Friday, July 01, 2011

Budak Comel

tajuk entry kasi sejuk jiwa...
Aisyah skrg dh 2 thn setengah. Dlm umur skrg ni, Aisyah dh petah b'cakap. Macam-macam dah Aisyah boleh cerite. Kalo tanya pon panjang lebar dah dia boleh jawab. gaduh ngan abg Iman pon pandai...hari-hari kalo tak b'gaduh tak sah. Abg Iman pulak dah pandai mengusik adik & suke bikin hati adik panasss...pening kepala ummi. bile gaduh je menjerit, menangis, melalak...sakit jugak telinga dibuatnye...

tp dalam pada duk petah b'cakap tu, nak buang air Aisyah still lg blom bisa. bukan tak boleh bgtau, tp bile dia leka main je, langsung lupe nak bgtau ummi. Yelaa, dah lame pakai diapers, sambil baring tgk TV pon boleh buang air...bile ditanya nak kencing ke tak, cepat je dia cakap "Aisyah dah kencing dah tadi"...setiap 5 minit tanya pon jawapannye same je...susah pulak nak train Aisyah ni. Iman dulu senang sikit. Sekali ajar je dah lekat aturan kencing kat toilet. tp mase tu Iman lg sebulan nak 3 tahun...(beza sgt ke???). Iman pon bukan jenis yang kencing malam. Mase awal-awal dulu ade jugak dia kencing kat tempat tido, tp tak laa b'larutan dalam jangka mase yang lame. Skrg ni kalo malam-malam Iman nak kencing, dia akan bangun sendiri & kejutkan kite bangun. sgt mudah...

Kalo bab belajar, Aisyah cepat sikit b'banding Iman. Ajar nyanyi pon cepat je tangkap. Dengar lagu dalam radio pon dah boleh hafal. Kalo Iman nyanyi memang ke laut...melody sume out...Aisyah baca Al-Fatihah pon dah pandai, walaupon dalam pelat-pelat tu. saya pon tak sangka sbb saya tak ajar pon tu, Aisyah cuma dengar abg Iman bace je. Senang pulak si Aisyah ni. Bile macam tu saya beli CD-CD mengaji & selalukan pasang dalam kereta. Mudah-mudahan bile anak-anak selalu dengar, diorg akan dapat tangkap & hafal surah-surah tu. Iman pon bile dengar CD mengaji tu (Juz 'Amma), dia akan bgtau "Ummi, same laa mcm yang Iman blajar kat school.."...so boleh laa refresh ape yang dia dah blajar kat school kan...

Tp satu je yang Ummi tak tahan ni aisyah, dari sejak saat pertama lahir, sampai skrg Aisyah masih kuat menangis laa...melalak je. t'ingat mase baru lahir dulu, b'gilir-gilir cik-cik misi dukung aisyah, nak pujuk aisyah supaya berenti nangis. siap nyanyi nasyid zikir lg...tak jugak stop, sampai ke pagi. Bagi susu pon nangis, memang mase tu ummi tak cukup rehat. skrg ni bile dah besar, pantang ade silap sikit meraung laa aisyah. memang tak ade satu hari yang aisyah tak melalak...especially time nak tido. Bukan mengamuk nak tido, tapi mengamuk tak nak tido padahal dah dekat pukul 1 am dah. sabo je laa...setiap malam pon macam tu...anak-anak saya memang susah nak tido malam sebab petang diorg dah tido. kalo tak tido petang awal laa diorg tido, tp aisyah akan tido sekejap je, dalam pukul 10 pm lebih dia akan bangun & tak boleh nak tido dah lepas tu...lagi parah...

bile time jiwa kacau saya b'tambah stress dgn ragam anak-anak. selalu t'jerit-jerit kat diorg. kadang-kadang rase malu jgk ngan jiran-jiran. tp sbb dah out of control kan, t'paksa lepaskan jugak bom yang nak meletup tu...hmmm...tak sabarnye nak tunggu diorg besar. kang dah besar pe'el lain pulak yang keluar...huhuhuuuu...

bile tgk gini, sejuknye perut ummi...cuba bukak mulut sikit kasi tgk...adusss...sawan ummi dibuatnye...

-THE END-
"The Best is yet to be"

2 adorable people:

MamaMiminAleesya said...

Cptnya aisyah xpakai pampers. Mcm senang je akak train ank2. comel aisyah pakai tudung, mmg g jalan akak akan pakaikan tudung utk dia ke?..

EdaManAli said...

Mar : blom 100% xpakai diaper tu, masih dlm trainning lg...
xde laa slalu pakaikn dia tudung bile klua...kene tgk mood dia. kalo dia mntk nk pakai, k.ida pakaikn, bile dh pakai nmpk mcm dia rimas je, akak tya laa dia nk bkk ke x...xbleh pakse2, aisyah ni bekeng orgnye...
train ank2??? actually xsemudah yg disangka. ank2 akak ni byk pe'el sgt...mmg kene byk sabar, w/pon pyh nk sabar...hohohooo...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki