Monday, October 10, 2011

Tak dak Idea!!

Nak buh tajuk pon amik masa 30seconds...macam mana ni???
Lunch tadi masak ni...Gulai Nasik Dagang Ikan Tongkol. 1st time masak ni, baru belajar. Tapi sedap!!! (Angkut bakul sudaa...). Gambar tak elok sangat sebab pakai handset out of date!


Resepi:
GULAI NASI DAGANG
Sumber: BONDA
Bahannya
2 s/b lada giling
1 ulas bawang putih ]
1 biji bawang besar ]
1 inchi lengkuas ] mesin halus
3/4 inchi halia ]
1/5 inchi kunyit ]
1 1/2 s/b rempah mak @ 2 s/b rempah gulang nasi dagang
1 ekor ikan tongkol saiz sederhana yg direbus bersama asam keping + garam
1 1/2 tin santan pekat
1 s/k kerisik
sedikit gula melaka dan garam secukupnya

Caranya
1. Tumis lada hingga garing
2. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau
3. Masukkan rempah dan diikuti santan, gula melaka, ikan rebus + air rebusan ikan
4. Kacau rata dan masukkan kerisik
5. Masak sehingga pecah minyak 

 Source: http://shaishah.fotopages.com/?entry=1357018


muka anak-anak a few days ago...Aisyah kata bila dia pakaikan bebear dia spec mainan tu, muka bebear tu macam muka moyang dia, sebab moyang dia memang pakai spec gitu...heheheee. Iman muka notty...Iman sekarang suka usik adik. Usik nak bagi adik panas je...bila adik marah, start laa gaduhnya...huhuhuuuu...tak tahan telinga ummi dengar budak-budak menangis ni...


sape ntah yang snap gamba ni, jumpe dalam camera. Ni citer drama Korea yang tiba-tiba jadi kegilaan saya. New Gisaeng Story. Dulu tengok episod awal-awal je. Sambung balik tengok dah tinggal 4-5 episod je lagi. Nasib baik masih boleh faham jalan ceritanya...tak sabar nak habiskan esok...


Ni pulak masakan lunch last friday. Rasanya Abe Noor yang snap ini gambar. Ketam Masak Suka Hati nama dia. Buh tomato skit, black paper skit, sos tiram skit, last skali pecahkan 2 biji telur. Yum!!! masih terasa kelazatannya...(hmm...kalo laa tomato tu boleh ganti dengan cili...hmmm...bila laa budak-budak boleh tahan pedas)

-THE END-
"The Best is yet to be"

2 adorable people:

idafatimah said...

dah abih doh cito gisaeng...klakar ayah dio dok berebuk nga besan dio...hahahaha..tp xtgk episode hok seblom tu sbb gi mkn kt mamak....

EdaManAli said...

a'aa...klaka!!

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki