6
adorable people

Wednesday, February 29, 2012

Clutch

Ni namanya Clutch...my 1st made...kecik je, muat hset saya saje...untuk bawak pergi kedai Bismi...heheh...
front...recycle jeans lama...

inside

hiasan pada cover depan

dalam pose yang sedikit bergaya

Rasanya nak kena buat blog baru khas untuk sewing project nih!!! Bestnya kalau ada DSLR...huhuhuuuu...Esok mungkin skirt untuk my sweet little girl...

-THE END-
"The Best is yet to be"
3
adorable people

Tuesday, February 28, 2012

3rd Sewing Project

Self project again...nah, nak sangat buat wallet...pening kepala!!! Belajar daripada tutorial je...

nin dia!!!

pakai magnet button, order online...

rupa dalam, tak cantik sangat. Jahitan tak berapa kemas...susah!!!

huh!!! tapi nak buat lagi...yang much better than this...

Susah sebab rasanya silap pilih interlace...tebal. So, nak jahit pon payah laa. Cuma interlace tu boleh melekat pada kain bila iron, ada gam kat situ, membantu jugak laa...next time kene cari yang lembut sikit...owh, ye...terkorban jarum jahit ku satu batang...patah!!!

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Friday, February 24, 2012

Friday Recitation: 24 Feb 2012

Bacaan yang indah daripada Qari Abdul Basit...memang gaya dia tutup-tutup muka masa mengaji. Masa Akademi Al-Quran hari tu, tak ingat dah season berapa, ada peserta yang tiru gaya qari Abdul Basit ni, siap tutup-tutup muka. Sound tak berapa bagus laa...tapi masih boleh dihayati...ayat akhir tu adalah salah satu ayat untuk lembutkan hati anak-anak...

Sabda Rasulullah s.a.w:

“ Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (al-Quran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat”
(Riwayat Ahmad)


-THE END-
"The Best is yet to be"
6
adorable people

Thursday, February 23, 2012

Own Sewing Project

Dah lama pasang niat ni, nak jahit telekung untuk Aisyah...akhirnya...

Saya belum pro lagi, baru 2 project belajar kat kelas. Tu pon project ke-2, skirt patchwork belum siap. Tak sabar sangat nak buat telekung Aisyah ni. Saya tak pernah belajar secara khusus macam mana nak jahit telekung. Tapi setiap hari lepas solat asyik duk belek-belek telekung sendiri. Rasa hati saya, macam boleh cuba buat ni. Cara nak jahit getah pada dahi tu saya google...dapat tuto daripada blog kakak ni...
http://azimadiyshop.blogspot.com/2011/11/tutorial-30-minit-telekung-lycra.html
Ukur sendiri, guntuing sendiri. Main agak-agak je, tak tau standard size untuk budak 4 tahun. Pastu sampai part nak gunting ropol-ropol kain polka dot tu saya call ummi saya. Dia laa yang bagi tunjuk ajar, semuanya through the phone...semuanya guna mesin multi purpose tu, termasuk nak jahit tepi & sulam sikit kat telekung tu. akhirnya dapat jugak siapkan lebih kurang 2 hari laa jugak...tu pon bukan mengadap sangat pon. Tak sangka jadi jugak(saya rasa jadi laa...heheheee..)

Muka telekung...mula-mula jahit sempit, tetas jahitan balik. Repair dah jadi besar sikit, tapi jahitannya much better...

sulam


Tengok model saya pulak a.k.a tuan punya telekung...





Hopefully this year kami semua 1 family boleh pergi masjid, tarawih, kalo panjang umur...

Baru tahu perasaan ummi saya jahit telekung saya dulu, tak sabar nak tengok anak pakai. Penat pon tahan jugak, nak cepat siap punya pasal. Sakit badan jugak menjahit ni tau...

Sesapa nak tempah, silakan...heheheee...

-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Sunday, February 19, 2012

My 1st HandMade: Dari komputer ke mesin jahit

1st project kat kelas Epal dah berjaya saya siapkan, nak bagi gred berapa tak tahu laa...

OK, ni gambar sample yang Epal bagi...

ni pulak yang saya bikin...ada rupa tak? Aisyah dah chopp ni...adehhh...

Hmmm...dah siap satu boleh proceed dengan 2nd project pulak. Every month akan ada 2 projects. Boleh pilih nak buat yang mana dulu. Diorang kata yang ni senang, so saya pilih buat yang ni dulu lah. Beli bahan-bahan pon kat Epal centre ni jugak. Setiap project pon macam tu. Cara Epal buat duit. Kalau project yang agak complicated sikit mahal laa harga dia. Bahan-bahan untuk setiap project dah di pack kan dalam plastik, ngam-ngam untuk siapkan project tu je, tak ada yang lebih atau kurang. Kalau lebih pon sikit je laa, extra kain diorang suruh simpan untuk buat patchwork next time.

Yang saya buat ni nampak laa rupa dia, tapi jahitan tak lah se-excellent mana, boleh laa. Saya dah lama tak menjahit. Saya masih tak puas hati dengan hasil tangan saya ni. Tak apa, 1st try kan...Esok pergi kelas boleh mula dengan project baru pulak.

Kat kelas diorang tak lah 'suap' kita sepenuhnya. Pergi kelas kita akan jumpa mungkin pelajar yang sama atau mungkin tak. Sebab kelas tu kan flexible, any day at anytime kami boleh pergi. Tu yang saya suka tu. Dah beli materials untuk buat project semua, terus mula buat. Buat laa sendiri. Buku nota, ada Epal bagi masa beli mesin tu, lengkap 24 projects. Kat dalam paket materials tu pon ada jugak note macam mana nak buat. Bila ada masalah atau kemusykilan baru panggil cikgu. Cikgu ada dalam 3-4 orang. Semua baya adik-adik saya, dalam awal 20-an gitu. Diorang memang mahir menjahit, terlatih...yelah, kalau tak, tak kan boleh jadi cikgu kelas tu pulak kan. Biasanya part yang susah nak buat bawak laa pergi kelas untuk mintak tunjuk ajar. Yang senang-senang boleh buat kat rumah, kalau dah ada mesin laa...sebab ada jugak yang belajar tapi mesin belum habis bayar...peralatan macam mesin tu kalau rasa nak pakai yang sendiri punya boleh bawak, kalau tak pakai je Epal punya. Tapi komponen pada mesin macam tapak jahit, jarum, skochi, bobin kena bawak sendiri. Kalau lupa bawak boleh pinjam dengan cikgu kat situ. Benda-benda macam tu tak disediakan di setiap mesin jahit, sebab pernah ada orang curi benda-benda tu semua. Peralatan lain kalau tak ada boleh beli dekat Epal tu. Tapi saya rasa Epal jual peralatan agak mahal, macam pengukur ke, mahal dari kedai luar...saya rasa laa. Kalau jenis yang payah nak cari kat luar tu boleh laa beli kat situ...kalau tak, beli kat luar je lah...Diorang memang suka buat duit, bayangkan baru 2 minggu saya belajar, diorang suruh beli mesin sulam diorang yang canggih tu. Kan saya baru je beli mesin multi-purpose tu, sulam pon boleh buat cuma manual laa...yang diorang suruh beli ni yang berkomputer punya. Ada touch screen, tekan-tekan je mesin tu akan jahit sendiri...kalau nak sulam kebaya ke, kain sembahyang ke, logo kat baju ke, name tag sekolah ke, potrait pon boleh...memang canggih. Tapi tak logik laa saya baru belajar diorang suruh beli yang tu pulak, dengan mesin yang ni pon belum tau future saya macam mana kan...huh!!!

Untuk 1st project ni banyak jugak yang saya dah belajar. Nak buat reben kat bakul serbaguna tu pon saya dah pandai buat. Tu kena jahit sendiri, sama laa macam tali pemegang bakul tu. Senang je sebenarnya nak buat tu bila dah belajar. Macam reben halus tu saya pernah tengok ummi saya buat masa kecik-kecik dulu. Yang herannya mana laa ummi belajar semua tu, ummi tak pernah ambik kelas jahit pon, internet pon tak ada zaman tu, buku pon payah nak beli...belajar dengan nenek kot, sebab nenek pon pandai jahit, lagi hebat...sebab bila nak jahit baju kebaya, dia ukur pakai jari dia, jengkal-jengkal macam tu je. Hebatnya orang dulu-dulu...zaman sekarang ni semua benda kemahiran nak kena ada tools baru boleh buat. Macam adik saya, nak repair lampu kalau tak ada tool box dia yang lengkap dengan segala macam tools tu tak boleh nak buat dah laa kerja tu...huh!! uiksss...meleret pulak saya...STOP!

ni gadget baru saya...mmuaahhh, sayang kamu laju-laju...

My work station...dulu ni meja komputer Iman, komputer dah kena rembat dek abe Noor, bawak pergi office dia. So, sekarang dah jadi station saya laa pulak...belum habis kemas tu...

ni pulak mesin jahit introducer saya, iaitu ummi saya punya...dekat 10 tahun dah kot umur mesin ni, masih elok, sayang...kalau ummi masih active membership dia masa saya jadi member hari tu, Epal boleh bagi komisyen, dekat RM200 jugak laa...so, kalau sesiapa rasa nak beli mesin jahit mcam saya tu, jangan lupa mention nama saya...ahaksss...kalau uols kerja pon boleh belajar jahit ni, masa weekend pon dibuka, kecuali hari cuti umum je...

OK tu je sharing saya hari ni...kalau uols berminat, boleh visit ni...
http://www.epal.com.my/
nak beli peralatan dan bahan dari Epal online di sini
http://epalstore.blogspot.com/

Konklusinya, setakat ni memang bagus belajar kat sini, Epal centre pon dah banyak sekarang, pilih laa yang dekat dengan uols kalau minat nak belajar laa...

blog I read, which inspire me much:
http://my.crazyartzone.com/
http://www.danamadeit.com/tutorials
http://sewlove.blogspot.com/

-THE END-
"The Best is yet to be"
3
adorable people

Friday, February 17, 2012

Tumpang Gembira

Tumpang gembira dengan kehadiran ahli keluarga baru...

Last year, 2 sahabat dapat baby girl akhirnya, selepas dpt 2 boys...
1. Uffa
2. Jie
Happy for both of you

This year...Happy for new born baby...
1. Kak T, dapat girl...jauh juga jarak ngan si kakak, cerita baby barunya masih fresh di blognya...kak T adalah kawan blog saya, jumpa di blog, berkawan & belum pernah jumpa secara live...nak kena visit kak T ni...
2. Jiran-jiran saya, ramai dapat baby, hampir tiap-tiap bulan keluar baby baru...paling happy for Mila, jiran sebelah kiri, yang dah 2 tahun lebih berumah-tangga, baru dapat baby, Allah maha Kaya lagi maha Pemurah...
3. Kawan suami saya, juga kenalan saya. Isterinya dah masuk bulan ke-2 pregnant, setelah 2 tahun lebih juga berumah-tangga, insyaAllah...rezeki adalah rahsia Allah...
4. Kawan 1 MRSM saya, Wenn...juga dengar khabar dah pregnant, setelah beberapa tahun berkahwin, akhirnya...Wenn adalah sepupu suami Kak T tadi (discover secara kebetulan...what a small world!)
and...yang paling best....
5. Kakak saya, dah pregnant 2 bulan lebih kot, tengah mabuk-mabuk daratan (sebab bukan di laut)...setelah 11 tahun usia anaknya yang sulung (hampir gve up dah dia)...hopefully, Allah bagi baby girl untuk kak E...Amin...boleh dikatakan setiap tahun saya dapat anak buah, tahun depan turn sapa pulak ye...hihihiiii...

Orang kata anak-anak adalah pelengkap rumah-tangga, sebab tu rasa happy sangat bila dengar sedara @ kawan-kawan nak dapat baby, lebih-lebih lagi yang dah lama kahwin...bagi yang belum cukup pasang anak-anak, cuba lagi...kalau tak dapat tak apa, Allah lebih tahu nak bagi lelaki ke, perempuan ke...doa je lah...semua pon rezeki jugak kan...saya bila nak tambah??? cepu cemas soalan tu...nanti dah sampai masa boleh laa...masih dihantui oleh experience lalu...plus nak tunggu Iman & Aisyah pandai berdikari sikit...plus nak habiskan kelas jahitan dulu...banyak plan ni, apa pon Allah lah sebaik-baik perancang...

" ومكروا ومكر الله والله خير الماكرين"


-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Friday Recitation: 17 Feb 2012


Rasa ralat sangat last week lupa nak post Friday Recitation...tak berkesempatan di awalnya, last-last terlupa, sampai dah terlepas hari Friday...So, hari ni wajib share recitation...jom at least dengarkan...kalau nak lebih, baca sekali & hafal sekali lagi bagus, Surah Hafazhan ni, Al-Mulk...masa sekolah masuk hafazhan, ni laa antara surah yang dihafazh...sekarang otak dh berkarat, tapi masih ingat sikit-sikit...Alhamdulillah...


Tarannum Pn Hjh Ummi Kathum Md zain-(Al-Mulk 1-17)


Kalau tak silap Qariah ni dari Terengganu dulu...lunaknye...cuma sound je tak berapa best...

Sabda Rasulullah s.a.w:

“ Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (al-Quran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat”
(Riwayat Ahmad)

-THE END-

"The Best is yet to be"
0
adorable people

Thursday, February 16, 2012

Kosong

Isnin lepas ummi abah and abang long saya datang ke rumah kami. Tanpa sebarang notis diorang datang. Malam sebelum tu saya ada update status di FB, yang saya nak sangat peluk ummi saya...huhuhuuuu...manjakan? dah anak dua pon manja lagi...kami adikberadik semua pon macam tu...so, bagai mengantuk disorongkan bantal laa saya!!!

Anak-anak saya seronok sangat bila atuk ngan nenek datang. Diorang cakap non-stop. Banyak sangat benda nak cerita, benda nak tunjuk kat atuk ngan nenek. Ayah Long pon suka melayan diorang. Memang diorang seronok sangat!!...

Pagi tadi diorang dah berangkat balik ke kampung semula. Datang sekejap sebab ikut abang Long yang ada urusan kat sini. Lagipon tak boleh stay lama-lama, nenek saya kat kampung pulak tak boleh berenggang lama ngan ummi saya. Ummi saya yang jaga dia sejak arwah atuk saya dah 'tak ada'...

Sekarang perasaan saya sepi & kosong...rasa tak tau apa nak buat kat rumah...tadi gi belek-belek pokok pon rasa tak best macam selalu...entah laa, selalu sangat rasa macam ni bila ummi abah datang dan pergi, walaupon cuma untuk beberapa hari je diorang datang. Biasanya kalau orang yang datang menetap kat rumah kita lama baru kita akan rasa kehilangan bila orang tu dah balik ke tempat dia, tapi saya tak...hmmm, kalau lama diorang menetap kat sini lagi laa tak tau macam mana rasa, mesti bercucuran air mata seminggu...Uols pernah rasa macam ni tak???

Memang saya nak sangat diorang sentiasa ada di sisi...kuat kan ikatan parent ngan anak-anak ni...adikberadik saya semua pon macam tu, tak ada seorang pon antara kami yang macam tak kisah kalau ummi abah ada ke tak ada...semua memang nak ber'tepek' je ngan diorang (kalau boleh) especially ngan ummi...pelik kalau ada anak-anak yang tak ada ikatan yang kuat dengan mak bapak, mungkin sebab mak bapak yang kurang ingatan pada anak-anak kot...

Hmmm...sekarang ni masih rasa kosong, terus saya SMS abe Noor, mintak nak balik kampung cuti sekolah ni...mesti, mesti!!!

-THE END-
"The Best is yet to be"
4
adorable people

Tuesday, February 07, 2012

Kami Belajar

Tengah sakit badan ni, semalam picnic kat Kalumpang...ramai sangat orang...nak masuk kene bayar tu yang tak berapa tahan tu, lagi pulak bila naik harga...ishh...tapi malas nak cerita tu kat sini...asyik cerita jalan-jalan je, boring laa pulak kang...

Cerita pasal blajar anak-anak. Sorry laa kalau yang ni pon boring, asik cerita pasal sekolah anak-anak je kan, saya sgt teruja sebab di GA ni baru saya nampak progress Iman yang sangat jauh bezanya dari srkolah lama, Aisyah pon sangat OK. Harap kekal forever macam ni. Hampir setiap hari saya boleh dengar lagu-lagu yang diorang nyanyi & doa-doa yang diorang recite di sekolah. But one more thing yang ummi pon kena blajar, blajar translate doa in english...boleh btolkan ape yang diorang bace at school...

Buku diorang...both of them are still in the same level. Who finish the book first, will buy the next level book...buku ni macam buku Peter & Jane, Ladybird punya tu...Aisyah kenal 2 huruf dengan buku ni. A for Adam & D for Dina...tapi dia tak tahu pon huruf apa tu...itu lah kekdahnya...

Buku Aisyah, penuh dengan note teacher dia, as well as my note...

Buku Iman...Iman is leading right now...saya tak kisah kalau kawan-kawan dia dah baca lebih jauh dari dia, saya sangat puas hati dengan Iman saya sekarang...

Belajar ejaan mengaji...kaedah Al-Badar, nyanyi nasyid selawat Badar...ni Aisyah punya...Aisyah laa ni yang banyak dapat note ni...

Iqra', Iman tak ada masalah so far, sebab mengulang last year punya...

Ni pulak yang ummi belajar...ngehngehngeh...sulam...

"The best is yet to be"

- THE END -

0
adorable people

Friday, February 03, 2012

Friday Recitation: 3 Feb 2012



 The Best Of Qari Ahmad Tarmizi Ali #1

Sabda Rasulullah s.a.w:

“ Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (al-Quran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat”
(Riwayat Ahmad)


-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Wednesday, February 01, 2012

A Thousand Years

My most wanted song when jump into car...dedicated to my dear husband...for our love last forever...



(Verse 1) Heart beats fast  
Colors and promises
How to be brave

How can I love when I'm afraid

To fall

But watching you stand alone

All of my doubt

Suddenly goes away somehow


One step closer

(Chorus) I have died everyday
waiting for you

Darlin' don't be afraid

I have loved you for a

Thousand years

I'll love you for a

Thousand more


(Verse 2) Time stands still
Beauty I know she is

I will be brave

I will not let anything

Take away

What's standing in front of me

Every breath,

Every hour has come to this


One step closer

(Chorus) I have died everyday
Waiting for you
Darlin' don't be afraid

I have loved you for a

Thousand years

I'll love you for a

Thousand more

And all along I believed
I would find you
Time has brought

Your heart to me

I have loved you for a

Thousand years

I'll love you for a
Thousand more

One step closer
One step closer


(Chorus) I have died everyday
Waiting for you

Darlin' don't be afraid,

I have loved you for a

Thousand years

I'll love you for a

Thousand more


And all along I believed
I would find you

Time has brought

Your heart to me

I have loved you for a

Thousand years
I'll love you for a
Thousand more



-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki