0
adorable people

Wednesday, September 26, 2012

Girl's Romper: Dan mesin jait saya masih memecut...

sejak last week duk aim nak jait dress, Bubble Dress...oleh kerana my girl dah besar, dah 4 tahun pon, maka saya mencari mangsa untuk jadi pemakai baju yang saya jait ni. Teringat laa anak kawan husband, new baby born, dah tengok pon raya hari tu, tapi belum bagi apa-apa lagi. Rasanya baby tu lah yang lucky untuk dapat baju ni...

Lepas tu sinus pulak ganggu prestasi...faham-faham jelaa macam mana effect sinus ni, sakit kepala berat gitu, sakit muka, leher...kalo sampai leher tu kira teruk laa tu. Pulak tu en.somi outstation ke Sarawak time tu...semua urusan rumahtangga sendiri yang setelkan, tak ade bantuan. Jadi keje menjait tergendala laa...

Semalam gigih balik menjahit. Actually last week jugak dalam pada duk sinus-sinus tu sempat laa belek kedai barang-barang jait kak Edina...rase nak try guna prong button. Pernah dengar tak prong button? Biasa dekat baju romper baby ada button ni, kadang-kadang kat t-shirt baby & toddler ada guna button ni atas bahu tu kan. Itu laa prong button...so,belilaa ngan kak Edina. RM30 tool dia, free 20sets prong button...sukeee... :D...


gambar ihsan en.google...http://mel-allwrappedup.blogspot.com/2011/10/how-to-attach-metal-snap-prong-button.html . Bagi tutorial sekali...

PK pulak mana nak attach button ni kan, kalo nak cepat guna, apa kata buh aje kat dress yang belum siap ni kan...tapi tak jadi dress dah laa, jadi romper...ini hasil dia...






Tutorial kat sini: http://www.makeit-loveit.com/2012/04/turn-a-baby-dress-into-a-bubble-romper.html

tu je nak share... :)

-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Tuesday, September 18, 2012

Tukar header banner, tapi blog malas update...huuu...

Dah jemu tengok gambar lama kat header banner yg sebelum ni, so malam tadi edit sikit je kat PS...malas nak edit-edit sangat. Pasal blog pon malas jugak nak update...

Oh ye, tengah marah dengan movie menghina Rasulullah SAW & agama kita Islam...boleh tak mintak doa pada Allah supaya bagi balasan terus kat kafir laknatullah tu kat atas dunia ni...biar kafir lain rase takut sikit nak hina kita??? Semoga Allah sentasa memelihara kita semua, mari bersatu!!! Bila bersatu, kita jadi kuat, bila kuat, musuh akan gentar!!!





-THE END-
"The Best is yet to be"
4
adorable people

Monday, September 10, 2012

Apa Ummi nak buat, dik???

Sedih sampai sakit kepala...sedih hari ni...sejak last 2 weeks duk hadap isu ni. Isu anak kecik comeii saya yang tak nak pergi sekolah...dia macam totally different daripada dia yang sebelum ni...Ummi pon buntu nak cari jalan pulih kan keadaan balik...

Sebelum jadi masalah ni, Aisyah ada mengadu ngan saya, best friend dia Zara Adani tolak dia kat school...(hari-hari pon semek ni mengadu pasal kawan-kawan dia...tapi kawan-kawan yang lain buat tak jadi isu...). Selalu pon respond Ummi adalah, "Zara tak sengaja", atau kalau kawan lain yang buat, "Danish gurau je tu", "Danish nak buat kelakar laa tu"...Bila je best friend yang buat dia, si Aisyah macam terasa sangat laa kot...sebab bila kawan-kawan yang lain buat, dia OK je the next day...

Ni sampai tak nak pergi sekolah ni, macam laa teruk sangat kene tolak si Aisyah ni...macam-macam cara dah cakap ngan dia, selalu saya ajar anak-anak beralah ngan orang, jangan lawan @ dendam...ni sampai ustaz (Principal sekolah) pon tanya ummi kenapa dengan Aisyah...asyik nangis depan sekolah hari-hari. Mula-mula saya anggap biasa je kes kene tolak ngan best friend tu...maklumlaa Aisyahkan kuat mengadu. Tapi hari ni bila tanya dia lagi kenapa Aisyah tak nak gi school, jawapan dia sama macam minggu lepas, kene tolak ngan Zara Adani. Aisyah kata dia sayang teacher Azura, maksudnya dia tak de masalah laa ngan teacher...bila tanya "nak kawan ngan Najla tak?", dia jawab nak..."nak kawan ngan Adlin tak?", nak jugak...bila sampai turn Zara Adani je Aisyah tak nak jawab...aduh, kecik-kecik dah pandai kecikkan hati...merajuk ngan best friend...

Hari ni saya terpaksa bawak rotan dalam kereta masa nak hantar diorang...kalau menangis lagi, kene rotan...tapi menangis jugak dia...sempat tadi bagitau ustaz, pasal kene tolak ngan kawan ni (macam kes besar pulak!)...ustaz & teachers semua tau yang Zara Adani tu best friend Aisyah...ustaz angguk je dengar aduan saya...harap ustaz ada cara nak bantu Aisyah & Ummi Aisyah ni sekali...lepas cakap sikit ngan ustaz, masuk je kereta saya terus nangis...manja nya...bukan apa, saya sedih sebab Aisyah yang selama ni sangat excited everyday nak pergi school jadi macam tu, sepanjang perjalanan ke sekolah & balik sekolah dia diam...tak keletah macam dulu...tak ada dah cerita pasal kawan-kawan, pasal teacher, pasal school, pasal apa dia buat kat school on that day, rindu Aisyah yang dulu, risau & runsing jugak...sebab saya dah tak ada cara dah nak bagi dia happy semula ke school...macam mana laa cara nak ajar anak 4 tahun to forgive & forget ni...payah nya laa...

Saya tak marahkan best friend Aisyah tu...budak-budak biasa laa main-main, tak sengaja tertolak ke apa...Aisyah pulak sensitif lebih, macam ummi...Zara Adani tu montel pipi dia, & comel...balik sekolah suka lambai Aisyah...Daddy dia cerita kat rumah, Zara suka cerita pasal Aisyah...memang diorang best friend...sudah-sudah laa tu dik...Ummi stress tengok Aisyah macam ni...hilang sebahagian daripada happiness Ummi...dah laa anak-anak ummi ni memang suka buat ummi stress hari-hari ngan pe'el meragam tu...Ummi need some space laa, tak sayang ummi ke anak-anak??

-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki