0
adorable people

Friday, March 30, 2012

Nooranazie, my friend...

Saje buh nama kawan ni, nak bagi dia alert skit ngan entry saya kali ni...she was my room-mate when we were in matriculation program, & was my classmate in UKM last time...Jie, if you read this entry, please give me feedback, here or for faster response, in FB, Okay...roger & out!!
Jie mintakkan saya jahit clucth untuk dia, senang nak keluar lunch kate dia, bleh buh purse(purse panjang muat kot, nak masuk kene paksa sikit), hanset dll. I don't know if you like this or not, but this is the best that I can think of when I made yours...

this is how I looked like

come a bit closer

zipped pocket...

put anything here

my front face

 Lepas ni turn Kakak kat opis masa saya practical kat PNS(dekat bangunan PWTC) dulu...dia dah siap tanya harga dah, saya ni kain pon blom pilih lagi. Tapi pattern dia dah pilih nak yang macam mane dah. Then akan cuba jahit sling bag untuk Syasya, Connie's little sweet girl. Take time sebab jahit bukan activity utama everyday. Kene siapkan keje-keje umah dulu, uruskan anak-anak dulu...then baru proceed dengan project ni. Tu pon ada jugak time yang slow, bile nampak kain sebakul yang blom berlipat, nak lipat tapi tu bukan pilihan utama. Nak menjahit, sakit mata je tengok bakul kain tu, so mula rase serba tak kene. Time idea kering pon boleh jadi slow jugak...huhuhuuu...tak sabar nak abiskan permintaan orang, nak mula jahit sarung bantal hias sofa tu, ngan gown Aisyah...everything dah ada. Tinggal nak gunting kain je...Owh ye, lepas jahit clutch kene jahit telekung budak pulak, ada 3 pasang dalam list...chaiyokkk!!!

P/s: my handmade ni mungkin xsesempurna mana, xkemas mane, xelok mane, sbb saya baru sangat belajar, pon belajar sendiri je buat semua ni...harap maafkan kalau kualiti tak begitu memuaskan...

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Tuesday, March 27, 2012

Clutch For My 'Big' Sister

Kak Lang, jangan marah ye, Ya gurau je...hikhikhik...
Well, tak habis-habis jahit clutch, pattern pon hampir sama je. Bukan tak nak buat yang lain, tapi orang suruh jahit yang macam ni...blom ada kesempatan lagi nak cuba pattern lain, banyak nak try tu...process masih slow, permintaan dah bertambah, macam mana tuh?!! Doakan Allah beri saya kelapangan masa, priority saya masih pada rumahtangga & anak-anak...(that's why tak berapa nak lapang tuh!) InsyaAllah, kepada kawan-kawan yang mintak tolong jahitkan, saya akan cuba usahakan...

Masih lagi dengan jeans lama...kain cotton tu je, baru beli di Jakel. Button tu adalah starter pack felt craft yang saya beli online, hujung tahun lepas...

Dah pandai jahit strap

Sulam simple


Rase macam dah buat besar dah, tapi bila jahit, kecik jugak, padahal seam adalah 1/4" je...ukuran blom pandai laa, susah nak agak...

Hope my Kak Lang will like it...(my 2nd sister)
Kak Lang & her kids(belakang dia tu adalah anak kak E)

-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Sunday, March 25, 2012

My Clutch

Semalam buat clutch untuk diri sendiri. Untuk buh hset dan duit pergi tempat dekat-dekat...plan nak buat besar sikit daripada yang hari tu, tapi jadi kecik jugak, besar sikit je laa...

Kain beli kat Jakel Sek 7 Shah Alam, gila tengok kain kat situ!!! sales sampai April. Yang color cream tu (ke beige color) adalah seluar Scarlet zaman kurang lemak saya...

Buh zip

Muat hset & duit


 
tiru design yang ni, cuma saya punya ade dart at the bottom

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Thursday, March 22, 2012

Wallet untuk Tengku

Tengku Khalis Nur Alia is my cousin. This one for her...

Wallet cacat, sebab senget benget je & bukak dia dari kiri ke kanan, adehhh...tengah ding dong time ni, ngantuk seyh...tu kain seluar yang dia bagi masa balik kampung itu hari...my cousin ni memang stay ngan family dia kat kampung. Her mom is my mom's youngest sister...dia baru je form 2...

dalam

bunga tampal yang senget center dia...bukan sengat, tapi seni... :P

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Wednesday, March 21, 2012

Kepala Sarat

Dah seminggu tinggalkan activity menjahit, sebab bercuti...kat kampung je pon...kalo orang lain bile time cuti sekolah je mesti plan nak bawak anak-anak bercuti, tp saya cuma PK nak balik kampung halaman saya je...bukan tak mampu bercuti, kos balik kampung pon same macam pergi bercuti, menginap kat hotel bagai...banyak habisnye...balik kampung boleh jumpe ummi abah yang dirindu-rindu setiap saat...dapat cari makanan yang ikut selera tekak, dapat lapangkan kepala otak, nak mandi-manda kat pantai pon ade, air terjun tak jauh, kolam air panas jugeee...anak-anak pon suke, nak shopping pon ada pasaraya kat kampung saya, secret receipe pon dah ade, pizza hut je blom lagi...pasar pagi kuala besut tu haa, tiap-tiap jumaat, jam gilerrr...abih duit nak shopping, macam-macam ade, racun tikus pon ade!!! hohohooo...jauh bestnye dari segala tempat-tempat peranginan yang lain...itulahh kampung saya!!!

Balik rumah je kepala otak jadi sarat...bukan sarat ngan masalah pon, hidup saya bermula macam biasa semula...cuma dalam kepala ni banyak plan jahit-menjahit nak buat...nak cari kain laa, bahan-bahan menjahit laa, idea nak jahit bag laa, gown budak-budak laa, nak jahit baby quilt laa, nak jahit cadar untuk katil anak-anak laa...semua nak cuba rasenye. Cuma nak cari kesempatan tu yang payah. Hari-hari nak menjahit dengan lapangnya adalah time anak-anak pergi school which is cuma dalam 2 jam lebih je. Bila anak-anak balik school, terganggu sikit laa kerja. Paham-paham je laa. Time pagi sibuk uruskan rumahtangga & tak lupa nak belek-belek pokok kat laman belakang & depan. Nak masak lagi...BZ je bunyinye...sungguh, kadang-kadang semput. Seboleh-bolehnya tak nak abaikan tugas utama tu. Kalau tak nanti abe Noor Fadzli merungut je. 

Itu lah kisahnye...nak belajar sendiri menjahit pon payah. Kelas free dah lame tak pergi. Nanti lahhh, nak pergi jugak, nak cuba layakkan diri dapat sijil...at least ade laa credit kat situ kan...tu je...next project, still in progress, esok boleh siap kot. Tapi macam tak cantik je...blom siap lg dah kate tak cantik...huhuhuuu...

My kids & their cousins...

-THE END-
"The Best is yet to be"
4
adorable people

Friday, March 09, 2012

Batman Sling Bag

Kerana 'ini', saya tidur pukul 3 lebih pagi...untuk anak tercinta...
Ok, ini my first sling bag yang saya jahit...guna beg Alain Delon kakak saya yang dah terkopek-kopek kulit kat bahagian tangkai beg tu. So kain dia saya gunting untuk jahit beg Iman. Actually bukan macam kain pon, bawah dia macam ala-ala kulit, atas je yang macam kain...Yang mahal kat sini batman sign yang saya jahit guna reverse applique jugak macam t-shirt Aisyah hari tu...tpi yang ni lebih mencabar...

Reverse applique, bawah guna kain felt yang dah lame beli...tu je sumber fabrik kaler kuning yang ada...lambang ni lukis sendiri kat kertas, google dalam internet dulu lambang ni, pastu tekap kat skrin notebook, pasal saya tak de printer, hoke!!! dah rosak dikerjakan anak-anak...pastu jahit laa atas kertas tu, bawah adalah lapisan kain. dah siap jahit, gunting lah dengan jayanya...fuhhh!!!

ni lah rupanya bila dah siap...susah jugak nak jahit ni, sebab fabrik jenis macam ni, bawah dia ala-ala kulit...bila jahit, fabrik ni tak nak gerak, so duk jahit tempat yang same je. Nak jahit kene tarik bagi berjalan...

first time jahit velcro snap...

first time jugak jahit zip kat atas macam ni...berjaya!! yang beg Aisyah semalam lain...

dalam dia

zip beg asal...opsss...lupe nak jahit kain sikit dekat kepala zip tu, yang asal dah buruk & tak elok sangat...

Dengan ini, terkorban sudah handbag Alain Delon kak Ngah...dah jadi sling bag...OK tak beg yang ni???

ni lah tuan sling bag yang belum sempat mandi lagi...

cool, isn't it???

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Thursday, March 08, 2012

Handbag Nak Balik Kampung

This one not so nice...
Jahitan OK, tapi macam tak cantik...entah laa...bile tak cantik je bagi Aisyah...ngeeheheheee...


Aisyah nak tunjuk kat nenek...

-THE END-
"The Best is yet to be"
1 adorable people

Tuesday, March 06, 2012

Aisyah In Ayah's Shirt

Petang semalam buat sewing project lagi...sampai tengah malam tadi siap, tak ambik masa lama sangat. recycle kemeja ayah Aisyah...dah tak muat nak pakai, tapi nak buang sayang, nak bagi orang tak tau sapa yang nak...
Masih lagi dengan tutorial daripada minah saleh...sepatutnya turn out to be like this...


http://www.danamadeit.com/2008/07/tutorial-the-shirt-dress.html

tapi jadi macam ni je, sebab pagi ni bila suruh try, untuk buat ukur lilit pinggang...terus tak nak bukak...& pakai je...OK jugak macam ni kot...next time buh getah kat pinggang lagi cantik...

sedang elok lah...lukis sendiri pattern atas kertas surat khabar je, ikut dalam tutorial...pastu trace kat kain untuk digunting...


nampak lusuh sikit sebab baju recycle kan. Bahan ummi untuk belajar, beli kain baru mahal-mahal kang, kalo tak jadi rugi pulak, baik try pada baju-baju lama je...


ingatkan dia tak suka...rupanya nak jugak pakai...

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Friday, March 02, 2012

Skirt & T-Shirt for Aisyah

Sakit kepala & sakit-sakit badan...sebab menjahit kah???
Tengahari semalam jahit skirt simple je untuk Aisyah...Aisyah lagi kan...Iman tak de ke? Petang siap. Malam tu pulak jahit T-Shirt untuk dia jugak, T-Shirt saya yang memang tak pakai, T-Shirt free...recycle je laa...tengok gambar je laa, sakit kepala nak story panjang-panjang...

Skirt, snap semalam..

Baju seksi yang tak pakai, terkorban sudaa...

Cuba buat teknik reverse aplique, kat kelas Epal diorang tak nak ajar saya ni, sebab saya tak mau beli embroidery machine diorang. Kalau pakai machine tu, macam-macam corak boleh buat. Kat bawah kain pink tu letak kain polka dot. Kertas gunting ikut shape yang nak, pin kan. Pas tu jahit laa ikut tepi shape tu...lepas siap jahit, gunting kain pink yang bentuk heart tu, gunting dalam jahitan...

jadi laa macam ni. Tak nak ajar saya pon tak apa ye, saya boleh belajar daripada tutorial mat saleh. Diorang sedia ajar saya...easy kan!

Dah siap, ingatkan nak buat ala-alat singlet je, tapi daughter saya ni tak suke baju terdedah ketiak, baju ketiak dia panggei...

Match ngan skirt

Pink lover!!!

that's all!!!

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Friday Recitation: 2 Mar 2012

Beautiful recitation by Al Marhum Dato' Hj Ismail Hashim (Al Anfal 1-11)

Audio kurang memuaskan sebab rasenye ni rakaman lama...

Sabda Rasulullah s.a.w:

“ Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (al-Quran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat”
(Riwayat Ahmad)


-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki