Friday, February 18, 2011

Less Talk

Hmmm...sejak jd surirumah ni masa mmg 90% kat umah laa. Masa nak b'komunikasi sesama insan-insan lain kat luar dh jd amat limited & less. Hari-hari b'cakap dgn suami, Iman & Aisyah je. Kalau dgn Iman skrg ni dah boleh kembangkan topik perbualan, sbb hidup dia dah semakin meluas. Dia dah ke sekolah, boleh laa dgr cerita dia pasal kawan-kawan & cikgu, ape yang dia belajar, ape yang dia makan & ape yang dia buat kat sekolah. Itu pon xpjg mane ceritanya, sbb Iman xpandai laa story telling. Nama kawan xingat, nama cikgu xtau...kene pandai korek, br boleh dapat isi ceritanya. Susah betul ummi nak b'bual dlm 1 hari.

Dgn Aisyah pulak, dgr cerita pasal bebear dia, dolly dia, nak itu nak ini, nak nim(read: vitamin), nak tagen(read: vitagen), nak susu, dgr aisyah berangan & nyanyi...pastu yg byknye jerit pekik saya kat dia time dia naughty sesgt tu, lps tu dia nangis meraung mcm kene dera...uhhuuu...itu style komunikasi ummi-aisyah.

Dgn suami pulak, kualiti komunikasi terbaik time dlm kete bile nak ke mana-mana. Pastu time dia blk keja, saya yg selalu mulakan conversation, cerita psl karenah anak-anak, telatah diorg, share psl ape-ape je yg saya tgk kat TV, ape-ape yg saya baca dlm blog, dlm facebook. Tu je. Dia pulak akan bukak cerita psl keje dia, kawan-kawan dia, agen-agen bawah dia, client-client dia, manager dia. Tu pon susah nak dpt peluang b'borak tu. Blk keje, xdan jam 10 mlm mata dia dh lelap dulu. Kadang-kadang xsempat pon saya nak bercerita itu ini ngan dia sbb t'ganggu dek anak-anak. Bila dah ade anak-anak ni ade laa mase yg saya rase rindu nak borak-borak ngan suami saya mcm dulu-dulu.

Kalau dulu mase keje ade laa peluang nak borak-borak ngan opismate kan. Gossip-gossip sikit, share cerita anak-anak laa, mcm-mcm lg. Sekarang ni semua tu dah xde. Saya pulak jenis yg jarang nak keluar hang out ngan kawan-kawan. Nope, bukan jarang, tp xpenah kot sejak kawen ni. Mmg tinggalkan terus kawan-kawan...perkembangan pasal kawan-kawan cuma dpt tau melalui internet ni lah. Nak borak dgn jiran pon jgn harap. Jiran sblh kiri, pendiam mcm saya, bile jumpe kat laman rumah, paling2 pon kami smile to each other, just that. Jiran sblh kanan ni pangkat makcik, so setiap kali pon dia lah yang akan tegur dulu. Tp kalo borak xpenah pjg, sbb dia pon bukan jenis yg dagu t'sangkut kat pagar kan...byk je keje umah dia nak setelkan. So, sekejap-sekejap je ktorg borak. Thank God makcik tu jenis yg mcm tu, buatnye jenis yg lebat je b'borak, mau t'sangkut je dagu kt pagar, saya pulak jenis yg xreti nak escape kan diri...oh, nasib baik...

Weekend kalo jumpe my sisters, byk laa jgk perkataan yg kluar dr mulut ni. Ktorg mmg kuat gossip, tp bkn laa ngumpat psl org xtentu pasal ye, cerita psl anak-anak jugak, psl keje diorg, almost about everything. Mase tu laa we all make jokes & laugh together...rase b'gerak laa sikit otot-otot muka.

Hari-hari bila difikirkan rase...how bad my life is...how pathetic my life is...xde social life with people other than my family. Nak b'cakap pon rase xreti, nak tya teacher Iman pon t'gagap-gagap. Dah laa dulu keje pon dgn komputer, kurang jugak nak communicate ngan org lain. Skrg dah jd surirumah pon masih lg mcm tu. Tp sebenarnya saya mmg xsuka sgt b'ckp byk & berdepan dgn org yg b'ckp byk. Orang yg betul-betul close dgn saya je yg boleh tgk saya lebat b'borak. Kalo x jgn harap!!...cuma skrg ni rasa life ni makin sempit & a bit silence lah!! sunyiii...



-THE END-
"The Best is yet to be"

5 adorable people:

Connie said...

uiksss.. sjk bile jd surirumah???

EdaManAli said...

@Connie
Owh...dh sethn dh. keje 2 bln je kt tmpt br. xthn penat gilerr ke sane ke mari...sbb tu laa iman makin debab, sbb ummi bleh suapkn sndirik mkn...
xkeje sgt OK, boleh tgk ank2 dpn mata, tp tulah, xde kwn sudaa...kwn ngn ank2 jaa laa...

suriah tau kot ida dh xkeje...

Connie said...

owhh yeker... tak keje ni yg best nye boleh jaga anak2 dpn mata sendiri, huhuh...

En Suriah tak cite pulak, atau kite yg tak perasan dia ckp... huhuhu...

Ibu Aizara said...

Sy pun dah kurang bercakap kat ofis... Kene hati2 takut org manipulate apa yg kita cakap, jd salah faham... just do my own things aje la....

EdaManAli said...

@Ibu Aizara
I rase I nk kluar laa...tp nk g gym je everyweek. have time for myself. plus I nk bg fit skit bdn I. OK x? U slim lps beranak, xaci laa...xkan I nk kene beranak lg kot...uhhuuuu...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki