Wednesday, January 19, 2011

Hapdet (Update laa tuu...)

Alamak!! Cho Zila dh menyeru utk update kan blog...ayuhh, perah otak!

Actually xde ape2 yg interesting yg nk di story-out dlm entry kali ni...cuma update psl anak2 je laa...

Iman
It's been almost 3 weeks Iman's play-schooling at PTF (Pusat Tahfiz Al-Fudhail). Minggu pertama sgt mencabar Ummi & Ayah. Mengamuk xnak masuk kelas laa, dgn mcm2 alasan xlogik yg Iman bg supaya xpayah masuk kelas & so on...Hari2 Ummi pesan kat Iman jangan nangis kat school, malu semua org tengok, tp xberkesan. The 5th day, Ummi pesan kat Iman dlm Livina on the way ke school, "Iman, Ummi nak hari ni Iman nangis kuat2 tau, biar semua org dengar suara Iman nangis. Biar semua org tengok Iman, biar adik-kakak(cousins Iman yg twin tu duk nursery dekat2 situ) boleh dengar Iman nangis...nangis kuat2 gitu..." Sampai je school, guess what, Iman xnangis pon, senang je bukak slipar, salam ummi ayah, masuk kelas...so easy...now I know, reverse psychology really work to Iman...hehehee...boleh try next time bile ade kes2 yg seumpama dgnnya... since that day, it was easy to send him to his class, except to wake him up every early morning...time nak bangun & nak mandi je, lepas tu dia sgt OK!

Blom byk lagi yg Iman belajar kat school, Iqra', belajar mengeja, hafaz surah2 pendek dlm Al-Quran, numbers...subjek science xtau plak ape yg diajarnya kat budak 4 thn ni...tp ummi ade dengar Iman nyanyi zikir Subhanallah walhamdulillah...tu...kalo biase2 kat umah malas nak ikut, selalu yg cepat mengikut si Aisyah. So, conclusion nye, Iman ni mmg jenis nak kene ade saing2 nak belajar, br minat tu dtg...

Time balik sekolah selalu laa duk tanya dia blajar ape hari ni, mkn ape...jawapan dia hari2 same je, belajar ABC, mkn karipap ngan mee. Aiii...xkan hari2 pon same je...sbnrnye Iman ni xreti nak b'cerita agaknye, xmcm Ummi dia yg sgt detail b'cerita kat Ummi dia sendiri ape je yang berlaku di sekolah. So, Ummi nak kene b'tanya pulak secara detail kat Iman, Iqra' dah bace smpai mane(sambil tunjuk dlm buku Iqra'), ngaji bace ape(agak je bace Al-Fatihah lepas tu bacekan kat dia utk dapatkan kepastian), mengeja dah sampai mana(sambil tunjuk buku Bacalah Anakku)...almost everyday saya akan revise ngan dia ape yang dia blajar kat school.

Itulah Iman sejak jadi budak sekolah tadika ni...

Aisyah
Diam tak diam dah sebulan Aisyah b'pisah ngan benda azimat dia tu...ape benda azimat Aisyah tu? jeng..jeng..jeng...Pacifier laa...tunjuk je 1 gamba je, Aisyah cam dah fobia nak isap paci dia tu. hehehee...so, we consider our mission is succeed!!!

thanks to this photo!!

Paci lame aisyah t'gantung kat dinding, 2 lagi ade ummi simpan kat tempat rahsia, kot2 aisyah terjumpa nanti, dia curik2 isap...2 kali dah kejadian curik2 isap tuh...

One more thing about Aisyah right now, everytime we all jump into our car, Aisyah will request her Ayah to turn on Maher Zain, then she will sings. Iman xde pulak nyanyi2, Iman memang xminat sgt nyanyi2 ni. Aisyah will definitely sing along with Maher Zain, sebijik2 dia ikut. Memang xbleh nak dengar Fafau ke, FBI ke ape ke kat radio. Mujur laa we all enjoy Maher Zain, xde laa boring sgt...

-THE END-

"The Best is yet to be"

0 adorable people:

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki