0
adorable people

Sunday, July 31, 2011

Ramadhan

Semoga Allah berikan daku ketenangan di bulan ini...
"berikanlah daku jiwa yang tenang Ya Allah...hanya jiwa yang tenang sahaja Ya Allah..."

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday : 27th July 2011


My husband

He just left home & heading to KLIA. He will performed umrah in Makkatul Mukarramah with other Takaful Ikhlas members (all sponsored by Takaful Ikhlas SB). This year we will start our Ramadhan without the man of the house, but then I'm happy & proud of him that he is elligible to go to the most desireble place for all muslims to perform umrah. Let's us pray that Allah will give Him a good health there so that he manage to complete all the ibadah & have a safe journey & safely arrive home to us...

this is not a wordless Wednesday entry, isn't it? don't you think so?

-THE END-
"The Best is yet to be"
Posted by Picasa
5
adorable people

Tuesday, July 26, 2011

Gadget Dapur Baru!!

tadaaa!! July wishlist - checked!!!


Beli kat Jusco Bukit Tinggi je. Last Sunday...konon nak beli mixer biase je, takut nanti simpan je dalam kabinet kan...dah ambik dah brand Panasonic, tetiba.......t'nampak brand yang dah lame dicitakan...plak tu ade less untuk JCard member. Lepas lame jugak fikir & tanya pendapat en.somi berulang-ulang kali. Akhirnya saya test & bayar!!...heheheee...

Dalam 1 mixer bukan je ade 3 bowl tools, tapi ade 3 function also. Bleh attach ngan blender jug, food processor & citrus juicer...tu yang ada skali ngan set ni laa...yang lain-lain macam grinder tu sume kene beli sendiri & boleh attach ngan machine ni...cool isn't it?! my ummi kat kampung pon ade KENWOOD Mixer macam ni cuma model lain laa...yang tu kakak saya belikan dia dari UK.

dah selamat simpan dalam kabinet

saya rase nak gi beli bahan-bahan buat kek coklat moist hari ni...& nak buat projek biskut raya!!..ok, tu je yang nak di-show off kan hari ni...heheheee...I'm seriously very happy!!

-THE END-
"The Best is yet to be"
Posted by Picasa
3
adorable people

Sunday, July 24, 2011

Ada Orang Gi Dinner Semalam...

malam semalam, en.somi & saya gi dinner Takaful Ikhlas...dia dapat jemputan free sebab terima anugerah...

sebelum gi possing kat rumah dulu...make-up saya adalah tajaan Mary Kay, jurusolek adalah kakak saya Kak E...hehehee...padahal pakai alat make-up dia semuanya...Owh, tema adalah black & red...

ni lah pakaiannye...semuanye kene sopan dan menutup aurat ye...harap maklum. Kate Islamic kan...owh sekali lg, baju saya jenis kurung pahang yang kembang tu...kain pon kain payung. tp silap laa sebab saya beli yang cotton punya, so kembang melebarlah saya yang telah sedia lebar ni...shopping last minute xsempat nak cari kain chiffon seperti yang adik saya sarankan kat saya. lg pulak kain chiffon semuanye fesyen kurung moden, payah nak cari size saya yang M di atas & L di bawah ni...uhhhuuuu...kene diet pas ni!!!

opppsss...patutnye gambar ni dulu...en.somi naik pentas...banyak dah jugak anugerah yang en.somi saya dapat, tapi nak dapat anugerah yang grand-grand tu belom lagi. kene keje kuat lagi!!!

owh, lupe nak cerita, menu dinner adalah Chinese Cuisine...which was sangat sedap...yummm...last year dinner kat PICC, xsedap langsung makanan...kali ni memang superb...pulak tu semua nye diserve pada kita...xpayah nak jage lengan baju senduk kuah kan macam last time...artis jemputan pon best, pon ala Islamic...Yassin Brothers...& big star Faizal Tahir...yang tu rock! memang rock. Nyanyi lagu Gemuruh je, tapi ade yang kate Takaful Ikhlas bayar belas-belas ribu kat dia untuk 1 lagu tu je...padanlaa ramai nak jadi penyanyi ye...

kami lagi...

en.somi & ejen-ejen dia...

Sebahagian Agensi Ali Imran, termasuk lah saya - ejen yang tak aktif!!!

possing kat luar hotel...cantik sangat lampu-lampu kat Hotel Sunway ni...suka tengok...

tu je kisah dinner nye...tak tau tahun depan nak gi lagi ke tak. Rase macam penat nak prepare untuk dressing dinner ni...kalo mase keje dulu pakai sempoi je. yang ni mane boleh, dinner grand ni! 1 Malaysia turun terima anugerah!!...saya ni pulak rase segannye nak jumpe orang luar...tak tau laa, malu sesangat!! dah laa tak reti nak communicate ngan orang, bile berada di kalangan orang-orang macam tu rase awkward sangat!!!...self confident level memang very low lah...harap-harap anak-anak saya tak ikut jejak saya dalam bab ni. not good laa, tapi dah nampak dah Iman ada ciri-ciri macam ni...huhuhuuuu...

-THE END-
"The Best is yet to be"
5
adorable people

Thursday, July 21, 2011

Lunch Hari ni...


Alhamdulillah...cukuplah utk lunch hari ni...4 beranak je pon kat umah ni...Ikan Tenggiri Asam Tumis, Cencaru Goreng, Sayur Goreng Udang...jemput makan...

-THE END-
"The Best is yet to be"
8
adorable people

Wednesday, July 20, 2011

Wordless Wednesday : 20th July 11

what a boring Wednesday...& sleepy too!!

-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Tuesday, July 19, 2011

Ape Citer ni Asyraff???

Sedapnye name Mohd Asyraff Hafiz, name penuh makna gituh!!

Tapi yang sedihnya nak tukar jadi Aleesha Farhana pulak!! boleh gitu? ingat senang ke? aishhh...apa tak pernah belajar agama ke, lahir lelaki tak boleh jadi pompuan. Lagikan pakai pakaian menyerupai pompuan dalam lakonan pon dah haram, ni pulak nak jadi pompuan terus, siap buang alat sulit & bikin yang baru. Banyak cantik, suka-suka tukar hak Allah yang Allah cuma bagi pinjam tu...oh no, emo daku sekejap!!

Kalau kate khunsa pon, kene tengok kecenderungan individu tu bila meningkat dewasa, ke arah lelaki ke pompuan, dr segi fungsi organ seks, hormon dan yang berkaitan dengannya. Dan mengikut kecenderungan tu individu tu boleh pilih jantina yang sesuai dengannya. Itu pon mesti dapat pengesahan daripada doktor yang lebih arif. Menurut paper yang saya baca hari ni pasal kisah ni, ibu bapa Asyraff kata alat sulit dia memang alat sulit lelaki sejak lahir, tapi kecil dan tak berfungsi dengan baik macam rakan sebaya yang lain. Mungkin boleh dirawat, kan??

Bagaimanapun, Addha dalam hujahan balasnya berkata, peguam pempetisyen gagal melampirkan laporan lengkap daripada doktor bahawa pembedahan dijalankan berjaya menjadikan Mohd Ashraf Hafiz seperti wanita tulen termasuk mempunyai rahim dan tubuh kewanitaan dan fakta apabila perlakuan seksual berlaku antaranya sama ada dia boleh mengandung. – Berita Harian

Itu macam tak boleh laa nak tukar ye...harap maklum...

ashraf aleesha 
siap bergelang emas lagi...saya pon tak pakai...

Banyak sebenarnye kes-kes konflik identiti/jantina macam ni. Lelaki nak jadi pompuan, pompuan pulak sebaliknya. Semua tu hasutan iblis je...kene cari benteng untuk halang hasutan ni & perlu dorongan drp orang sekeliling especially family supaya lebih kuat. Saya pernah kenal dengan sorang lelaki lembut di kg saya, tapi dia cuma berperwatakan lembut je, akhirnya berkahwin dan dah berana-pinak pon. Macam tu kan senang, tak de laa menimbulkan masalah. Biarlah bergelar lelaki lembut, suka masak, suka make-up kan orang, suka deco-deco rumah, tapi tanggungjawab & peranan sebagai lelaki masih tetap dilaksanakan sebaik mungkin. Biarlah orang nak panggil DONUT pon, janji 'kelelakian' kamu ada fungsinya dan ada hasilnya...walau dah buang alat sulit bagai, sebagaimana jantina yang Allah beri mase dilahirkan, sebagai itulah kamu akan dihisab nanti...

Selagi masih sempat nak give-up nih, give-up jelah, memang tak akan lulusnya permohonan kamu tu, unless memang kamu ada organ wanita, hormon wanita, kromosom wanita...bertaubatlah sementara masih ade waktu dan kesempatan ni, jangan tunggu sampai bala Allah turun, masa tu apa pon tak boleh!!

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Monday, July 18, 2011

Kalau Anda Adalah Seorang Atuk @ Nenek...

...adakah penting bagi anda untuk datang jauh dari kampung untuk melawat cucu anda yang patah tangan, macam anak saya Aisyah ni??? Penting, mesti laa nak visit!

...tak sabar-sabarkah anda untuk datang ke rumah anak anda untuk visit cucu anda itu??? mesti laa tak sabar, baru-baru kemalangan tu laa yang lagi rasa nak cepat gi tengok!

...apakah perasaan anda sebaik sahaja mendengar berita yang cucu anda yang berusia 2 tahun lebih mengalami radius fracture (tulang tangan patah)??? sedih dan risau laa...

...berapa kerapkah anda akan sekurang-kurangnya menelefon anak anda untuk bertanyakan khabar cucu anda itu sekiranya anda tak berpeluang melawat mereka??? paling kurang pon once a week, sebab saya memang sayang sangat cucu saya!!!

tulisan oren tu adalah jawapan saya kalau saya dah jadi nenek, kalau uols nak jawab, sila laa jawab laa dalam hati ye...

well, my ummi and abah baru je bertolak balik ke kampung tadi, naik bas ekspress...anak saya Aisyah patah tangan hari Isnin lepas, hari Selasa diorang terus bertolak ke sini, pon naik bas jugak semata-mata nak melihat cucu diorg ni. Padahal ummi saya mempunyai kekangan iaitu perlu menjaga ibunya (nenek saya) kat kg. Nenek saya dah tua & cuma mahukan ummi saya je yang jaga dia. Adik-adik ummi terpaksalah ambik alih masa ummi abah ke rumah saya. Saya sangat terharu dengan kedatangan ummi abah ke sini. Bukan senang diorg nak dapat pelepasan daripada nenek saya tau!!..Anak-anak saya pon happy...saya tau anak-anak saya pon rapat ngan nenek & atuknya ni...

bila kita ada perasaan ambik berat, simpati & caring pada orang yang kita sayang, perasaan itu pada saya akan sampai pada orang yang kita sayang tu. Dan insyaAllah dia akan dapat balik kasih sayang itu semula...macam tu laa anak-anak saya boleh rapat ngan atuk & nenek mereka. Kalau tak dapat visit, at least selalu call untuk tanya khabar tu pon dah memadai bagi saya. Macam tu lah caring & loving...kalau kita tak ada soft touch daripada dalam hati kita, mesra tu tak akan datang & tak boleh nak dipaksa-paksa...kalau mesra tak datang, macam mana sayang nak timbul...

Tunjukkanlah perasaan caring & ambil berat (macam sama je meaning dia) pada cucu anda bila anda dah ada cucu nanti. Orang kata nenek ngan atuk ni kalau sayang cucu, sayang dia lain macam, lebih daripada diorg sayang anak-anak diorg sendiri. Kalau tak jangan salahkan mak bapak cucu anda kalau cucu anda tak rapat ngan anda!!...

hikmah Aisyah patah tangan: nenek & atuk boleh datang tengok rumah baru Aisyah kan...makcik-makcik & cousins Aisyah pon dapat peluang jumpa nenek & atuk...nanti kita balik kg pulak ye Aisyah & Iman

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Friday, July 15, 2011

July Wishlist


KMX84 kMix Fire Cracker Stand Mixer

Sejak dah ade oven ni, terase nak baking je...nak start ngan cake yg simple mcm marble cake yang my ummi pernah buat...tp saya masih blom ade mixer. Ntah bile laa nak beli mixer...nk beli yang biase2, rase nk yang sebijik mcm dalam gambar tu, hikhikhik...nk yang brand Kenwood je...xdpt yang mcm ni, yang model biase pon xpe, janji Kenwood. Owh, sesape yang t'baca my wishlist entry ni, sila lah beli ye...nanti saya akan bake a cake for you every month for one year...heheheee...janji manis tuuu...

kumpul duit, kirim kat orang yang duk UK, beli sebijik...bile laa agak2nye tuuu...


-THE END-
"The Best is yet to be"
Posted by Picasa
6
adorable people

Tuesday, July 12, 2011

Bermula Episod Siri ke-2 FRACTURE!

Cukuplah setakat 2 siri ye anak-anakku...

Kepala sakit sgt lepas balik dr kedai gunting rambut smlm(I have new hair cut!!)...so, saya baring atas sofa cuba nak dapatkan tido barang seminit dua. Tapi yang dapat cuma tido-tido ayam je...biase lah, ade budak-budak nih, memang xpernah nak duk diam...Iman ngan ayah dia main computer game, aisyah pon ade skali ngan diorg. Sambil-sambil makan honey star...lepas tu si abg kejar adik. Lari-lari kaki tersadung & jatuh tersembam...btol-btol depan sofa tempat saya baring. 

Dia menangis meraung. Saya cuma sempat tengok kepala dia t'hantuk dkt sofa, tapi sebab lembut tak de laa sakit pon. Tapi Aisyah still lg menangis, dia kate tangan dia sakit. Dalam tengah sakit kepala tu plus mamai-mamai, saya suruh aisyah g kat ayah dia, suruh ayah dia tengok-tengokkan. Bile ayah tengok tangan aisyah, dia kate nak bawak Aisyah jumpe jiran lame ktorg kat Puncak Perdana dulu. Hah, perlu urut ke? saya cakap dalam hati. Lepas tu saya g  tengok tangan Aisyah...bengkok sikit & bengkak t'bonjol keluar...saya terus menangis sambil cakap kat En.Noor Fadzli "tangan adik patah ni..." terus saya capai kain sapu tangan dia & buat anduh utk support tangan Aisyah...xnak dia gerak-gerak sangat. Sebelum g hospital saya sempat buat susu utk Aisyah. Masuk kereta, bg susu Aisyah terus diam...lepas tu tido. Sampai kat HTAR Klang, Aisyah dah tak nangis lg. Iman terpaksa ditinggalkan kat rumah dgn adik saya, Che Wa...

Kat hospital standard laa ramai orang, Monday plak tuh...majority orang-orang yg gelap tuh...menunggu lah kami. Nasib baik lepas daftar, terus boleh g X-Ray...sebab dekat tempat register tu ade doktor yang terus check tangan Aisyah & arahkan utk diX-Ray. Ikut procedur biase - 

1.daftar > 2. ambik suhu bdn & tekanan darah > 3. jumpe doktor > 4. X-Ray > 5. jumpe doktor balik > 6. jumpe doktor orthopedic > 7. simen. 

kami dah bypass step no 3 tu which is setiap step utk jumpe doktor kene tunggu giliran yang panjang & take a long time...huh!!!...hospital kerajaan biaselaa...tp kat HTAR ni bile X-Ray, diorg xonline terus ke PC doktor mcm kat Hospital Sg. Buloh dulu (mase Iman dulu)...kat Hospital Sg. Buloh kami xperlu tunggu filem X-Ray tu keluar, kami terus je g tengok kat PC doktor...hospital lame mcm tu laa...tulang tangan Aisyah memang patah & t'jongket pd 1 hujung yang patah tu...sebab tu laa nampak bengkok, bengkak & t'bonjol keluar...Iman dulu cuma retak je tulang kaki dia...

so kami kat sane dari pukul 4 pm, pukul 9 pm lebih baru kami sampai rumah...what a tiring day for 3 of us...

sebelum ke kedai gunting rambut...cantik kan bunga saya, baru kembang tu...heheheee...

ceriakan saya!!...mase tengah tunggu doktor orthopedic...kat ward zone biru, ward sementara for monitoring...

snap td, time mood OK, sengih je, bile datang mood blue...marah-marah je...

even tangan dah patah pon Aisyah still continue dengan potty trainning dia. Dia dah pandai bgtau bile nak buang air, malam-malam pon kurang buang air...so, jimat dah diapers...esok pegi hospital lagi utk simen full cast...simen yang sekarang ni cuma bahagian atas je, sebab bahagian bawah tu bengkak, takut kalau simen full cast nanti akan bg tekanan pada bahagian bengkak & boleh block salur darah. Takut lain pulak jadi...esok activity menunggu lagi lah nampaknye...

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Saturday, July 09, 2011

Ibu'-ibu' Buat Ape Hari Ni Bila Terperap Kat Rumah?

Saya sangat lah malas dalam minggu ni...nak buat ape pon rase berat je anggota badan nak digerakkan. Sakit urat lah agaknye penyebabnye...badan jd lemau je...rase macam dah lame tak vacum btol-btol the whole house & kasi mop lantai sume. Cuma bersihkan dapur je, sbb masak kan hari-hari. Yang tu tak dapat lah nak feel malas-malas, kang lapar anak-anak saya...Hari ni pon same, malas yang amat...kemas sikit-sikit je...dah laa tak bleh keluar rumah, boringnye laa...lepas masak tadi asik layan game Angry Bird Rio je...sampai dah b'level-level dah...suami & Iman pon main game tu jugak. Pendek kate glamer lah game angry bird kat rumah saya weekend ni(orang lain dah jemu kot...kite baru nak mula main...)

Saya dengar ramai jugak kawan-kawan join perhimpunan BERSIH...tapi b'himpun kat rumah masing-masing lahh...bersihkan rumah...ekekekeee...tak kuasa eh nak berhimpun kat KL nu...baik duk diam-diam kat umah...saya sebenarnye tak tau pon ape sebenarnye perhimpunan BERSIH ni. saya memang tak suka nak ambik tau hal-hal macam ni...alahh yang ade kaitan dengan politik ni laa...politik dulu-dulu politik jujur, politik sekarang banyak dosa...fitnah sane, fitnah sini...tak tau mana satu betul...tapi tadi ade bukak official site BERSIH 2.0 ni...tak nak laa jugak jadi tunggul kayu, diam tak tau ape-ape isu dalam negara kan...nih saya share sikit ape tuntutan BERSIH 2.0...lepas bace yang ni rasenye boleh agak laa ape tujuan sebenar BERSIH 2.0 ni...so tak ade lah nanti salah faham...


Tuntutan Segera Perhimpunan BERSIH 2.0
1. Bersihkan senarai undi
• Senarai undi harus dibersihkan dengan segera untuk menyingkirkan ‘pengundi hantu’ seperti orang yang telah meninggal.
• Pendaftaran pengundi automatik yang diselarikan dengan senarai Jabatan Pendaftaran Negara boleh menyelesaikan masalah pengundi hantu dalam jangka masa panjang.
2. Mereformasikan undi pos
• SEMUA pengundi seharusnya dibenarkan untuk mengundi melalui undi pos atau mengundi lebih awal sekiranya seseorang individu itu tidak dapat berada di kawasan pengundian semasa hari mengundi.
• Anggota polis dan tentera yang tidak bertugas harus mengundi seperti biasa pada hari mengundi.
• Undi pos mesti dijalankan dengan telus! Agen parti politik harus dibenarkan untuk memantau proses undi pos.
3. Gunakan dakwat kekal
• Penggunaan dakwat kekal boleh mengelakkan seseorang (atau pengundi hantu) daripada mengundi beberapa kali.
4. Masa kempen minima 21 hari
• Masa yang lebih panjang diperlukan untuk calon menyebarkan maklumat, terutamanya di kawasan luar bandar dan pedalaman. Contohnya, pilihanraya negeri Sarawak baru-baru ini diberi masa kempen 10 hari sahaja.
• Pada 1955, ketika era pemerintahan penjajah, pilihanraya mempunyai masa kempen sepanjang 42 hari. Manakala semasa Pilihanraya Umum ke-12 pada 2008, masa kempen 8 hari sahaja.
5. Akses media yang bebas dan adil
• RTM dan Bernama adalah agensi media yang dibiayai oleh kerajaan. Mereka sepatutnya memberi liputan yang seimbang dan adil untuk semua parti yang bertanding.
• Parti politik harus dibenarkan untuk membuat pengiklanan tanpa sebarang diskriminasi dan penapisan.
• Ini adalah mengenai keadilan! Semua media perlu memberikan hak untuk semua parti membalas kepada tuduhan-tuduhan negatif terhadap mereka.
6. Kukuhkan institusi awam
Institusi awam dan kakitangan kerajaan harus tidak berat sebelah dan menegakkan undang-undang dan demokrasi. Institusi awam harus direformasikan supaya bertindak secara bebas, menegakkan undang-undang dan melindungi hak asasi manusia.
Contohnya :
Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) hendaklah memastikan pilihanraya yang bebas dan adil.
Badan Kehakiman harus memelihara kebebasannya dan menegakkan kedaulatan undang-undang tanpa gentar atau memihak.
Peguam Negara perlu bertindak secara tidak berat sebelah dan mengutamakan kepentingan rakyat.
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia harus bertindak dengan adil dan menghentikan pendakwaan selektif dan penyalahgunaan kuasa.
Polis Di Raja Malaysia perlu bertindak secara profesional dalam melaksanakan tugas dan menegakkan kedaulatan undang-undang.
7. Hentikan rasuah
Rasuah adalah kegiatan mencuri dari rakyat untuk kepentingan peribadi. Rasuah menyebabkan orang kaya bertambah kaya dan golongan miskin semakin miskin.
Pembelian undi harus dihentikan!
Akta Kesalahan Pilihanraya 1954 mesti dikuatkuasakan.
8. Hentikan politik kotor

BERSIH 2.0 menuntut SEMUA parti politik untuk menghentikan politik kotor. 

Owh, saya tidak berada di mana-mana...bukan side situ, mahu pon side sinun...saya cuma sokong tokoh-tokoh pemimpin yang benar-benar b'wibawa, yang sentiasa memberatkan agama & bangsa kita sendiri, bijak, rasional, b'fikiran yang sentiasa maju ke depan, dan yang penting sentiasa mengikut perintah agama dalam ape jua tindak tanduk mereka, tak kira lah dalam parti mana mereka berada...ade ke yang macam ni kat Malaysia??? 

Tp agak risau bila bangsa lain yang lead, Melayu jadi pak turut macam lembu kene cucuk idung...dunia yg semakin merisaukan...


Tetiba nak tambah skit: sesuatu untuk difikirkan...t'jumpe tadi mase kat FB...



-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Sunday, July 03, 2011

Bowl Day

Sakit lengan lahh...

Bukan selalu saya & family g main bowling...memang amat jarang. Tadi pegi lagi, kat Plaza Alam Central. Ude laa nak sangat pegi main, nak practice utk tak memalukan diri mase tournament nanti katenye. Tournament opis tempat keje dia. Last time kami gi main kat Sunway Pyramid, mase tu En.Somi saya yang belanja. Photo yang tu bleh tengok kat sini. so, plus yang kali ni, baru 3 kali seumur idup saya main bowl...teruknyeee...yang first mase study kat UKM, gi main ramai-ramai. Driver kete adalah Puan Uffa...heheheee...ingat tak Uffa???

Bukannye reti main sangat pon. Asyik ke longkang je...kelajuan bola saya cuma 17 - 18km/j...En.Somi punya bola lajuuuu...25km/j...tp bukannye strike pon...huhuhuuuu...tadi main saya cuma dapat strike 2 times je...huhuhuuuu...tu pon pin-pin tu jatuh sebab kesian agaknye...hahahaaa...selalu dapat 7 jatuhan je...yang 3 lagi tu asyik tak kene je bile balingan ke-2...hoh, payah sungguh!!

Bola ude plak cuma 10km/j...mane tak nye, dia cuma gelek je bola tu. nasib sampai ke hujung jugak. Tp dalam slow-slow tu, ade jugak 1 kali strike. Strike kesian jugak kot....heheheee...kak ngah ngan wawa pon lebih kurang same je level nye...so, tak de laa challenging sangat...kihkihkih...tak de tekanan langsung, bola masuk longkang pon rilek je, sebab semua pon mesti alami bola ke longkang. Termasuklah En.Somi...

posing sebelum start game...hihihiiii...

haaaa...posing lagiiii...

budak-budak yang lari sane sini...

haaaa...sempuuuuttt...semput tengok ponggong!!! memang keturunan, proven!!

gamba bonus, ke longkang!!!...

Memang best & merelease kan tension sekejap...sekali sekala ape salahnye kan...asik buat keje umah je ari-ari...

-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Friday, July 01, 2011

Budak Comel

tajuk entry kasi sejuk jiwa...
Aisyah skrg dh 2 thn setengah. Dlm umur skrg ni, Aisyah dh petah b'cakap. Macam-macam dah Aisyah boleh cerite. Kalo tanya pon panjang lebar dah dia boleh jawab. gaduh ngan abg Iman pon pandai...hari-hari kalo tak b'gaduh tak sah. Abg Iman pulak dah pandai mengusik adik & suke bikin hati adik panasss...pening kepala ummi. bile gaduh je menjerit, menangis, melalak...sakit jugak telinga dibuatnye...

tp dalam pada duk petah b'cakap tu, nak buang air Aisyah still lg blom bisa. bukan tak boleh bgtau, tp bile dia leka main je, langsung lupe nak bgtau ummi. Yelaa, dah lame pakai diapers, sambil baring tgk TV pon boleh buang air...bile ditanya nak kencing ke tak, cepat je dia cakap "Aisyah dah kencing dah tadi"...setiap 5 minit tanya pon jawapannye same je...susah pulak nak train Aisyah ni. Iman dulu senang sikit. Sekali ajar je dah lekat aturan kencing kat toilet. tp mase tu Iman lg sebulan nak 3 tahun...(beza sgt ke???). Iman pon bukan jenis yang kencing malam. Mase awal-awal dulu ade jugak dia kencing kat tempat tido, tp tak laa b'larutan dalam jangka mase yang lame. Skrg ni kalo malam-malam Iman nak kencing, dia akan bangun sendiri & kejutkan kite bangun. sgt mudah...

Kalo bab belajar, Aisyah cepat sikit b'banding Iman. Ajar nyanyi pon cepat je tangkap. Dengar lagu dalam radio pon dah boleh hafal. Kalo Iman nyanyi memang ke laut...melody sume out...Aisyah baca Al-Fatihah pon dah pandai, walaupon dalam pelat-pelat tu. saya pon tak sangka sbb saya tak ajar pon tu, Aisyah cuma dengar abg Iman bace je. Senang pulak si Aisyah ni. Bile macam tu saya beli CD-CD mengaji & selalukan pasang dalam kereta. Mudah-mudahan bile anak-anak selalu dengar, diorg akan dapat tangkap & hafal surah-surah tu. Iman pon bile dengar CD mengaji tu (Juz 'Amma), dia akan bgtau "Ummi, same laa mcm yang Iman blajar kat school.."...so boleh laa refresh ape yang dia dah blajar kat school kan...

Tp satu je yang Ummi tak tahan ni aisyah, dari sejak saat pertama lahir, sampai skrg Aisyah masih kuat menangis laa...melalak je. t'ingat mase baru lahir dulu, b'gilir-gilir cik-cik misi dukung aisyah, nak pujuk aisyah supaya berenti nangis. siap nyanyi nasyid zikir lg...tak jugak stop, sampai ke pagi. Bagi susu pon nangis, memang mase tu ummi tak cukup rehat. skrg ni bile dah besar, pantang ade silap sikit meraung laa aisyah. memang tak ade satu hari yang aisyah tak melalak...especially time nak tido. Bukan mengamuk nak tido, tapi mengamuk tak nak tido padahal dah dekat pukul 1 am dah. sabo je laa...setiap malam pon macam tu...anak-anak saya memang susah nak tido malam sebab petang diorg dah tido. kalo tak tido petang awal laa diorg tido, tp aisyah akan tido sekejap je, dalam pukul 10 pm lebih dia akan bangun & tak boleh nak tido dah lepas tu...lagi parah...

bile time jiwa kacau saya b'tambah stress dgn ragam anak-anak. selalu t'jerit-jerit kat diorg. kadang-kadang rase malu jgk ngan jiran-jiran. tp sbb dah out of control kan, t'paksa lepaskan jugak bom yang nak meletup tu...hmmm...tak sabarnye nak tunggu diorg besar. kang dah besar pe'el lain pulak yang keluar...huhuhuuuu...

bile tgk gini, sejuknye perut ummi...cuba bukak mulut sikit kasi tgk...adusss...sawan ummi dibuatnye...

-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki