2
adorable people

Monday, January 30, 2012

1'st Class


Venue: Epal center, Klang.
Date: Today

This is one of my sewing lessons today. I bought an Epal sewing machine, & i'm eligible to have 12 months free sewing course, 24 projects will be learn...i can't wait to start my project. Now i'm learning some basics & hopefully i can do well during my lessons...i can't further my study anymore i think. having 2 kids make my mind explode, then what i'll become if i do so, & what for?...i'm not going to go out for work anymore, my kids won't allow me, -sigh- ...i guess doing something at home is ideal for me....& this is what i've seek for after quitting my job. I hope this won't be hangat-hangat tahi ayam...if it happen my sewing machine will be one of my antique collections in my store room under the stairs...oh. no!!! don't let it be, think of the price, always think of the price!!!
"the best is yet to be..."

- THE END -
0
adorable people

Friday, January 27, 2012

Friday Recitation: 27 Jan 2012

Bacaan Surah Ad Dhuha oleh Abdullah Fahmi


Diharap dapat meluangkan masa mendengarnya sehingga habis...

Sabda Rasulullah s.a.w:

“ Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (al-Quran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat”
(Riwayat Ahmad)


-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Wednesday, January 25, 2012

Struggling as a stay at home mom

Reading an article from Circle Of Moms brought me to find a...what we call "luahan hati" by a mom, from Stay at Home Mom community...what she felt as being a mom who stay at home or we always said as full time housewife is more likely what i feel...

Struggling as a stay at home mom


MomtoMom Chilliwack
Smarty Pants
I'm a stay at home mom to a 4 yr old and a 2 yr old. I chose to stay at home because I feel kids do better when they spend that extra time with mom rather than at a daycare (just my opinion).

Ever since I became a mom I've been struggling with identity issues and have had trouble settling into this new role. Since my 2nd came along, this has gotten worse.

I've suffered from depression in the past and now it's ongoing (can't afford therapy).

My kids constantly complain about what we feed them and how we do things for them. They're constantly demanding and want things RIGHT NOW.

Hubby works 10-12 hr days so he sees a fraction of what I deal with on a regular basis. I'm finding it very hard to not resent him.

I try my hardest to have that "me" time but with hubby working long hours it doesn't always happen so I try to grab it in small amounts (and the kids usually don't let me). By the time they're in bed, I just want to go to bed myself.

I find it's hard to feel happy for what I have when all I seem to feel is depressed and unappreciated.

Thanks for letting me vent (I don't have anyone really to talk to about this stuff....) 

Read the renponses from other mom here...

So pity being a stay at home mom, right?...one of my friend had said to me once that mom like me (who not working & just wasting my time staying at home) don't earn salary, don't get end year bonus, working at home like forever, don't have time for herself, have soo much 'pleasure' facing cranky kids, no more ambitious like other carrier mom & the bad list goes on......

But I believe, every path that we take & every option that we choose, will have its pro & contra...it's depend on how we accept it...we have our own reason for choosing that path...always remember, must put 'redha' & 'ikhlas' all the time in our heart no matter if you are stay at home mom or working mom because what you do is also count as ibadah...& at the end Allah will grant us a reward for that, for the ibadah that we did...
-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Monday, January 23, 2012

Baju Terburuk


Jumpa ni Jusco beberapa bulan lepas kot. Belek dalam hset, terjumpa pulak...tergamak ke korang nk beli? Kalau orang bagi free, terima tak? Nak pakai kamoo? Sape punya design laa ni...

Published with Blogger-droid v2.0.4
0
adorable people

Friday, January 20, 2012

Friday Recitation: 20 Jan 2012




beautiful recitation by Abdullah Fahmi, Suratun Najm, Riwayat Doori A'n Ibi Amru



Sabda Rasulullah s.a.w:


“ Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (al-Quran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat”

(Riwayat Ahmad)

-THE END-
"The Best is yet to be"
3
adorable people

Thursday, January 19, 2012

Bila Anak-anakanda Start Learning Session

Cuba cari masa blogging. Semenjak dua menjak anak-anak sekolah ni, masa ummi makin kurang, sape yang curi ye??
Bukan mudah nak mengajar anak-anak kat rumah. Lebih-lebih lagi kalau anak-anak uols macam anak-anak saya. Susah focus, kuat main & mudah distracted dengan persekitaran. Anak-anak saya bukan jenis yang suka sangat belek-belek buku, kalau main tulis-tulis pon sekejap je, maklumlah jenis susah focus pada satu-satu benda, dalam erti kata mudah, tak pernah ralit dengan sesuatu perkara yang diorang buat. Even kalau main sekali pon, sekejap je, lepas tu mainan berterabur, diorang sibuk dengan benda-benda lain, contohnya panjat cabinet dalam bilik ummi...entahlaa, saya pon tak reti nak klasifikasikan anak-anak saya tergolong dalam jenis yang macam mana. Tapi bila diajar walaupon diorang tak focus, bukan bermakna segala yang diajar tu masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Ada yang melekat dalam kepala diorang. Cuma masa nak mengajar tu yang menguji kesabaran sikit, sikiiiiitttttt jeee...huh!

Saya cuba atur masa saya everyday sejak diorang start schooling ni, waktu pagi saya sibuk dengan kerja rumah. Bangun seawal 6am, maybe tak seawal ibu-ibu yang bekerja laa. Lepas solat dah tak sambung tidur, terus buat apa yang patut, lipat kain ke, gosok baju sekolah anak-anak ke, prepare breakfast yang simple untuk adik saya nak ke kelas(adik yang stay dengan saya), suami dan anak-anak saya selalu breakfast lewat sikit...Kadang-kadang anak-anak mandi sendiri, kalau mandi sendiri tu bergelen-gelen laa air habis, mandinya tak jugak...yupp, better saya mandikan...lagi tak banyak kerja saya...lepas tu sidai kain, siram pokok, kemas rumah, masak. Everything mesti siap before 12pm. Sebab itu time diorang kene makan, lepas tu mandi & bersiap nak ke school pulak...jam 1pm saya hantar diorang ke GA. In between diorang at school tu, saya buat kerja-kerja yang belum beres. Memang saya tak pernah ambik peluang untuk duduk-duduk goyang kaki, tengok TV ke hape. Kalau depan TV, tangan mesti kene kerja lipat kain...next month insyaAllah, waktu ini akan saya isi dengan 'sesuatu' yang lebih berguna untuk diri saya, itu akan diceritakan later, bila tiba masanya. Then, 4pm gerak untuk jemput diorang. Lepas tu aktiviti bebas, main kat luar biasanya...Malam baru ambik masa mengajar diorang apa yang diorang dah belajar kat sekolah, lebih kurang revision laa...Jam 10pm wajib tidur!

Semalam masa jemput anak-anak, teacher Aisyah bagitau Aisyah tak focus masa belajar Iqra'...hmmm, saya dah tahu dah, sebab kat rumah pon macam tu. Iman pulak dalam buku Starter Words dia teacher bagi note, "Need to practice, always forget"...hmmm...yang ni pon ummi dah sedia maklum dah. Itu lah anak-anak saya...so, bila dapat semua information daripada teachers diorang ni, saya lagi tak senang duduk. OK, malam tu kami buat tuition...hahahaaa...tapi bukan mudah ye tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Diorang asyik main-main, & buat bising je...langsung tak focus. Jumping on their beds laa, main teddy bear laa, itu laa, ini laa...tapi saya usaha jugak! dah nekad untuk bagi tumpuan pada education diorang, tak nak sia-siakan lagi masa diorang. Last-last dapat jugak saya mengajar dengan sabar without rising up my voice, sebab bila marah-marah & tengking-tengking, nanti ilmu tu akan di block, terus tak dapat anak-anak nak absorb...

Click these thumbnails below to view the video

turn Aisyah dulu. Kat GA diorang ajar reading dengan mengenal words dulu...tak kenal huruf pon tak apa...Iman asyik lupa je, memang itu laa cabaran nak ajar Iman dari dulu lagi, tapi Iqra' senang pulak ingat...

Iman kene baca 2nd time...

Itu lah anak-anak saya. So, sekarang saya tak nak fikir benda-benda lain, fikir nak enjoy sangat sana sini ke, enjoy sikit sudahh yee...saya cuma nak focus pada education anak-anak je. Sebab anak-anak kan aset kita. Beri didikan agama lebih, untuk saham akhirat, didikan dunia untuk jalani hidup yang lebih baik di dunia, membantu jugak untuk hidup di akhirat kalau iman selalu terpelihara...


-THE END-
"The Best is yet to be"
4
adorable people

Monday, January 16, 2012

Cuti-cuti Weekend yang Pendek

Orang lain cuti-cuti time cuti sekolah, kami cuti time baru bukak sekolah...itu je masa yang sempat pon...

Kami baru balik dari tempat percutian sejuk semalam...hahahaaa...Cameron Highland je pon. Tapi memang freezing btol weekend kat sana. Sepanjang hari kat sana cuaca adalah cloudy, rainy, windy...kalau sunny pon sekejap je. Tak dan nak panas...Terasa sangat nak pergi sana lepas kakak saya kak ie pergi masa cuti sekolah hari tu, dia cite pasal beli sayur fresh murah-murah laa, beli pokok rose laa...tak tahan dengar. So, ajak laa abe Noor pergi sana walaupon 2D1N je...kami sewa appartment 3 bilik lengkap dengan kemudahan memasak & katil queen size setiap bilik. Yang join kami adalah kak ngah & adik-adik saya, Arin, Wawa, Ude.  

perjalanan dari Tapah

Sabtu tu tak sempat nak jalan-jalan sangat. Kami sampai pon dah tengahari. Cuma sempat pergi pasar malam & tempat orang jual barang-barang souvenir je...Beli socks untuk standby malam yang sejuk, beli cap untuk budak-budak, Aisyah, Iman, Aizara(my niece) sempat pow kami anak patung bapok & bantal strawberry...aduh anak-anak...tu pon macam-macam yang Aisyah nak...kopak-kopak...

Kena pow...

Malam memang seperti dijangka, sejuk yang amat. Kalau siang nak pijak lantai pon tak sanggup, nak ambik wudhuk pon bercinta, apatah lagi malam. Masing-masing pakat tak mandi. Iman Aisyah lagi kesian, masa hari sabtu lagi kene ceret-beret...berulang laa ke toilet...time nak cebok tu yang tak sanggup tu, tang bau tu ummi dah kalih, tang air sejuk tu yang tak boleh tahan tu...

Budak-budak tak reti sejuk

Hari kedua, semua liat nak bersiap, pasal takut air...last-last keluar rumah dalam pukul 11 lebih pagi, dekat kul 12 kot...kami heading ke Butterfly Garden, follow kak ngah sebab dia ada GPS. Masuk RM5 for adults, RM2 for children. anyak jugak butterflies kat dalam tu. Ada rabbits juga, bugs, chipmunks, snake, bulldog frog, fish and so on. Budak-budak happy sangat kat situ...saya beli pokok rose 2, warna merah peach & kuning...sangat gumbira...harap-harap pokok rose ni dapat survive di Meru nanti...

Butterfly Garden

Lepas tu pergi Straberry Park pulak. Apa nama park tu yea? Nama India gitu, owner dia India kot...atas bukit, sejuk sangat kat situ!!!

tak boleh petik kat sini...

Lepas tu ke Kea Farm pulak. Tempat orang jual-jual sayur kat situ. Paling suka goreng celup tepung sayur, tempura laa tu. Sedap!!! Macam-macam sayur ada. Yang tak pernah jumpa pon ada. Sempat beli sayur jugak, beli yang tak pernah tengok punya, fresh-fresh sangat!!! 8 packet RM10, ada jugak 6 paket RM10, & 4 jenis RM10...Beli jugak jambu epal. Ingat kan buah apa laa, rupanya guava, jeruk dalam perisa epal...walaupon jeruk, guava tu tetap rangup & masih fresh...Kat sini jugak kami beli teh yang perisa buah-buahan. Teh-teh biasa boleh beli kat tempat kita kan, tapi murah teh-teh kat sini.

barang-barang yang sempat dirembat...

Kalau pergi cameron tak sah kalau tak ke ladang teh. Kami pergi ladang teh Boh, atas lagi pada kawasan Brinchang, saya dah lupa nama tempat tu. Jalan nak ke ladang ni memang mencabar, ye laa ikut lereng bukit. Satu lane pulak tu, ada laa part-part yang lebar sikit jalannya untuk bagi laluan kepada kenderaan dari arah bertentangan. Tapi memang saya gerun sangat dengan jalan tu. But, sebab nak sangat tengok ladang teh, redah jugak. Orang lain pergi OK je tak ada apa-apa pon. Kat ladang teh ni memang super-duper sejuk laa, berangin kuat sangat. Ish, memang tak tahan...ambik peluang snap pictures laa, apa lagi. Dah pemandangan hijau nya memang cantik sangat. Ambik gambar kat tempat ombak rindu laa skali kan...heheheee...lepas tu pergi kedai teh Boh tu. Kat situ memang murah laa teh-teh dia...beli jugak laa teh kat situ...

Best!!

tu pon nama dia, Sungai Palas...heheheee...

suami isteri yang berlakon...

sebelum balik sempat ambik gambar kat ladang teh...

Memang best jugak pergi Cameron Highland ni walau dalam keadaan cuaca yang menghadkan masa perjalanan, anak-anak yang ceret-beret, anak buah selsema...tapi tetap best!!! abe Noor kata lain kali balik kampung boleh singgah sini beli sayur...masa pergi sana kami lalu Tapah, balik pulak ikut Simpang Pulai. Jauh sikit laa, tapi tak apa sebab tak sanggup nak lalu jalan ngeri lereng bukit ke Tapah tu, lagi pulak time hujan-hujan takut landslide pulak....tu je nak cerita...

Gambar-gambar semua diambil menggunakan Samsung Note S milik business man saya, kami belum ada DSLR lagi...not bad at all, right!!!  :)

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Friday, January 13, 2012

Friday Recitation: 13 Jan 2012

Abdullah Fahmi Surah Asy Syamsi



Sabda Rasulullah s.a.w:


“ Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (al-Quran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat”
(Riwayat Ahmad)

-THE END-
"The Best is yet to be"
1 adorable people

Tuesday, January 10, 2012

Mereka dah ke sekolah...

Dah hari ke-4 sekolah baru nak story kan...BZ laa walaupon saya bukan carrier woman...duk rumah lagi tak habis kerja. Nampak macam online je di FB, tapi sempat jenguk sekali-sekala, kalau lama online tu, maknanya itu adalah waktu melepaskan lelah dan mengendurkan urat saraf...
Hari pertama sekolah sangat perfect!! Dua-dua anak saya adalah sangat excited!! Iman excited dengan uniform baru, Aisyah sibuk nak pakai tudung ke sekolah...Iman dah besar agaknya, makanya tak ada lagi lah sesi mengamuk dan meronta di sekolah. Aisyah pon OK je, letak je depan kelas dia terus je masuk. Tapi macam sikit terpinga-pinga sebab ada 2 - 3 orang classmate dia yang menangis kaw2 punya. Pandai pulak Aisyah bawak diri time teacher tak cukup dua tangan. Bila ummi tanya Aisyah ada nangis tak? Dia jawab, "Aisyah tak nangis pon, kawan Aisyah nangis kuat sangat, Aisyah ada basah je kat mata..." heheheee...tu saya rasa air mata dia bergenang laa kot. Pilu jugak tengok kawan-kawan nangis gamaknya...

1st day nak gi school, Aisyah ummi bagi susu takut rindu...

Ummi interframe, Iman dah boleh harap snap kan gambar...

Depan bangunan Genius Aulad di Setia Alam...

So, start sekolah & sampai end of this week adalah orientation week diorang. Belum start belajar lagi laa...main-main & buat activity je dulu. Buat coloring, main cop-cop guna water kaler laa, playdough laa...Aisyah kata dia main pegang-pegang tangan buat bulatan...heheheee...pandai dah anak kecik saya bercerita...

Second day Aisyah OK je masuk sekolah. Cikgu pimpin je dia ke kelas. Tapi time nak ambik dia balik, cikgu cakap dia ada nangis sikit, sebab tengok kawan nangis. Memang pengaruh rakan sebaya betul laa...These two days diorag OK, sebab mati-mati diorang ingat ummi ada je tunggu kat luar...hihihiiii...

Hari ketiga, which is the next week...Iman still dengan record stable tanpa tangis nya. Aisyah pon OK je masuk sekolah tu, principal Hafizi yng pimpin diorang. Tapi bila enter second door kat dalam yang menuju ke hall dia tu, saya boleh dengar Aisyah meraung. Huhuhuuu...macam biasa saya keringkan hati, drive back home. She'll be OK dalam hati saya kata...dalam pukul 3 gitu, principal call saya bagitau Aisyah berak-berak, terkincit dalam seluar. So, saya terus gi jemput dia. Teresak-esak je tinggal, nangis dah habis...saya bawak dia balik, terus ke klinik pulak lepas tu. Sejak Sabtu lagi dia muntah-muntah. Ahad OK je, tup-tup Isnin berak-berak pulak...kesian Aisyah. Iman tinggal je kat situ, 4.30pm baru gi jemput.

Oh ya, bagus Genius Aulad ni kan, antaranya bila nak ambik anak-anak, parent kene make sure bawak pass id anak-anak. Diorang kan ada pakai kad matric(konon) kepit kat uniform tu. Parents dibekalkan dengan pass id, sekeping je tau. So, kalau tak bawak pass id tu, tak boleh laa nak ambik anak-anak ye. Yang ni memang strict, sebab nak jaga keselamatan anak-anak anda jugak...

Kad matric & pass id...

kat dalam tu hall...teacher & kids menuju ke pintu ke-dua(belah dalam ni) untuk aturkan kids yang naik van supaya beratur. Kat dalam tu ada kelas-kelas as well as kat atas. kat atas adalah kelas Iman, Aisyah kat bawah.

Hari ni paling best, baru saya park kenari saya je Aisyah dah meraung sambil kata nak gi Tesco(tak da tempat yang lebih happening kah???), tak nak gi sekolah kata dia. Iman dah mula buat muka sayu, sedih tengok adik dia kot. Saya tetap pujuk tanpa beralah, bawak dia pergi depan pintu masuk tu. Pakaikan kad matric diorang. Saya suruh Iman masuk dulu. Alhamdulillah Iman OK dan dah tahu mana nak tuju, sambil bawak sliper dia ke kelas. Aisyah masa ni dah meraung sungguh-sungguh hati gitu siap cabut kad matric(garang sungguh macam ummi dia). Principal dah start buat muka kelat, tapi belum tahap ketat. Aisyah lari keluar, panggil ayah, ayah, nak balik, nak balik. Saya dukung Aisyah & pass je kat principal Hafizi tu. Dia dukung Aisyah & bawak masuk dalam. Entah apa jadi selanjutnya saya tak tahu. Tak tenang jugak fikiran saya, takut Aisyah nanti menyusahkan teacher-teacher dia. Tapi kan itu dah memang keje dia, nak tak nak kena tahan laa jugak. Saya terus ke Tesco nak tenangkan fikiran(apakah???)...dah sebelah Genius Aulad je katanya kan...Time menjemput, Iman keluar tanpa pecah kan lagi record nya. Aisyah menyusul pulak lepas tu, sambil cakap "Ummi, Aisyah dah stop nangis dah...(ceria)" uhhuuu...boleh pulak cakap gitu yea...tak ingat dah tragedi tadi tu yea...

tengah hari tadi sebelum ke sekolah...rambut power puff girl kata Aisyah, dia yang request ummi buatkan. Iman tak nak pakai kopiah, sebab katanya kawan-kawan semua tak pakai, nanti kawan-kawan tak nampak rambut pacak Iman. Amboiii...kecik-kecik dah pandai melawa ni, jangan tak tahu...tapi nak encourage jugak dia pakai kopiah, sunnah Nabi, pakai kopiah keluar rumah. 1 pahala nanti untuk Iman...

Balik tu ayah kata nak bawak makan Tutti Fruitti, tapi ayah kata sebab hari ni Aisyah tak OK, so tak boleh bagi reward(ke nak selamatkan poket, ayah??) next time diorang dah OK baru gi...Iman nak makan bubur nasi, so kami pergi Ani Sup Utara TTDI Jaya...sebab kat situ sedap(so far laa). Kat Saujana Utama Sg.Buloh tu hampesh OK!!! lepas tu bawak budak-budak main kat tempat nostalgia lama, playground Puncak Perdana, untuk hiburkan hati diorang. Sekejap pon jadilahhh...

ceria kunun, apa lah nasib ummi esok, dik...

wahh...gelungsur baring nama dia nih...style kanak-kanak zaman 'connecting without boundaries'...

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Friday, January 06, 2012

Friday Recitation: 6 Jan 2012

InsyaAllah, bermula tahun 2012 ini saya akan share kan bacaan-bacaan ayat suci Al-Quran dari Youtube sebagai penenang jiwa kita semua...Bermula dengan...

Bacaan Berqiraat -Abdullah fahmi AQ (1)


Sabda Rasulullah s.a.w:


“ Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (al-Quran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat”

(Riwayat Ahmad)

-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki