Tuesday, March 01, 2011

Pissed Off & Annoyed

Pissed Off
With secondary school students today yg xreti nak jalan tepi-tepi sikit kat atas jalan...kalo dilanggar, reti plak nak marah orang. Tak tau laa ape yang diorg fikir. Jalan tu bukannya lengang, tp mmg BZ dgn mcm-mcm jenis kenderaan. Kot ye pon nak bersembang, keselamatan jgn laa letak kat tangan org lain. Diri sendiri nak kene jage. Jgn sampai menyusahkan org lain. Terpaksa guna hon bila diorg buat xreti kan (better laa drp saya bkk tingkap & yell kt diorg)...ni kejadian mase jemput Iman blk sekolah jam 1 ptg.

Annoyed
With secondary school students jugak, sbb mcm xde masalah je naik moto m'bonceng lelaki perempuan (lelaki bwk, pompuan bonceng!). Ish, mane MALU tu pergi??? Bila jumpe senario mcm ni, dalam hati saya cuba bersangka baik, yg diorg tu adikbradik ke...@ ade hubungan keluarga kan...walaupon tgk muka mmg langsung xsama. Saya xnak libatkan hal ni dgn tanggungjawab ibu bapa yg total ke atas anak-anak @ guru semasa mereka bergelar student. Tapi kamu, budak-budak sekolah...kamu ke sekolah, kamu belajar dan kamu seharusnya tahu di mana batas kamu dan ia bermula dgn perkara yg selalunya dipandang remeh seperti yang saya lihat ini. Letak lah MALU itu pada tempat yang sepatutnya ia berada. Jgn simply buang je ia dr dalam diri setiap antara kamu...(peringatan utk diri sendiri juga walaupon sudah abih sekolah)

Annoyed lagi
Dgn budak-budak yang main kat playground taman tempat tinggal kami sekarang ni. Bukan budak-budak remaja je, kanak-kanak join sekali. Petang-petang selalu jugak saya bwk anak-anak pegi riadah kat playground tu, kesian diorg sepanjang hari t'kurung je dalam rumah. Nak laa bg diorg bebas main kat luar pulak kan. Budak-budak ni semua dtg nak main bola, sebab ade kawasan lapang yang dijadikan padang. Tapi budak-budak (yang saya maksudkan td) dtg ke situ ade yg smocking laa, ade yang dgn gitar kotak sambil nyanyi kuat-kuat tepi jalan, dan paling xsedap nak dengar diorg cakap sambil jerit-jerit sesama diorg dgn bahasa yang kasar & perkataan 'hodob', 'gnagnab', 'relig' (sila baca ikut bacaan jawi, right to left). Memang sgt jelas. X bleh ckp elok-elok sikit ke???!!! Dah tu bagi p'dedahan yang xbaik pd anak-anak kecik mcm anak-anak saya nih! Owh, mcm mane laa nak dptkan persekitaran yang baik kat luar!!! Anak-anak kecik kan sentiasa belajar drp ape yang mereka dengar, lihat, sentuh, rase...anak-anak saya pulak lg suka tgk org main drp diri sendiri yang main mainan kat situ...huhuhuuuu...jgn laa lekat dalam kpala ape yang diorg dgr tu. 

sila klik gamba utk lebih jelas...t'paksa kecikkan kat sini sbb dah over ke luar post area...kelihatan huduh!

Ish...bile difikir-fikirkan sungguh m'cabar nak m'besarkan anak-anak di zaman 'mcm-mcm adaaa...' ni kan...bile kite ajar baik-baik kat rumah, kat luar ntah ape laa yang diorg blajar, ape laa yang pengaruh diorg kan...bile tgk keadaan budak-budak skrg rase takut, risau, xyakin nak besarkan anak-anak...pendek kate 'mcm-mcm adaaa...' rase nak je kurung diorg kat rumah, nanti kang jd katak pulak...semoga Allah permudahkan kita semua yang bergelar ibu bapa m'didk anak-anak ke jln yang Allah redha, dan semoga anak-anak kita semua sentiasa t'pelihara drp segala yang buruk...

-THE END-
"The Best is yet to be"

2 adorable people:

Connie said...

eei kan... mmg teruk la bdk zaman skg nie, risao takut anak2 terpengaruh dgn bende2 negative nie...

EdaManAli said...

@Connie
Itu lah dia...hmmm...besar cabaran nk besarkn ank2 ni...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki