air banjir akan b'takung di situ sampai ke depan rumah kami. Sejuk jugak dalam rumah mok ayoh, sebab bawah rumah ade air. Tp rumah mok ayoh agak sempurna, ade alas getah lantai, dinding xb'lubang sane sini, atap pon xbocor. Xde laa sesejuk & sebasah rumah kami.

Ubi kayu & ubi keling paling laku musim ni. Rebus, cicah ngan kelapa. Xpon rebus, pastu tabur gula...nak lagi best rebus & cicah ngan sambal bilis. T'kentut2 dibuatnya...lauk ikan segar mmg payah nak dpt. Sape nak turun ke laut dlm keadaan cuaca mcm ni. So, ikan sardin pon agak popular. Lepas tu goreng telur dadar. Tp ikan sardin mahal bg keluarga besar mcm kami, sekali sekala boleh laa. Ikan kering, ikan masin, ikan bilis pon dah memadai utk jadi santapan. Alhamdulillah...Petang2 sikit, bancuh kopi utk cicah ngan roti kering. Laku jugak dlm musim sejuk yg mengundang lapar je ni kan....

Selalu bile air dh naik sikit depan rumah, pesta tangkap ikan b'mula. Air xde laa dalam mane, paling dalam pon paras lutut. Bile nampak je ade riak2 air yg b'gerak2 tu kami tahu ikan dh mula masuk. Dari mana ikan tu masuk pon kami xtau. Selalu yg notice akan kehadiran ikan2 ni ialah Ummi kami. Mmg expert laa dia. Cuma intai dr tingkap rumah je. Lepas tu senyap2 Ummi turun bawak bakul g tangkap ikan. Dah dpt tangkap br nak announce kat ktorg. Kalau bgtau awal2 nanti semua nak turun, kacau je...nnt melepas! Ummi pon xabih lg mood tangkap ikan zaman kecik2, terkenang agaknyee. Dah tau ikan dh ade, kami mmg duk ngintai kat tingkap je laa tp time hujan berenti je boleh tengok. Nampak riak2 kat air, kami turun slowly. Time ni mmg abih laa bakul ummi kat dapur tu, jd alat tangkapan. Puyu, haruan, sepat, keli, bujuk, selidi, seluang antara ikan2 yg ade. Tp sume belum cukup umur. Kecik2 je...ehheee...

Sgt merindui zaman itu. Bile dh dewasa ni, rase sedih pulak mengenangkan life semasa m'besar yg xberapa sempurna. Mase kecik dulu mane tau ape2. Cuma mase kecik dulu yg saya faham, mintak ape2 pon drp ummi  abah susah nak dpt, so xpayah mintak laa. Kecuali bile benar2 perlu. Tp Alhamdulillah, walaupon xsesempurna mana kehidupan kami dulu, ummi abah sentiasa b'usaha m'jadikannya sesempurna yg mungkin. Kami semua xde keciciran dlm pelajaran, makan minum pon cukup & sedap walaupon xsesedap makan di luar(because my mom is the best cook!!), rumah bocor dan b'lubang pon kami masih selamat...Alhamdulillah wa syukurillah...simpan saja kisah lama utk lebih b'syukur dgn hidup yg ade skrg!!

-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Friday, January 07, 2011

Cantik Pulak Tudung Nih!!

Saya nih payah skit nak shopping kat luar...serabut ngan budak dua org nih...bile serabut mula hilang mood...sudahnye ajak che abg balik je laa...
heheheee...tu intro je tuh...nak cakapnye yang saya ni rajin gak shopping online...ni nak tunjuk gambar tudung yg 'cam cantik je kan'...


ke cantik sbb adik yang pakai ni cantik??? kalo saya pakai, agak2 cantik x??? ehheee...soalan cepu emas...tudung ni tudung awning tp bukan awning yang keras tu...agak labuh sampai tutup dada...skrg ni memang pakai tudung instant je, xpayah susah2 nak gosok. Tapi ade jugak yang kate pakai tudung instant ber'awning' ni macam style indon. Memanglah, rasenye fesyan ni datang dari sane. Janji look nice, senang & bisa menutup aurat, saya pakei aja!! xkisah apa mereka kata!!! 

(kamu x payah click lah link kat atas tu, nanti kamu pon nak beli, melepas saya. Saya nak kumpul duit dulu nih!! :P)
p/s : ooo dik(tuan pya kedai), akak curik gmba adik nih...halal ye...

abg, belikan eda tudung ni ye...hihihiiii...

-THE END-
"The Best is yet to be"
7
adorable people

Monday, January 03, 2011

School Starts

I woke up early this morning...because I have to prepare Iman for his school. Today is his 1st day, so I don't want him to be late at school...Iman whined when awakened by Ayah, maybe because it was a little bit early for him to wake up. But when Ayah said this, "Cikgu masak kat sekolah Iman nanti tau, Iman boleh makan kat sekolah.." then he immediately wake up & went to toilet to take bath...hahahaaa...see the body laa...

 Happy face

On our way to Tadika Tahfiz Al-Fudhail, Iman seemed happy & excited to start his class. I felt relief when I see his cheerful face, but soon after we arrive, Iman was speechless & rigid because he saw a lot of people there, parents with their kids of course...After finding his class, then I ask Iman to get inside & stay with his teacher & friends. At first Iman seems don't want to be there, he just stand still & silent when I ask him to salam me. Soon after, he salam jugak, to me & ayah. Then he get inside and we all just leave him there.

Ummi try to calm Iman down...still can't stop crying...

At 1pm, we fetched him...Ayah went in front of the class door, ayah saw Iman crying but not so loud. Teacher then called his name, when he saw Ayah's face, Iman cried loudly, like meraung gitu...we were not sure what Iman felt after seeing his Ayah, but I think his feeling is quite same with the time we left him at nursery long ago.

Dear Iman, we don't mean to leave you there, we want you to have your early lesson at school because Ummi thinks it is the best for you...it doesn't mean that Ummi don't want to take care of you. Next year Ummi will make sure that your sister will go to school with you, OK. 

Cheer again after makcik yg jual2 at Iman's school give him & Aisyah jajans...

-THE END-
"The Best is yet to be"
3
adorable people

Saturday, January 01, 2011

Lagi 2 Hari...

Lagi 2 hari nak bukak sekolah. Tapi sape yang nak sekolah ni? Esok adik saya Ilham dah nak balik JB, balik hostel berantu...huhuhuuu...Wawa pon nak daftar kolej kat UiTM Shah Alam ni je, Ahad akan move ke hostel balik...tadi Ilham datang sini ngan Kak Ngah, (Kak Ngah dah abis tempoh peram 40 hari dalam rumah, bawak baby kecik & Ummi jalan2)... Tgk wajah Ilham tadi macam xberapa ceria. Mesti sebab dah nak kene balik JB esok (ye saya paham feeling itu!)...Terasa jugak xbestnya walaupon dah xb'sekolah lagi, sebab time cuti gini je dapat jumpe adik2. Bila bukak sekolah, masing-masing kene balik sarang...tunggu hujung tahun ni pulak baru dapat berkumpul ngan adik2 lame2 (lame lagi tu nak tunggu hujung tahun, ari ni baru 1 Jan...uhhuuuu).

Tapi selain daripada perasaan yag xberapa best tu, xsabar2 pulak saya nak tunggu bukak sekolah ni. Rutin harian akan berubah...saya kene bangun awal untuk prepare kan sorang budak yang selalu bangun lambat! Latihan tido malam awal xberapa berjaya nampaknya...oleh kerana budak ini selalu tido petang! Bila tido malam lambat, maka lambatlah nak bangun pagi...harapnya mudah lah saya kejutkan dia bermula Isnin ni...dan harapnya bila dah mula bersekolah, jadual harian budak ini akan berubah...semuanya yang awal2, tido awal, bangun pon awal!!!

Iman dah nak mula sekolah!! xsabar pulak Ummi...


-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki