Friday, January 14, 2011

Hujan Oh Hujan

Hari ni saya rasa hujan akan turun sepanjang hari, rase je laa...bile time hujan2 gini t'ingat musim banjir zaman kecik2 dulu kat kampung...sungguh basah je perasaannye...musim banjir dulu2 bermula hujung tahun(musim cuti sekolah) berpanjangan ke musim bukak sekolah...uhhuuuu...

kalau orang lain cuma basah di luar tp kami satu family basah jugak di dlm rumah. Pernah citer dulu dlm satu entry yg rumah kami tu dibina seorang diri oleh arwah ayoh(beloved grandpa ever!). Iye, x lebong(org Terengganu kate...). Mmg betol!...so rumah tu tidak laa sesempurna mcm rumah2 lain yang diupah oleh tukang rumah professional. Atap drp asbestos mudah pecah. Bila pecah, hujan lebat je air mula menitik cukup utk membasahkan 1 kawasan rumah yg besar. Lantai ade bhg yg rapat ade jugak bhg yg jarang. Part yg jarang tu biasenye jd tempat utk kami buang habuk & pasir bila sapu rumah...hehehee...ade jugak gunanya. Dinding pon ade bhg yg b'lubang sbb kayu gred berapa entah. Itu je yg mampu ummi abah sediakan utk dijadikan tempat kami semua b'teduh. Itu pon pinjam duit mok(nenek) dulu, installment bulan2, ehheee. Kami mmg hidup agak susah dulu, abah polis pangkat biasa yg perlu menanggung 11 orang anak. Sebab itulahhh!...

So bayangkan, bila saje musim hujan yg non-stop almost a day(sometime for days)...hujan yg xmain renyai2, mmg lebat kaw2, angin kencang(kampung kan dkt area pantai, semmgnya anginnya kencang!)...mmg kami semua kesejukan yg amat sgt!!! dlm rumah yg turut basah m'jadikan keadaan semmgnya sgt2 lah tidak selesa. Sejuk, b'angin, lembap...uhhuuu...sampai xde tempat nak duduk. Baju yg kami basuh mmg x betul2 kering. Nak pakai pon xsanggup kerana ianya hanya akan menambahkan rase sejuk.

Nasib baik rumah kami dibina di atas tanah yg paling tinggi dlm kawasan tanah seluas suku ekar tu. Rumah mok ayoh kat depan, rumah kami di belakang. Dua rumah dlm satu pagar besar. Tanah dkt rumah mok ayoh rendah, so air banjir akan b'takung di situ sampai ke depan rumah kami. Sejuk jugak dalam rumah mok ayoh, sebab bawah rumah ade air. Tp rumah mok ayoh agak sempurna, ade alas getah lantai, dinding xb'lubang sane sini, atap pon xbocor. Xde laa sesejuk & sebasah rumah kami.

Ubi kayu & ubi keling paling laku musim ni. Rebus, cicah ngan kelapa. Xpon rebus, pastu tabur gula...nak lagi best rebus & cicah ngan sambal bilis. T'kentut2 dibuatnya...lauk ikan segar mmg payah nak dpt. Sape nak turun ke laut dlm keadaan cuaca mcm ni. So, ikan sardin pon agak popular. Lepas tu goreng telur dadar. Tp ikan sardin mahal bg keluarga besar mcm kami, sekali sekala boleh laa. Ikan kering, ikan masin, ikan bilis pon dah memadai utk jadi santapan. Alhamdulillah...Petang2 sikit, bancuh kopi utk cicah ngan roti kering. Laku jugak dlm musim sejuk yg mengundang lapar je ni kan....

Selalu bile air dh naik sikit depan rumah, pesta tangkap ikan b'mula. Air xde laa dalam mane, paling dalam pon paras lutut. Bile nampak je ade riak2 air yg b'gerak2 tu kami tahu ikan dh mula masuk. Dari mana ikan tu masuk pon kami xtau. Selalu yg notice akan kehadiran ikan2 ni ialah Ummi kami. Mmg expert laa dia. Cuma intai dr tingkap rumah je. Lepas tu senyap2 Ummi turun bawak bakul g tangkap ikan. Dah dpt tangkap br nak announce kat ktorg. Kalau bgtau awal2 nanti semua nak turun, kacau je...nnt melepas! Ummi pon xabih lg mood tangkap ikan zaman kecik2, terkenang agaknyee. Dah tau ikan dh ade, kami mmg duk ngintai kat tingkap je laa tp time hujan berenti je boleh tengok. Nampak riak2 kat air, kami turun slowly. Time ni mmg abih laa bakul ummi kat dapur tu, jd alat tangkapan. Puyu, haruan, sepat, keli, bujuk, selidi, seluang antara ikan2 yg ade. Tp sume belum cukup umur. Kecik2 je...ehheee...

Sgt merindui zaman itu. Bile dh dewasa ni, rase sedih pulak mengenangkan life semasa m'besar yg xberapa sempurna. Mase kecik dulu mane tau ape2. Cuma mase kecik dulu yg saya faham, mintak ape2 pon drp ummi  abah susah nak dpt, so xpayah mintak laa. Kecuali bile benar2 perlu. Tp Alhamdulillah, walaupon xsesempurna mana kehidupan kami dulu, ummi abah sentiasa b'usaha m'jadikannya sesempurna yg mungkin. Kami semua xde keciciran dlm pelajaran, makan minum pon cukup & sedap walaupon xsesedap makan di luar(because my mom is the best cook!!), rumah bocor dan b'lubang pon kami masih selamat...Alhamdulillah wa syukurillah...simpan saja kisah lama utk lebih b'syukur dgn hidup yg ade skrg!!

-THE END-
"The Best is yet to be"

5 adorable people:

Agoogoo said...

tibe2 rase mcm basah kuyup je bila bace entry ni. (mjiwai watak! hehe).

EdaManAli said...

ade bakat jd pelakon ni, psl pandai m'jiwai watak...hehheee...

mmg entry bsh ni...

Cho Zila said...

salam..
gitu yerk.. akak tak pernah ler mengalaminyer... alangkah akak ini tak bersyukur ...
>>akakpun sama memang teringin masuk GA... tu yang tengok der jer bukak kat rumah terus daftar...

Najwa said...

itulah rumah yg pling best ever..atap bocor dinding b'lubang skrg anai2 pule..lamo dh xmain hujan kat rumah kito tu..tp klu banjir mlm ke pagi tu mmg sejuk mcm duk oversea xbanjir pun dah sejukkk..

Cho Zila said...

jom update blog lagi...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki