0
adorable people

Thursday, December 22, 2011

Duit Baru Kita

Early year 2012 nanti kita akan guna duit baru ye UOLs...Gabenor kita Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dah announce yang duit kita yang berwajah baru ini akan dikeluarkan awal tahun depan, which is just a few days ahead kan. Colourful duit kertas kita, tapi sayang tak ada color pink, yang Aisyah suka. Selalu kalau Aisyah cakap nak belikan ummi apa-apa, mesti dia akan bagitau nak beli dengan duit pink...bila bagitau duit pink tak ada, dia kata dia ada duit pink...adeh...sungguh pinky Aisyah ni...

Colorful kan...duit RM20 dah ada balik kan. Ingat dulu mase kecik-kecik dulu pernah ada duit RM20 ni, pon kaler coklat...

Syiling pulak dikatakan lebih ringan...tak de laa berat kocek nanti kan...ala-ala syiling Euro pon ada jugak rupanya...macam-macam mana pon rupa baru dia, tak kisah. Janji poket kita x kosong, betul tak?

tak sabar jugak nak tengok duit baru ni...

Sumber gambar: http://manmala.blogspot.com/2011/12/wang-kertas-dan-syiling-baru-malaysia.html

-THE END-
"The Best is yet to be"
1 adorable people

Sunday, December 04, 2011

New School

Semalam kami ke Genius Aulad Setia Alam, ada opening day. Dirasmikan oleh Ahli Majlis Perbndaran Klang. Now it's officially open!!!

Inilah sekolah baru Iman & Aisyah, bermula January tahun depan. 

70% baru siap renovation, a lot more to do. InsyaAllah akan siap menjelang sesi persekolahan nanti. Persekolahan bermula pada hari yang sama kakak-kakak dan abang-abang mula bersekolah di sekolah rendah dan menengah. Tapi pada hari tu nanti lebih kepada introduction aulad kepada new school environment. Dan ambik uniform jugak! :)...GA adalah Islamic Pre-School, sebab tu saya pilih!!! Jarak ke GA ni lebih kurang 10-15 minit je dari rumah kami. Kenapa tukar sekolah Iman ye? Kenapa tak stay di kinder yang lama? Bukan ke cuma 2-3 minit je dari rumah? Setelah melihat perkembangan Iman yang tak kembang-kembang tu, melainkan badan je duk kembang, plus sistem sekolah lama tu yang ummi tak berkenan, plus ummi susah nak interact dengan all teachers, plus ummi tak dapat nak jenguk pon kelas Iman, ummi rasa ummi perlu cari kinder yang amat bagus untuk Iman. Senang cerita Iman tak sesuai di situ. Hanya saya sahaja mengetahui kelemahan dan kekurangan anak saya, kesimpulan untuk setahun Iman bersekolah adalah Iman perlu sekolah yang lebih baik. Full stop!!! 

Sempat jugak bergambar. 

Saya sentiasa mencari sesuatu yang the best untuk anak-anak saya. Saya tak pernah meletakkan standard yang tinggi dalam hidup saya, contohnya anak-anak mesti ke sekolah mahal & ternama. Itu bukan kemestian bagi saya. Hanya bila saya merasakan mereka memerlukan sekolah seperti ini sahaja, saya hantar mereka ke sana. Saya jenis yang cepat risau dengan perkembangan anak-anak. Bila cerita kat orang macam mana Iman, orang akan kata anak lelaki memang susah focus, kuat main, lambat berbanding budak perempuan. Itu bagi saya cuma untuk me-relief kan hati saya yang agak gundah gulana ni. Tapi saya tak mahu lagi berada dalam comfort zone, dan menunggu Iman besar untuk berubah. Saya mesti bertindak sekarang, sebab zaman sekarang tak sama dengan zaman kita, zaman yang semua orang berkejar-kejaran & berlumba-lumba. Saya tak mahu anak saya ketinggalan (dah setahun pon anak saya ketinggalan & membuang masa! semua kerana saya yang tersilap membuat pilihan!!!) Dalam masa yang sama saya tak nak push anak saya too hard. Saya cuma nak dia enjoy learning, nak dia rasa betapa seronoknya belajar, nak dia belajar approach ke depan, lebih berani, dan tak malu-malu lagi untuk interact with people surround him...(macam tu lah anak-anak saya sekarang)

Bergambar dengan ayah. 

GA memang sekolah impian saya untuk hantar anak-anak ke sana sejak diorang kecil. Bila dah ada yang dekat dengan rumah, saya tanya abe Noor, kalau dia mampu atau tidak bayar yuran bulanan, maklumlah cuma dia je yang mencari rezeki keluarga. Bila dia kata OK, saya terus proceed dengan online registration. GA ni tak macam sekolah lama Iman langsung!!! walaupon 70% je siap, semua parents boleh masuk, tengok macam mana rupa kat dalam tu. Masa menjamu selera semalam kami diberi rasa makanan yang akan anak-anak kami makan nanti. Masakan daripada tukang masak GA tu sendiri. Baguslah macam tu, tak perlu nak sorok apa-apa daripada parents kan, ni kan kinder, bukan penjara!! :)

Ini principal dia, En. Hafizi...lembut percakapannya. 

Masa ni tengah bagi speech, speaking je sentiasa. Ada orang panggil dia ustaz, saya pon tak tahu adakah dia betul-betul seorang ustaz...En. Hafizi, we give you full support even though we all know you are still new in this field, we hope & really-really hope our children will get the best education here as a return. Please try to do your best, I don't want to waste another year for Iman, as well for Aisyah. I hope this is the right choice for my kids...


-THE END-
"The Best is yet to be"
1 adorable people

Thursday, December 01, 2011

Ape tu?

Tak tau laa dapat lena ke tak malam ni, tadi tengok ulangan Paranormal Activity 2 lagi...dah tau takut, nak tengok lagi tuuu...serius macam real je!!

OK, saje nak tunjuk ape ni...ni pokok terung yang saya tanam almost 3 weeks...dah keluar buah, lebih daripada 10 biji ikut kiraan saya. Tu pon payah nak kira sebab banyak lagi yang akan keluar. Harap-harap terus-terusan dapat hasilnya & niat saya nak hulur pada kakak-kakak & jiran-jiran tercapai...sama-sama merasa. Kat seberang jalan depan rumah saya, saya dah mintak abe Noor tanam anak pokok mangga bulat, (mangga epal ke ha?) yang saya ambik dari kampung. Ummi saya banyak semai pokok-pokok. Lain kali time balik kampung lagi saya nak kidnap lagi. Pokok bunga ros yang ummi semai pon dah segar-bugar kat sini. Sekarang saya plan nak tanam pokok bendi pulak, baru cukup bahan nak buat kari ikan merah, kan Ita(my best friend)?

Ape pulak ni? ni adalah ibu jari budak yang sedang menjalani therapy. Therapy yang ummi dia reka sendiri. Untuk atasi masalah bad habit, thumb-sucking!...ummi dia dah menyampah tengok anak dia asyik hisap ibu jari je kan, plus gigi dah nampak dua batang nak menjulur ke luar. Oh, tidak!!! sebelum kesannya berpanjangan, baik ummi stop kan. Hopefully berjaya. Kena ambik masa jugak jalani therapy ni. Hari ke-2 Iman tak tahan sampai bukak sendiri handy-plast tu senyap-senyap. Jangan buat lagi, ye dear. This is for your own good...I only want to help you to fix your bad habit. Next time if I have another kid, I won't let him/her to have all kind of sucking habit, no thumb-sucking, no paci...no, no, no!!! Tak mahu lagi terpedaya dengan kata-kata orang, bahawa budak-budak yang hisap jari adalah budak baik, memang laa baik dan tak menangis, sebab mulut asyik tersumbat je kan...owh, no more!!!

-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki