Thursday, April 14, 2011

Macam Mana China Buat Telur Tiruan???

Artificial egg or fake egg

Kan kecoh baru2 ni ade dakwaan yg mengatakan telur tiruan dari China dah masuk market Malaysia. Telur tiruan??? apekah??? itulah kepandaian China. Bende2 tiruan ni mmg diorg pya expertise laa...tp kalo kate diorg imitate handbag Coach, tu xheran laa kan. Ni telur, salah 1 ciptaan Allah yg Maha Agung!!! MasyaAllah...

Mcm mane nak buat telur ni? uols kene ade bahan2nye lah kan. Utk putih telur, uols kene ade gelatin, sejenis bahan yg tidak diketahui (diorg xnak bgtau kot @ org lain blom sempat nak kaji lg bahan ape), benzoic acid, bahan utk mengentalkan (yg m'beri bentuk) & juga tawas (alum) yg selalu digunakan dlm industri. Utk kuning telur pulak, uols kene ade pewarna utk beri warna kuning, dicampur dgn cecair, cecair ape ntah. Kemudian perlu ada acuan dia tau, satu bentuk bulat kecik utk telur kuning & satu lg bentuk bujur laa.

Cara-cara membuatnya, tuang kuning telur dlm acuan dulu, lepas tu masukkan cecair yg dipanggil 'cecair ajaib' yg mengandungi calcium chloride. Rasenye 'cecair ajaib' ni laa yg akan jd membrane luar telur kuning tu, supaya bentuk dia tetap. Lepas tu tuang putih telur pulak dlm acuan dia, letak kuning telur dlm acuan yg ade putih telur td, then tuang lg putih telur utk cover keseluruhan kuning telur td. Akan t'bentuklah telur yg bujur, masukkan telur td juge dlm 'cecair ajaib' (utk beri bentuk yg tetap). OK, utk kulit telur pulak, kene guna parafin wax, sejenis lilin dan dicampur dgn cecair lain. Campuran ini dipanggil mixed plaster. Masukkan telur td ke dlm mixed plaster, ratakan kemudian dgn cepat keluarkan telur td utk dikeringkan. Warna jernih mixed plaster akan perlahan2 b'tukar m'jd warna kulit telur spt telur sebenar...OK, dh siap telur tiruan...nak goreng boleh, nak rebus pon boleh. Tp kesan jangkamasa memakan telur tiruan ni boleh menyebabkan seseorang itu m'jd pelupa & mungkin juga ade kesan2 yg lain...

Utk dapatkan gambaran sebenarnya proses buat telur palsu ni, boleh tgk video ni ye...pendedahan rahsia m'proses telur palsu oleh Jepun.



Oh ye, bkn telur je tiruan, buah anggur pon diorg ade buat, malah pork intestine pon diorg buat...ape laa...bijak2 org China. Bijak menipu!!!

Oh ye, nak tgk beza telur asli dgn yg tiruan boleh visit blog ni...
http://callipersv2.blogspot.com/2011/04/telur-tiruan.html

-THE END-
"The Best is yet to be"

0 adorable people:

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki