6
adorable people

Monday, April 18, 2011

Adanis Chantek Curtains

Curtains umah saya dh siap, yeay!! 

Last sabtu Abg Zaki dtg psg curtains yg saya tempah dgn dia. Abg Zaki & wife dia, Kak linda lah tuan pya Adanis Chantek Curtains tu...Suatu mase dulu, saya chat ngan Kak Lang kt FB. Dia laa yg srh saya bkk FB Adanis Chantek Curtains ni. Dia srh tgk langsir2 yg penah kakak tu buat ngan husb dia. Mmg menarik hati saya. Bile smpai mase saya nk tempah curtains utk rumah br saya, saya terus email Kak Linda, mmg dh lame dh niat nk cuba tempah ngan dia. Then kami set appointment utk dia dtg rumah saya & ukur, dlm 2 minggu lps laa. Within 2 weeks je diorg jahit...& inilah hasilnya...


Ruang tamu saya...


Bilik saya...hehehee...

Bilik-bilik lain...blk atuk nenek tu blk tetamu ye...

Curtains kat blk2 lain tu saya beli kt Jusco je, kebetulan mase tu plak ade sale...Roman blind kat laundry room tu saya tempah ngan abg Zaki & Kak Linda jgk. 

Saya mmg puas hati sgt dgn hasil jahitan Abg Zaki & Kak Linda, mmg kemas jahitan dia...kalo uols nak tempah boleh klik FB link Adanis Chantek Curtains kt atas...diorg based kt Bangi (both graduated from UKM, diorg kate bisness sendiri lg bagus!) sng sgt b'urusan dgn diorg, sample kain pon byk, pilihan rod kayu pon ade...nak jahit pesen mcm mane pon boleh...pesen curtains yg boleh ditempah beserta harga upah jahit & pemasangan railling/rod kayu boleh tgk kat blog ni....& yg paling best, w/pon Kak Linda xdtg pd hari abg Zaki dtg pasang curtains tu, dia ade kirim salam & Tupperware One Touch 2 bijik...cantik. Tambah lg koleksi Tupperware saya yg dh ade tu...TQ Kak Linda!!!


-THE END-
"The Best is yet to be"
Posted by Picasa
0
adorable people

Thursday, April 14, 2011

Macam Mana China Buat Telur Tiruan???

Artificial egg or fake egg

Kan kecoh baru2 ni ade dakwaan yg mengatakan telur tiruan dari China dah masuk market Malaysia. Telur tiruan??? apekah??? itulah kepandaian China. Bende2 tiruan ni mmg diorg pya expertise laa...tp kalo kate diorg imitate handbag Coach, tu xheran laa kan. Ni telur, salah 1 ciptaan Allah yg Maha Agung!!! MasyaAllah...

Mcm mane nak buat telur ni? uols kene ade bahan2nye lah kan. Utk putih telur, uols kene ade gelatin, sejenis bahan yg tidak diketahui (diorg xnak bgtau kot @ org lain blom sempat nak kaji lg bahan ape), benzoic acid, bahan utk mengentalkan (yg m'beri bentuk) & juga tawas (alum) yg selalu digunakan dlm industri. Utk kuning telur pulak, uols kene ade pewarna utk beri warna kuning, dicampur dgn cecair, cecair ape ntah. Kemudian perlu ada acuan dia tau, satu bentuk bulat kecik utk telur kuning & satu lg bentuk bujur laa.

Cara-cara membuatnya, tuang kuning telur dlm acuan dulu, lepas tu masukkan cecair yg dipanggil 'cecair ajaib' yg mengandungi calcium chloride. Rasenye 'cecair ajaib' ni laa yg akan jd membrane luar telur kuning tu, supaya bentuk dia tetap. Lepas tu tuang putih telur pulak dlm acuan dia, letak kuning telur dlm acuan yg ade putih telur td, then tuang lg putih telur utk cover keseluruhan kuning telur td. Akan t'bentuklah telur yg bujur, masukkan telur td juge dlm 'cecair ajaib' (utk beri bentuk yg tetap). OK, utk kulit telur pulak, kene guna parafin wax, sejenis lilin dan dicampur dgn cecair lain. Campuran ini dipanggil mixed plaster. Masukkan telur td ke dlm mixed plaster, ratakan kemudian dgn cepat keluarkan telur td utk dikeringkan. Warna jernih mixed plaster akan perlahan2 b'tukar m'jd warna kulit telur spt telur sebenar...OK, dh siap telur tiruan...nak goreng boleh, nak rebus pon boleh. Tp kesan jangkamasa memakan telur tiruan ni boleh menyebabkan seseorang itu m'jd pelupa & mungkin juga ade kesan2 yg lain...

Utk dapatkan gambaran sebenarnya proses buat telur palsu ni, boleh tgk video ni ye...pendedahan rahsia m'proses telur palsu oleh Jepun.



Oh ye, bkn telur je tiruan, buah anggur pon diorg ade buat, malah pork intestine pon diorg buat...ape laa...bijak2 org China. Bijak menipu!!!

Oh ye, nak tgk beza telur asli dgn yg tiruan boleh visit blog ni...
http://callipersv2.blogspot.com/2011/04/telur-tiruan.html

-THE END-
"The Best is yet to be"
16
adorable people

Tuesday, April 05, 2011

April Sudah...

First of all, denyut-denyut sakit geraham bongsu dah xde, tp gusi tu ade sikit lg bengkak...Alhamdulillah...

Skrg dah masuk April, maknanya xsampai sebulan lg kami akan jd warga Meru & meninggalkan Puncak Perdana. huhuhuuuu...sedih jugak tu...mana taknye sejak mula-mula kawin smpai skrg kami menetap di sini. Lame jgk tu...

Rumah br dah siap renovate. Yg tinggal cuma kitchen cabinet je blom pasang lg...lg 2-3 minggu lg insyaAllah, kami akan mula b'pindah ke sana. 2 minggu lg our fixed phone line akan di cut, as well as this Streamyx. Kitorg kene register yg br, sbb tmpt br tu Telekom kene survey dh ade line ke blom. Tp kat situ bknnye tmpt br, rasenye sume line pon dah ade, taman perumahan je yg br. So, akan t'putus laa connection saya dgn alam virtual...don't know for how long it will take...xdpt nak bayangkan hidup saya tanpa internet. TV pon dh xberape minat dh skrg...hmmm...cpt-cpt laa Telekom perkenankan permohonan kami ni hendaknye...

dh siap pasang

cabinet blom lg...

laundry room...kecit je...

our rooms, bilik atuk nenek je xsnap


laman, sempat pose dpn umah

koleksi pokok-pokok saya, cute-cute je sume kan...

Actually kami menantikan langsir kami. Tgh jahit...tempah ngan sorang kakak kt FB. Next week siap kot. nnt dh siap kite cite psl langsir plak, harap-harap hasil jahitan kakak tu & husb dia memuaskan...

-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Friday, April 01, 2011

Rentetan Kisah Gusi

Rabu lepas kan saya ade g jumpe Dr. Roslin, Klinik An-Nisa', Meru (doktor yg check saya during my pregnancies, kire mcm doktor saya la ni, hehehhe)...Dr. Roslin bg saya ubat tahan sakit, yg hanya beri kesan 2-3 jam slps mkn, uhhuuu...& dia suggest kt saya srh g jumpe dentist. Saya xtau nk g dentist yg mane, maklumlaa dh lame xumpe dentist kan. Dia recommend kat saya jumpe kawan dia. So esoknye saya g melawat Dr. Linda, Klinik Pergigian Linda, SU. Sbb Dr. Roslin kate Dr. Linda ni doktor yg gentle. Mmg dia gentle laa. W/pon saya xboleh nak nganga secara maximum, dia xb'kasar pon bile nk tgk gigi saya yg jauh ke dalam tu. Bile saya bgtau masalah saya ni, first impression Dr. Linda same mcm Dr. Roslin, diorg gelakkan saya sbb dh umur 29 ni br nk kluar gigi bongsu tu...UOLs dh kluar ke gigi bongsu yg manja tu?? 

Dr. Linda kate gusi saya bengkak teruk sbb ade infection & b'nanah. Maybe sbb luka mase saya mkn bende2 keras ke...kan, lps tu bakteria dtg b'tandang...Saya tya Dr. Linda, boleh ke kalo saya nk cabut my lovely wsdom tooth ni. Dia kate boleh, tp kene tunggu bengkak ni surut. Gigi tu masih elok lg, sayang jgk nak cabut katenye, tp kalo dh selalu sakit, cabut jelah. Malangnye, Dr. Linda kate dia xleh nk cabut gigi saya ni sbb, perlukan minor surgery utk cabut. Dia mcm xberani sbb melibatkan saraf2 lain. Dia refer saya kt specialist/dental surgeon lain...saya mmg nekad nk cabut, sbb selalu sgt sakit, w/pon xheavy mcm yg skrg ni, tetap rase sedikit menyusahkan...Dr. Linda cuma bg saya ponstan & 2 jenis antibiotik. Dia kate selepas 3 hari mkn antibiotik tu br bengkak akan surut, dgn izin Allah. So, sbb this pain is so unbearable, saya sgt2 m'jg time mkn ubat saya, antiobiotic tu pon kene complete course kan. Alhamdulillah, segala puji bg Allah, hari ni the pain is getting lesser & lesser. Allah izinkan sakit ni b'kurangan & saya still b'doa semoga Allah sembuhkan gusi saya yg sakit ni...lepas dh baik nnt, I'm going to seek for further treatment...

Mulut saya dah buleh nganga besar sikit drp 2 hari lepas, pon saya b'syukur. Payah tu nk masukkan mknn...hari2 mkn bubo je, tu pon bubo yg cair sgt, boleh sedut ngan straw ABC...tp saya pakai spoon la, xlalu plak nk sedut pakai straw...

Sepanjang mase saya sakit ni, saya mmg xmampu nak buat ape pon, fizikal saya OK. Tp sakit tu kuat sgt, m'buatkn saya cuma mampu t'baring atas katil. Tu pon bkn boleh lelap pon, t'kebil2 je mata menahan sakit. Tgk member sebelah sedap je tido b'dengkur, saya cuma mampu diamkan diri je. Pastu rumah saya pulak mmg tunggang langgang, sepah sane sini. Anak2 pon xmampu saya nak jage sepenuhnye. Saya biarkan je diorg main ape pon, Iman pon mkn sendiri...pandai pulak suapkan adik aisyah. Kain xusah cerita laa, yg xb'basuh, xb'sidai, xb'lipat...pening tgk. Tp gi basuh rumah br boleh pulak ye, sbb semangat tu kuat kot, lgpon agaknya time tu, pain killer tu tgh m'beri kesan dgn jayanya, tu yg mcm ade aura je yg meransang saya pegang berus lantai & sental2 dgn sehabis tenaga saya kat lantai rumah br. padahal hari tu saya blom pon jumpe Dr. Linda lg...hohohooo...

Tgk anak2 t'biar, saya dpt bayangkan mcm mane bile saya xde suatu hari nnt. ye laa kan, umur kite, kite xtau selama mane kan...saya mintak doa pd Allah, lanjutkn usia saya supaya dpt m'jge ank2 sampai diorg mampu b'dikari...uhhuuu...sedih pulak...

OK, tu je...saya nk tgk Maharaja Lawak...buahahahaaa...

-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki