Friday, April 01, 2011

Rentetan Kisah Gusi

Rabu lepas kan saya ade g jumpe Dr. Roslin, Klinik An-Nisa', Meru (doktor yg check saya during my pregnancies, kire mcm doktor saya la ni, hehehhe)...Dr. Roslin bg saya ubat tahan sakit, yg hanya beri kesan 2-3 jam slps mkn, uhhuuu...& dia suggest kt saya srh g jumpe dentist. Saya xtau nk g dentist yg mane, maklumlaa dh lame xumpe dentist kan. Dia recommend kat saya jumpe kawan dia. So esoknye saya g melawat Dr. Linda, Klinik Pergigian Linda, SU. Sbb Dr. Roslin kate Dr. Linda ni doktor yg gentle. Mmg dia gentle laa. W/pon saya xboleh nak nganga secara maximum, dia xb'kasar pon bile nk tgk gigi saya yg jauh ke dalam tu. Bile saya bgtau masalah saya ni, first impression Dr. Linda same mcm Dr. Roslin, diorg gelakkan saya sbb dh umur 29 ni br nk kluar gigi bongsu tu...UOLs dh kluar ke gigi bongsu yg manja tu?? 

Dr. Linda kate gusi saya bengkak teruk sbb ade infection & b'nanah. Maybe sbb luka mase saya mkn bende2 keras ke...kan, lps tu bakteria dtg b'tandang...Saya tya Dr. Linda, boleh ke kalo saya nk cabut my lovely wsdom tooth ni. Dia kate boleh, tp kene tunggu bengkak ni surut. Gigi tu masih elok lg, sayang jgk nak cabut katenye, tp kalo dh selalu sakit, cabut jelah. Malangnye, Dr. Linda kate dia xleh nk cabut gigi saya ni sbb, perlukan minor surgery utk cabut. Dia mcm xberani sbb melibatkan saraf2 lain. Dia refer saya kt specialist/dental surgeon lain...saya mmg nekad nk cabut, sbb selalu sgt sakit, w/pon xheavy mcm yg skrg ni, tetap rase sedikit menyusahkan...Dr. Linda cuma bg saya ponstan & 2 jenis antibiotik. Dia kate selepas 3 hari mkn antibiotik tu br bengkak akan surut, dgn izin Allah. So, sbb this pain is so unbearable, saya sgt2 m'jg time mkn ubat saya, antiobiotic tu pon kene complete course kan. Alhamdulillah, segala puji bg Allah, hari ni the pain is getting lesser & lesser. Allah izinkan sakit ni b'kurangan & saya still b'doa semoga Allah sembuhkan gusi saya yg sakit ni...lepas dh baik nnt, I'm going to seek for further treatment...

Mulut saya dah buleh nganga besar sikit drp 2 hari lepas, pon saya b'syukur. Payah tu nk masukkan mknn...hari2 mkn bubo je, tu pon bubo yg cair sgt, boleh sedut ngan straw ABC...tp saya pakai spoon la, xlalu plak nk sedut pakai straw...

Sepanjang mase saya sakit ni, saya mmg xmampu nak buat ape pon, fizikal saya OK. Tp sakit tu kuat sgt, m'buatkn saya cuma mampu t'baring atas katil. Tu pon bkn boleh lelap pon, t'kebil2 je mata menahan sakit. Tgk member sebelah sedap je tido b'dengkur, saya cuma mampu diamkan diri je. Pastu rumah saya pulak mmg tunggang langgang, sepah sane sini. Anak2 pon xmampu saya nak jage sepenuhnye. Saya biarkan je diorg main ape pon, Iman pon mkn sendiri...pandai pulak suapkan adik aisyah. Kain xusah cerita laa, yg xb'basuh, xb'sidai, xb'lipat...pening tgk. Tp gi basuh rumah br boleh pulak ye, sbb semangat tu kuat kot, lgpon agaknya time tu, pain killer tu tgh m'beri kesan dgn jayanya, tu yg mcm ade aura je yg meransang saya pegang berus lantai & sental2 dgn sehabis tenaga saya kat lantai rumah br. padahal hari tu saya blom pon jumpe Dr. Linda lg...hohohooo...

Tgk anak2 t'biar, saya dpt bayangkan mcm mane bile saya xde suatu hari nnt. ye laa kan, umur kite, kite xtau selama mane kan...saya mintak doa pd Allah, lanjutkn usia saya supaya dpt m'jge ank2 sampai diorg mampu b'dikari...uhhuuu...sedih pulak...

OK, tu je...saya nk tgk Maharaja Lawak...buahahahaaa...

-THE END-
"The Best is yet to be"

2 adorable people:

Nurul Ulfa said...

hai ida..
gigi bongsu kita pun belum tumbuh lagi setakat ni takde hint pun dia nak keluar, biasalah kita masa form 3 dulu pun ada gigi susu yang baru tercabut...hehe lambat giler..siap gigi geraham kita ni pun kita tak sure gigi susu or bukan...lambatkan...anak2 kita pun umur setahun++ baru tumbuh first gigi..sampai kita naik risau siap bawak pi jumpa doktor lagi pasal apala anak ni takde gigi lagi padahal umur dah setahun..hehe..tp alhamdullilah lambat tumbuh gigi lg lama gigit tu tahan setakat ni gigi anak2 masih cantik lagi ;)

kita masa alahan tu pun rumah tunggang langgang siap baju bersih satu bilik tak berlipat...huhu..last2 kita ambil tukang cuci dah tak tahan tangok rumah teruk sgt..first day tukang cuci datang dia hanya uruskan pasal baju je...itu pun amik masa berjam2..basuh baju kotor, sidai n lipat baju yang bersih...hehe..second day baru dia kemas rumah..kat sini rate tukang cuci ok sekali dtg utk 3-5 jam RM 30..so kita pun every week suruh dia dtg 2 kali seminggu baru 240-270..takpelah yg penting balik rumah kepala tak serabut n ada banyak masa melayan n mengajar anak2 ;)

EdaManAli said...

A'aa...lmbt tumbuh, lmbt laa rosak kan...adik eda pon br ni br je cabut geraham susu kt dentist...lmbt jgk kan...
OK sgt laa amik upah tukang cuci, t'urus jgk umah...best kan duk kt negeri lahir eda, murah2 je kan...heheheee...kalo eda di tmpt uffa pon eda amik upah tukang cuci, tolong buatkn keje umah...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki