Tuesday, August 16, 2011

Semangat Datang lahhh...

Owh, ni bukan entry nak puja semangat ye...cuma lately rase kurang semangat sikit...

Sejak adik-adik saya, Wawa & Arin (Wawa dah selamat balik Besut, Arin stay kat rumah Kak Ngah pulak sebab nak senang pergi kerja part time dia) dah tak de kat rumah saya ni, saya rasa boring sikit, sunyi sikit & kurang semangat...(semangat tu makin kurang bila raya makin dekat...huhuhuuu)...jadi malas je nak masak untuk buka puasa. Yelaa, saya ngan Abe Noor je yang nak bukak puasa pon...(masak cincai je boleh, Abe Noor???)...tapi last week saya ada buat pai ayam yang simple dimple je. Senang & mudah amat!!!...saya belajar ngan Kak Ngah...

Chicken Pie, orang putih kata, saya sawo matang je...ehheee...

Bahan-bahan:
Inti
Kentang
Carrot
Mince chicken (pakai brand Ayamas bagus, sebab daging ayam tak hancur sangat)
Batang celery
Button mushroom (yang dalam tin tu, pakai cap Ayam, sebab ada logo Halal, yang lain kebanyakannya tak ada)
Bawang besar sebijik
Bawang putih seulas dua
Serbuk black pepper
Kiub ayam
Air
Garam, gula, ajinomoto sebagai perasa

Kulit
Marjerin
Tepung Gandum
Air
(Nak senang pakai roti Paratha je beli kat Giant ke, Tesco ke)

Potong dadu kentang dan carrot. Potong jugak batang celery & button mushroom. 
Cincang bawang putih, potong dadu bawang besar. Tumis kedua-duanya. Letak serbuk black pepper. Tak payah garing-garing, cukup bila bau dah naik. Masukkan mince chicken. Dah masak chicken tu, masukkan air. Then, bubuh kiub ayam, kentang & carrot yang dah didadu tadi. Biarkan dua-dua jenis dadu ni empuk. Dah agak empuk masukkan batang celery & button mushroom...Sila bubuh bahan perasa, ikut selera sendiri. Masak sampai kering sikit, tak nak lembab-lembab inti dia...

OK, untuk kulit...kulit dia buat macam kulit karipap tu. Apa, tak pernah buat? OK, uli marjerin ngan tepung, sampai marjerin tu sebati ngan tepung. Sesudah itu, bubuh air, uli lagi sampai sebati. Dah sebati boleh canai dah letak dalam bekai pie, biar muat ye. Make sure kulit tepung tu muat-muat sampai bibir bekas pie. Cucuk-cucuk sikit bottom kulit tepung tu ngan garfu. Masukkan inti. Ikut suka laa nak pie tu tebal & kaya ngan inti atau tidak. Lepas tu canai lagi kulit tepung tu, untuk tutup permukaan inti pie tu tadi. Cucuk-cucuk jugak ngan garfu ye. Bakar pada suhu 170 degree for 25-30 minutes (yang ni depend pada oven anda lah ye, alah kalo dah nampak golden tu, masak laa tu) Kalau pakai roti paratha lagi mudah...guna kekdah kulit tepung tadi jugak ye. Pakai roti paratha nanti bila masak kita akan nampak kulit pie tu berlapis-lapis. I prefer to use this one!! 
(Owh, kuantiti kentang, carrot, batang celery, button mushroom, ayam, perasa, ikut suka uols. Tapi make sure padan ngan kuantiti bawang besar & bawang putih jugak ye)

Apa kaba tulang radius Aisyah Part 2
Alah, tumpang entry ni je laa...malas nak buat new. Pagi tadi kami pergi hospital lagi. Kali ni pergi ngan Abe Noor. Aisyah kurang menangis sebab mood dia OK. Lagi pulak ayah favorite ada di sisi kan. Tulang Aisyah dah bercantum, Alhamdulillah. Tapi masih bengkok. Tak apa doktor kata, doktor lain, lelaki muda. Dia explain sama je macam doktor Aishah last 2 weeks. So, bila ummi bagitau doktor Aisyah lasak sangat, doktor suruh simen lagi, takut patah sebab tulang bengkok mudah patah. Tapi separuh je, macam masa 1st time hari tu. Jadi raya kali ni Aisyah bersimen. Muat ke tak tangan nak masuk lengan baju kurung raya tu...hmmm...7/9 appointment lagi. Terpaksa balik awal ke sini...

 Aisyah. Kali ni ummi tak mau lukis apa-apa lah, nampak kotor

-THE END-
"The Best is yet to be"

2 adorable people:

MamaMiminAleesya said...

blh try resepi akak ni, tp ade barang yg mar x kenal hehehe..

smpai ke besar ke tngan asyik bengkok nnti?..

EdaManAli said...

Mar : doktor kate, makin besar makin memanjang tulang dia, maybe bengkok tu akn repair sndiri. remodelling doktor tu kate...

yg mane xkenal? mince chicken tu, daging ayam kisar, batang celery tu sayur tu laa, bau dia mcm daun saderi tu...kalo xbuh pon xpe...try laa, sng je...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki