3
adorable people

Wednesday, June 27, 2012

Susahnya Nak Mengajar Dia...

Di sekolah Iman, anak sulung saya ni pemalu kata teacher class dia. Tak banyak cakap, tak lasak macam budak-budak lain. Dia lebih suka tengok orang melasak je...Nak speak up tak berani dan tak confident...ni semua perangai saya. Memang masa teacher bercerita pasal Iman di sekolah, saya ternampak-nampak diri saya masa zaman sekolah, especially masa sekolah rendah. Saya pandai zaman kecik-kecik dulu, tapi tak menyerlah. Selalu tak berani nak tonjolkan diri. Bila teacher tanya soalan, kebanyakan jawapan ada dalam kepala saya, tapi saya takut nak angkat tangan. Saya tak glamour di sekolah, bila last day di sekolah rendah baru teachers perasan, saya laa yang selalu naik pentas...Saya suka belajar, tapi bila ada activity koku saya selalu tak datang, sebab saya tak suka bersosial & tak suka expose diri. Saya lebih suka menyorok di sebalik buku-buku teks. Mungkin sebab life saya kot...tapi sebelum sekolah pon saya cuma tahu berkepit di belakang kain mak saya...Saya tak nak anak-anak saya jadi macam saya!!!

Itu satu hal, nak ajar Iman belajar bukannya mudah. Di sekolah teacher dia kata dia sangat lambat menulis...bila suruh baca doa perlahan sangat dia baca kadang-kadang tak baca langsung. Doa yang dia tahu & selalu baca dengan saya pon dia jadi tak confident bila teacher mintak bacakan. Mulut tak nak bukak besar, lidah pendek & tebal, sebutan pon jadi payah, lebih-lebih lagi bila sebutan arabic...payah jadinya...teacher selalu report Iman lambat menulis dalam kelas, selalu tengok kawan-kawan & khayal je. Pening bila saya fikirkan Iman. Kat rumah selalu practise menulis, tapi Iman cepat jemu. Nak kene puji dia selalu baru datang semangat, lepas tu ummi kene janji bagi reward ape-ape baru dia terdorong nak buat. Aisyah memang sangat minat menulis, jadi tangan dia mudah meniru apa bentuk yang kita buat. Dia boleh imagine sesuatu dan lukis/tulis...Aisyah tak nak saya ajar dia, bila ajar dia tak focus, tapi ada yang dapat dia absorb masuk dalam memory dia. Tapi dengan teacher kat sekolah Aisyah suka sangat, & mudah belajar. Saya tak pandai ajar laa tu. Tapi Iman, di sekolah ke di rumah ke, lebih kurang sama, & a bit slow.

Ingatan Iman macam sedikit lemah, bila ajar apa-apa, seminit nanti dia lupa. Ke mengajar pada wrong timing?? Saya sekarang tengah ajar Iman mengeja kaedah phonic. Somtimes dia ingat apa yang diajar, sometimes he lost...Baru sekejap baca ulang-ulang, sampai dia ingat, bila suruh bukak next page dia dah lupa & ambik masa jugak nak fikirkan balik apa suku kata tu. Dalam hati saya ada macam-macam rasa, marah, sedih, penat...paling besar rasa sedih & frust. Saya fail nak kawal sabar saya kadang-kadang. Dalam mood saya OK & tak marah-marah pon Iman macam tu, dalam keadaan marah apa tah lagi...saya rasa ini cabaran paling besar saya jadi ibu setakat ni...sangat-sangat besar!

Iman suka berborak dengan saya. Kadang-kadang dia suka bisik apa-apa dengan saya. Rahsia kononnya. Saya pon sangat banyak bercakap dengan dia dan Aisyah. Setiap benda di sekeliling saya cerita, saya terangkan sampai anak-anak faham. Kalau part pendidikan tak formal tu Iman cepat pulak faham dan ingat. Contohnya: saya pernah cerita pada Iman, orang yang cat (dye) rambut berdosa & tak boleh solat. Sekali cerita je Iman faham dan ingat. Suatu hari dia nampak seorang ibu hantar anak ke GA. Ibu tu tak pakai tudung, nampak jelas rambut perang. Iman tanya: Ummi, tu orang Islam ke tak tu? Ummi jawab, Ish, orang Islam laa sebab anak dia kan sekolah GA. Iman, Abis tu kenapa dia cat rambut?? Ummi, Bialah Iman, nanti Allah marah dia sebab dia tak nak ikut cakap Allah, kita jangan buat macam tu...Kiranya, apa yang saya cakap dia ingat. Saya selalu cerita dosa, pahala, baik, jahat, pasal aurat, kena ikut perangai Nabi Muhammad, ikut yang Allah suruh dalam ayat yang budak 4-5 tahun boleh faham. Cerita selalu biar diorang ingat.

Saya terfikir jugak, kalau next year saya dikurniakan baby kan, macam mana laa saya nak bahagikan focus saya pada anak-anak yang lain especially Iman yang pada saya sedikit bermasalah ni. Sebab dalam bab mengajar anak-anak ni semuanya di bahu saya. Mendidik pon saya, (mengajar & mendidik tak sama tau...). Bukan mudah jadi ibu rupanya. Baru dua dah rasa nak give up, perjalanan pon jauh lagi. Saya selalu anggap saya tak pandai nak ajar anak-anak saya belajar, sebab tu diorang saya hantar ke sekolah at early age.

UOLs ambik berat tak pasal progress & perkembangan pembelajaran anak-anak seawal umur diorang? Saya tak boleh nak cool dalam hal ni, selalu risau je. Kalau sesapa ada cara, ada peglaman, ada ilmu macam mana nak bantu Iman, share laa ngan saya. Saya dah mula rasa payah ni...huhuhuuu...

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Thursday, June 14, 2012

Top pulak, macam mana rupanya tu?

Start jahit tadi dari pukul 2pm sampai 12am tadi baru siap, macam ambik masa yang lama kan, yelaa, bila anak-anak balik sekolah je, terganggu sikit laa kerja menjahit ni, plus lepas Maghrib pergi pasar malam Saujana Utama beli ayam Uncle Bob...Yum!!

mula dengan draw pattern kat atas kertas majong...trace t-shirt top Aisyah yang ada. Lepas tu gunting pattern tu, untuk gunting kain pulak. Kiranya, pattern tu gunanya untuk gunting kain laa, based on pattern tu. Dah gunting every part, boleh laa mula jahit...

ini hasilnya...Boleh pakai ngan jeans ke, ape-ape jenis seluar laa...Owh ye, Olivia Top nama dia...tapi bila Aisyah pakai, dia tukar jadi Aisyah Top...heheheee

Entah sapa ajar pose macam ni...Owh ye, sekali lagi kebetulan, kain stripes ni memng ada, dah lama beli, sama-sama beli online ngan kakak...bila tengok dalam tutorial ada jahit top guna kain stripes, maka makin laju laa projek ni jalan...

Tepi & belakang

Nampak macam suka je...gown kurang minat si Aisyah ni...suka pakai seluar laa pulak!

Lagi pose ala-ala majalah wanita...berangan...

Tutorial ada kat sini...comel sangat model dalam tutorial ni...sila tengok!!

-THE END-
"The Best is yet to be"
6
adorable people

Monday, June 11, 2012

31th

11 June ikutkan hari yang selalu saya tunggu, tunggu ape pon tak tau, maybe tunggu something special will come to me kot...padhal dah tahu tak akan ada yang special-special itu!

Hari ni berlalu macam hari-hari biasa, no celebration, no special treat...sama je macam 31 tahun yang sudah...hari ni walaupon hari yang saya tunggu, saya masih perlu memasak, basuh baju, kemas the whole house, sidai baju pulak, pokok-pokok belakang dan depan saya siram, suap anak-anak makan, siap-siapkan diorang ke school, drive pulak anak-anak ke school, jemput balik...konon nak lipat kain petang tadi tapi sakit kepala tertidur...sampai rumah lepas jemput anak-anak balik school tadi macam hari-hari biasa jugak Aisyah mengamuk, agaknya bila dapat jawapan yang ayah dia belum balik kerja lagi. Dah laa ummi adalah bukan favourite anak-anak, kene tahan telinga pulak dengar anak meraung...apa laa nasib...sudahnya dapat cubit ngan ummi se-das dua(lebih kot)...tak tahan jugak dah 4 - 5 tahun macam ni...eh eh, meluah perasaan pulak! Bestnye jadi ayah, konon BZ cari duit kan...tapi boleh duduk-duduk, lepak-lepak dengan kawan-kawan, borak-borak dengan orang...tak ada laa tekanan sangat...dah tu anak-anak sayang sangaaatttt pulak...ummi kat rumah pulak??? (pasal anak-anak sayang ayah lebih ni nanti saya buat entry lain...sedih)

Masa kecik-kecik dulu pon tak ada celebration, birthday wish dari my dearest ummi ada laa, adikbradik pon pandai wish sejak ada FB ni je kot...ada jugak time ada rezeki lebih ummi masakkan masakan yang agak special wlaupon kami tak ada kat rumah sebab di hostel tempat belajar...hadiah & party?? oh no, jauh sekali!! Kami yang tak berduit ni macam tu laa cara hidup nya, but still I had joy & happiness in our lives in our own way. Kami dulu amat mengerti keadaan & kesusahan ibu bapa kami. Anak-anak saya beruntung, walaupon saya bukan favourite diorang, saya lah yang terlebih dulu fikirkan something untuk birthday diorang...mesti ada kek, birthday goodies, present walaupon cuma celebrate di school je...Ayah disayang lebih mungkin sebab ayah yang keluar duit...tak ada ayah, tak menjadi laa semua yang ummi plan... :(

Hari ni sangat biasa...kecuali sedikit emo kerana sepotong kek & sedikit diketepikan...spoil my day laa you!!

BTW, thanks to all yang wish birthday saya hari ni...thanks yg tak terhingga untuk doa-doa yang baik-baik itu...saya nak share doa itu dengan kamu semula...

Kalau boleh wish untuk birthday ni, saya nak slim macam zaman sekolah menengah dulu...huhuhuuuu...adeh, perut pedih tak makan nasik lagi...

-THE END-
"The Best is yet to be"
4
adorable people

Friday, June 08, 2012

Apa tajuk??

Cantikkan gown ni??? owh ni bukan saya yang jahit...ni hasil kerja Lovemelots Creations...link FB ye ada kat bawah...kagum weih dengan hasil kerja dia...jahitan dia nampak kemas amat...


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=331949526856046&set=a.308973245820341.88214.126859497365051&type=1&theater





sama tak???...yang Aisyah pakai ni of course laa ummi dia yang jahit...tiru atas niat nak cuba buat, hihihiiii...kebetulan corak kain tu sama...kain tu mahal tau, RM42 for 1 yard...1 yard adalah kurang daripada 1 meter...tapi cotton dia sangat laa bagus quality dia...cotton dari oversea, design by Riley Blake...beli online, ikutkan rate saya harga ni mahal, tapi sebab tak tahan dugaan, akhirnya lebur jugak duit...yang lainnya gown ni cuma pada bentuk leher, saya buat 4 segi & back buttoned!...

Ok, cuba tanya tauke Lovemelots Creations tu, gown yang dia jahit tu berapa RM??? ;P

-THE END-
"The Best is yet to be"
3
adorable people

Thursday, June 07, 2012

e eh, dah 6 tahun dah ye...

3 June lepas, our anniversary...
Tahniah kepada saya dan suami saya kerana berjaya hidup bersama dengan bahagianya selama 6 tahun...Syukur setinggi-tinggi syukur kepada Allah yang satu...

Tahun pertama, banyak juga dugaan...dugaan dari segi ekonomi rumahtanggalahhh agaknya, dugaan lebih besar tak ada kot...tahun demi tahun, Allah bukakan pintu rezeki, anak-anak dan pendapatan suami...mohon Allah terus beri kasih sayang kepada kami...Amin...

Cerita sikit pasal suami saya...
Dia bukan sape-sape pon...lelaki biasa, yang entah sape-sape entah...kawan-kawannya yang lebih dahulu kenal dia mungkin tak akan percaya dengan perubahan dia. Pernah dye rambut, rempit, asyik jatuh motor je...kalo x MC x sah gara-gara jatuh motor...gaya macam budak-budak nakal yang suke usik anak-anak dara orang je...memang, itu lah dia dulu...macam mana saya boleh sangkut ngan dia pon saya tak tahu, kami jauh berbeza dari segenap sudut & ruang. Jodoh! tak ada sapa dapat halang atau ubahkan...semua kehendak Tuhan, kan...

sekarang my man ni jauh sangat bezanya...rajin kerja...sangattt, bertanggungjawab atas apa yang ada di 'bahu' nya...imej pon dah lain, badan pon dah membina (macam saya!!!) dan dah mula suka semua perkara yang lebih bercirikan agama...not sound like him at all, if you know him a long time ago...but now yess!! It's him...Terima kasih Allah yang sangat tidak terhingga...Allah bukakan hati dia untuk dipengaruhi oleh saya...heheheee...saya dah gunakan kuasa wanita saya untuk mengubah dia...saya rasa laaa...ngeeee...semoga terus berubah ke arah kebaikan...

Apa pon, saya bermohon pada Allah agar 
panjangkan jodoh kami sampai hujung usia, 
selama itu juga kekalkan kami dalam bahagia, 
berikan kami berjaya dalam mendidik anak-anak ke jalan yang Kau redha...
murahkan rezeki kami untuk kami sendiri dan untuk dikongsi dengan semua...

halakan kami sentiasa ke haluan lurusMu, ya Rabbal 'Alamin...

tak ada gambar yang lebih romantik ke???


-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki