0
adorable people

Saturday, April 28, 2012

Super Single Bedsheet

OK, sebelum cite ape-ape, saya nak tanya...apa perasaan uols, di suatu hari Jumaat yang mulia anda dapat tahu seseorang yang anda memang sangat kenali telah 'membuang' anda dari FB nya dengan sebab yang kamu sendiri kurang pasti??? ni kejadian saya yang pertama ni!! Saya 'dibuang' di FB!!! I don't think she was mistakenly remove me from her friend list. I was like, huh, jahat jugak aku ni sampai ada orang benci...luckily, it was done by a person, just a person...so, tak ada laa jahat sangat saya ni kan, kan...muehehehee...entah laa...tak kisah, kita manusia, mungkin saya ada buat salah ngan dia ke kan...sebab tu dia 'buang' saya...ampunkan saya kalau kamu rasa kamu berhati mulia, ye...saya pon tak nak kendong dosa ngan kamu sampai akhirat...saya tak marah kamu kerana 'buang' saya, kamu berhak!! Just, could you please give me 1 good reason?? & yes it has to be a rational one...

OK, dari semalam jahit bedsheet Aisyah...itu pon sebab anak saya yang kecik comeii ni dah bising mintak ummi jahitkan sebab kain ni dah lama jugak beli, duk dalam plastik lagi...so, bertungkus lumus laa saya mengukur bedsheet yang sedia ada...maka, bedsheet yang sedia ada tu sudah boleh masuk mesin basuh setelah bau dah macam belacan...hehheee...

OK tak? nampak macam yang jual online tu tak? kalo Yes, cubaan pertama saya berjaya...kalo tak kena buat lagi 1 laa nampak nye...

sarung bantal yang actually tak cukup kain, maklumlaa, blom pandai nak agak berapa kain yang perlu. kene sambung-sambung kekdahnya...so, guna kreativiti, & it turn out to be like this...


Ketiak tu, dik...Tuan punya yang bising suruh jahit ni posing atas bedsheet baru...nampak keterujaannya!!!

Iman pulak bising marah ummi tak jahitkan untuk dia sekali...kain bedsheet untuk boy hari tu tak ada stock kat Jakel...nanti ummi pergi lagi ngan ayah ye, Iman...don't worry, I'm sure to be fair to both of you, what I give to adik, I will give 1 for you...tunggu ye...

-THE END-
"The Best is yet to be"
10
adorable people

Friday, April 27, 2012

Morib Gold Coast

Cite basi ni, last 2 weeks kot...saje abe Noor ajak bawak anak-anak gi makan angin. Tapi sebab weekend cari laa tempat dekat supaya perjalanan tak meletihkan & tak buang banyak masa. Anak-anak suka main air, & teringat pulak entry Kuza...Gold Coast Morib. So ajak abe Noor gi situ jelah...jom tengok gambar ye...
Bagan Lalang sementara tunggu check-in Morib GC, singgah sini dulu...actually bukan singgah, tp pergi sini dulu...cuaca adalah gelap, jangan tertipu dengan gambar, ia telah di-edit...

edited

gambar ala-ala uncle Gedek...penah visit blog dia???

happy laa sangat!!!

dah kat hotel, budak tak sabar nak mandi...cuaca dah better...

verangans...

lagi aksi verangans

ni actually the next day, after breakfast...continue mandi manda...









boleh tahan laa tempat dia...tak besar sangat tapi ada macam-macam jugak laa...memang best!!! dah lama tak swim...masih boleh swim lagi rupanya...

-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Wednesday, April 18, 2012

Mau Yang Jujur atau Yang Menjaga Hati

Yang jujur atau yang menjaga hati?
Mesti ramai pilih jujur, jaga hati tapi kat dalam hati adalah sebaliknya lebih perit bila hakikat terbongkar...

Betul ni pilih yang jujur?
Ya

OK, baik.

Cuba tanya suami nak ke kahwin lagi 1?
(Nak jawapan jujur ke yang jaga hati???)

Tanya laa mana-mana lelaki, mesti nak lebih dari 1orang pompuan, bukan anak, pasangan...
OK, cuba tanya sekarang...

Hmm...kot ye pon, jaga laa hati isteri sikit...ni payah ni kalau dapat suami jujur...

So, sekarang nak yang jujur ke atau yang menjaga hati???

saje je ni, hilangkan bosan sambil tunggu gambar dari Note bluetooth ke Notebook...

Lokasi: Bagan Lalang hari nak hujan
Bersama anak-anak yang semua pon iras bapak...huhuhuuu

-THE END-
"The Best is yet to be"
3
adorable people

Assignment

Konon nak gi belajar buat gown, tapi akhirnya jahit sendiri kat rumah...

Menyepi sekian agak lama...bukan tak ada projek jahitan nak buat, tapi saya tunggu sesuatu. Sesuatu tu akhirnya sampai hari ni...Last Monday saya gi kelas, nak belajar jahit gown bulan ni. Bahan-bahan dah beli dua minggu lepas. Pergi sana just dapat potong kain je, lepas tu berkejar ambik anak-anak balik sekolah. Cikgu-cikgu pulk sibuk duk jahit ape entah. Masing-masing duk menjahit. Kami students menjahit kat tempat kami. Kan bagus kalau cikgu-cikgu boleh duduk kat meja kami. Boleh monitor kerja jahit kami. Ni kang sekejap-sekejap nak kena panggil, tak best laa...so, saya ambik keputusan jahit kat rumah je laa...Alhamdulillah, 2 hari jugak baru siap, dalam pada duk malas-malas tu...pasal banyak kerja remeh sikit buat gown ni...

Gown Tentera Laut katenye...

Belakang

Sulam tampal...tak kemas sangat, nak kemas pakai mesin sulam autometik yang diorang duk suruh beli tu...ingatkan lama tak datang kelas, tak de laa lagi nak suruh beli mesin sulam tu, rupanya masih nak tanya lagi...huhuhuuuu...lagi laa malas nak pergi kelas...

Close up...

harap-harap betul laa cara jahitan saya ni. Ikut buku yang Epal bagi, pakej beli mesin jahit tu...ebih kurang sama je macam belajar kat tutorial internet...

Yang ditunggu...
tak salah berangan kan??? lepas ni semua product hasil tangan saya akan ada label ni...  :)  label ni nak kena edit lagi bagi lagi cun, untuk tempahan akan datang laa ye...

-THE END-
"The Best is yet to be"
4
adorable people

Friday, April 06, 2012

My Madness Continues...

Try jahit Pillowcase Dress pulak...

Senyum dah comeii dah, gaya tu ummi kurang berkenan laa, dik. Ketiak kasi tutup next time, dik...dah besar sikit xmau dah buat baju-baju ketiak(yang nampak) macam ni...nak train anak-anak jaga kesopanan diri sedari kecik...

dari tepi...

Nak DSLR...blom ape-ape nak DSLR, tunggu ada hasil baru berbaloi, tak mau beli sesaje je kan...tungguuuu...

Tutorial from here: http://littlebiggirlstudio.blogspot.com/2009/02/pillowcase-dress-tutorial-dress-girl.html

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Friday Recitation: 6 April 2012

2 minggu kot miss Friday Recitation entry...




Hajjah Rahmas Abdullah Johan Qariah From MALAYSIA (she is from Johore if I'm not mistaken)

She was one of my favourite Qariah...& still is...it has been a long time I did'nt hear her recitation since her last Tilawah Al-Quran participation. Really glad to find her video in Youtube, thanks a lot to whoever has uploaded this...I still love her voice & the way she recite ayatul Quran...



Sabda Rasulullah s.a.w:

“ Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (al-Quran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat”
(Riwayat Ahmad)


-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Wednesday, April 04, 2012

Gown

Alamak, blog ni dah jadi blog jahit-menjahit je sekarang ni...biar laa, janji saya happy...

ini gown cubaan untuk Aisyah. Aisyah memang dah tak ada gown lately sebab yang ada tu semua dah kecik (gown yang kecik ke Aisyah yang makin besar ni)

dah siap...jahitkan ribbon sekali, 1st try ribbon tu...




Nak belajar menjahit ni, memang pakai modal laa. Yelaa kan nak beli bahan-bahan menjahit, kain laa, zip laa, renda laa, benang laa, kapur penanda laa...macam-macam. Banyak jugak habis ni...semua pon belajar sendiri daripada tutorial. Lagu 1 keluar modal, print pattern gown daripada internet...Lepas ni nak try pattern lain pulak, ade kain velvet tu 2 jenis beli, & sangat teringin nak buat baju maxi untuk Aisyah, ala-ala muslimah gitu...

Wish list

Epal punya memang bapak mahal, kedai lain murah kot...Harap abe Noor baca entry kali ni sampai the end of line...hihihiii...



-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Tuesday, April 03, 2012

Kak Syam's Order

Dia nak macam kak lang punya...






nk tido dah, esok nak sahur...

-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Monday, April 02, 2012

Sarung Bantal

Tengahari tadi sampai ke petang, ni hasil menjahit...2 bantal lama yang dah koyak sarungnya...zip masih boleh diselamatkan...

duk kat tempat dia...atas sofa kat small family hall kat atas...Kain Elyza ni...beli dari seorang kakak yang niaga langsir, sarung bantal, kain kat flea market, Space U8...kain lebih-lebih dia buat langsir kot, dah packet-packet, RM10/meter. Ikutkan mahal kain ni, tapi kakak ni jual murah...

close up...jahit ni tak susah mane, tiru bantal-bantal hiasan kat ruang tamu je...termasuklah jahitan zip...tang piping tu yang susah...

ni laa piping, yang kat tepi tu...tau tak macam mana nak buat piping jenis ni?

ni laa dia...lepas tu, boleh jahit kat kain utama...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
My workstation...



-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki