Monday, September 10, 2012

Apa Ummi nak buat, dik???

Sedih sampai sakit kepala...sedih hari ni...sejak last 2 weeks duk hadap isu ni. Isu anak kecik comeii saya yang tak nak pergi sekolah...dia macam totally different daripada dia yang sebelum ni...Ummi pon buntu nak cari jalan pulih kan keadaan balik...

Sebelum jadi masalah ni, Aisyah ada mengadu ngan saya, best friend dia Zara Adani tolak dia kat school...(hari-hari pon semek ni mengadu pasal kawan-kawan dia...tapi kawan-kawan yang lain buat tak jadi isu...). Selalu pon respond Ummi adalah, "Zara tak sengaja", atau kalau kawan lain yang buat, "Danish gurau je tu", "Danish nak buat kelakar laa tu"...Bila je best friend yang buat dia, si Aisyah macam terasa sangat laa kot...sebab bila kawan-kawan yang lain buat, dia OK je the next day...

Ni sampai tak nak pergi sekolah ni, macam laa teruk sangat kene tolak si Aisyah ni...macam-macam cara dah cakap ngan dia, selalu saya ajar anak-anak beralah ngan orang, jangan lawan @ dendam...ni sampai ustaz (Principal sekolah) pon tanya ummi kenapa dengan Aisyah...asyik nangis depan sekolah hari-hari. Mula-mula saya anggap biasa je kes kene tolak ngan best friend tu...maklumlaa Aisyahkan kuat mengadu. Tapi hari ni bila tanya dia lagi kenapa Aisyah tak nak gi school, jawapan dia sama macam minggu lepas, kene tolak ngan Zara Adani. Aisyah kata dia sayang teacher Azura, maksudnya dia tak de masalah laa ngan teacher...bila tanya "nak kawan ngan Najla tak?", dia jawab nak..."nak kawan ngan Adlin tak?", nak jugak...bila sampai turn Zara Adani je Aisyah tak nak jawab...aduh, kecik-kecik dah pandai kecikkan hati...merajuk ngan best friend...

Hari ni saya terpaksa bawak rotan dalam kereta masa nak hantar diorang...kalau menangis lagi, kene rotan...tapi menangis jugak dia...sempat tadi bagitau ustaz, pasal kene tolak ngan kawan ni (macam kes besar pulak!)...ustaz & teachers semua tau yang Zara Adani tu best friend Aisyah...ustaz angguk je dengar aduan saya...harap ustaz ada cara nak bantu Aisyah & Ummi Aisyah ni sekali...lepas cakap sikit ngan ustaz, masuk je kereta saya terus nangis...manja nya...bukan apa, saya sedih sebab Aisyah yang selama ni sangat excited everyday nak pergi school jadi macam tu, sepanjang perjalanan ke sekolah & balik sekolah dia diam...tak keletah macam dulu...tak ada dah cerita pasal kawan-kawan, pasal teacher, pasal school, pasal apa dia buat kat school on that day, rindu Aisyah yang dulu, risau & runsing jugak...sebab saya dah tak ada cara dah nak bagi dia happy semula ke school...macam mana laa cara nak ajar anak 4 tahun to forgive & forget ni...payah nya laa...

Saya tak marahkan best friend Aisyah tu...budak-budak biasa laa main-main, tak sengaja tertolak ke apa...Aisyah pulak sensitif lebih, macam ummi...Zara Adani tu montel pipi dia, & comel...balik sekolah suka lambai Aisyah...Daddy dia cerita kat rumah, Zara suka cerita pasal Aisyah...memang diorang best friend...sudah-sudah laa tu dik...Ummi stress tengok Aisyah macam ni...hilang sebahagian daripada happiness Ummi...dah laa anak-anak ummi ni memang suka buat ummi stress hari-hari ngan pe'el meragam tu...Ummi need some space laa, tak sayang ummi ke anak-anak??

-THE END-
"The Best is yet to be"

4 adorable people:

UmmiAbi said...

Memang mencabar kan?huhu..kalau sy jd akak pun stress n nangis.. Hm..akak tukarkn school yg lbh best jela..Drpd perkara ni berlarutan..Nt jejas prkembangan aisyah..huhu. Tukar school dpt kwn baru,maybe dia akn lupa incident kat school lama..

jie @ azie said...

Eda,
Sedih plak baca, sian ummi aisyah. Da, dah cuba ke pujuk beli apa2 makanan/mainan yg dia suka?

EdaManAli said...

UmmiAbi: uhhuuu...sayang sekolah tu, sekolah tu best...abg dia pon sekolah situ...nnt sekolah asing2 xnak pulak diorg...rasenye xde laa teruk kene tolak kut...rasenye tak sengaja, ni 1st time konflik ngn Zara Adani tu...kalongan Danish tu selalu...alaa budak2...ini kes merajuk kot...hihiii...

Jie: Puas pujuk. Dia request McD after school pon dh...selalu suke share ape2 ngn kwn2 dia, satu hari bg 5 btg lolipop srh bg kwn2, blk umah dlm beg ade lg 5 btg lolipop tu, sampai xnak share ngn kwn2, kuatnye Aisyah merajuk...blk sekolah td nmpk happy sgt, cerita itu ini...I hope my Aisyah is back!!

♥ Mrs. C ♥ said...

haih... keciknya hati Aisyah tu yea.. yela bdk² kecik benda mcm tu kdgkala terjadi, pada pandangan kite nmpak mcm kes kecik je kan tp bg dorang lain.. huhu... kite pon kdg² stress gk dgn pe'el bdk² kat umah.. baru 2 orang, buat sepah, menjerit, gadoh² mcm ngalah 10 org... phewww..

Sya Sya smp skg ni pon hari² citer, hari ni kawan dgn sape, gaduh dgn sape, Connie bleh denga je la & bagi semangat dgn dia...

F.Y.I - Connie mmg dah bagi surat resign bln lps (en.bos bising suh resign) last day khamis nie, tup tup bb sitter wat hal jumaat lps, terus hangkat brg le..

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki