Friday, October 12, 2012

Ibu yang tensi

Tensi mak!!
Ummi yang beranak kan anak-anak, tapi ayah jugak yang anak-anak puja...tau laa ummi ni garang, tapi garang nak mendidik, garang sayang namanya tuu...

Ayah seronok-seronok keja sambil jalan-jalan, boleh borak-borak ngan member-member...boleh kenal tempat jauh dekat...ummi terperuk jugak ngan anak-anak kusut masai kat rumah. Dah tak ada social life...Bila ayah keluar outstation tempat best-best, urusan rumahtangga & anak-anak ummi handle sorang-sorang. Pernah jugak ummi terpaksa keluar pagi-pagi, sebelum anak-anak bangun tido, pergi beli lauk untuk masak kat anak-anak...terpaksa tinggal anak-anak tido sendirian kat rumah, sebab tak ada pilihan...dalam hati tawakkal, mohon Allah pelihara selalu anak-anak ummi...ummi rasa keja ummi lagi teruk daripada ayah...mohon ganjaran daripada Allah je...tu pon bila letih yang amat, semuanya jadi tak ikhlas, semuanya rasa unfair...sapa kata best sangat jadi surirumah...keja banyak, sambil buat keja kunyah biskut, bila letih cari tenaga, makan lagi, suapkan anak-anak makan, 1 suapan untuk anak-anak, 1 jugak untuk ummi...bila tensi ngan anak-anak yang meragam ummi makan lagi, bila anak-anak gi school ummi sunyi ummi makan lagi walaupon sambil menjahit...GEMUKKK jadinya!!! hah, cantik ke!! tunggu ayah bawak gi jogging, bukan dapat hari-hari...tak tentu masa, time balik awal boleh laa...kesian ummi...tensi...

pakai losyen lepas mandi, moiturizer kat muka, bedak-bedak sikit, lepas tu masuk dapo cuci pinggan, abih losyen, terpercik air cuci ikan kat muka, abih moisturizer, sapu rumah mop lantai, berpeluh, alah deodorant, masam jugak ketiak...ingat boleh slim dengan ayat-ayat kat atas??? Boleh jaga kecantikan ke macam tu??? nak cantik-cantik bergaya pon nak ke mana? kat rumah jugak duduknya...malam je sakit lutut, sakit tumit, sakit tapak kaki, pinggang belakang...tu lah yang ummi rasa sangat sebelum lelap mata, bangun tido masih lagi terasa sakitnya...

mana cuti ummi, mana MC ummi, mana annual dinner ummi, mana bonus ummi, mana kenaikan gaji ummi, mana ganjaran daripada belanjawan yang PM bentangkan untuk ummi??? mana? mana? mana?...NON HADO!!!

Beginilah nasib surirumah...nak beli novel buat hilang stress pon PM tak nak bagi...oopppssss...

Mohon Allah rahmati ummi & beri ganjaran...jadikan hati ummi ikhlas buat ibadah ni...(rasa banyak tak ikhlas kot, huuu...)
*Ayah, sila beri penghargaan untuk ummi*

So, apa yang ummi tensi sangat hari ni??? Semalam tido dengan peneman setia, si Aisyah...bangun pagi Aisyah cerita dia nampak ayah tido kat bilik...punya laa rindu kat ayah, sampai ayah tak ada pon boleh nampak ayah...bila laa anak-anak nak rindu ummi agaknya...sebab kami tak pernah berenggang...ummi rasa nak cubalah...buat ayah siksa layan anak-anak sekali sekala kan...hmmm...

Hari ni baru ummi rasa penatnya ulang-alik hantar & ambik anak-anak kat school...  T_T

-THE END-
"The Best is yet to be"

5 adorable people:

jie @ azie said...

memang tensi ida kalau husband takde.. boleh faham perasaan ida mcm mana. mungkin anak2 asyik dgn ida, jadi diorg ni tak pandai nak tunjuk perasaan diorg ni. tapi kalau anak perempuan ni memang nampak diorg akan lebih2kan ayah diorg kot. sama la mcm anak jie, walaupun masih kecik lagi tapi aura2 syg lebih kpd ayah dah ada..huhuhu

UmmiAbi said...

Sabar ye ida...:) Moga ALLAH membalas jasa baik ida mnjaga anak2..Jgn tensi2..Anak tu amanah ALLAH.. InsyaALLAH Allah permudahkan..:)

♥ Mrs. C ♥ said...

I know how u feel...

connie baru sebulan housewife pon, tak tau nak kate best atau tak... ye mmg anak² bsr depan mate.

Makeup cechantik pon gi sekolah, g kedai jap pastu balik.. ehmmm...

seronok tgk kwn² FB housewife yang agak enjoy kesana sini, mungkin hubby bg elaun 2-3k sbln kot...!

Tak tau baper lama tahan dok umah nie, 2bln 1 tahun? 2 tahun? tgk je la nnt, dah biase keje, dah biase ade duit sendiri, dah biase beli itu ini tanpa kena tny org lain..

["How did people appreciate their partners? With giving them money? Or spending vacation? or at least saying 'THANK YOU'?
Sincerity need with appreciation.
-mrs speechless-"]

Sorry la mcm nak lepaskan perasaan jgk nie.. huwaaa...

EdaManAli said...

Jie: mmg ayah adalah favourite ank2...tp bile tya syg ayah ke ummi, dua2 pon syg...syg ayah lebih sbb ummi xde ape nk bg diorg, utk bg diorg seronok...

Connie: mmg kurang appreciation drp husb kot...ade sesetengah suami, ade mase take over msk utk isteri, tolong kemas rumah ke skali skala, ini keje2 lelaki kt umah pn mls nk buat...rase nk sgt mntk tolong at least on weekend ke, tp kite surirumah, itu tugas kite...tp kite pn bkn robot kan...sakit jgk bdn buat keje...suami tau keje je, utk kejar cita2 dlm karier dia...huhuhuuuu...sedih...

UmmiAbi: sekadar meluah perasaan, tp ni semua xkan merubah ape2...

Mrs Shyza said...

k.ida...kdg2 ore rasa,kudrat pompuan ni mmg kuat mengatasi lelaki...seme keje nk kena cover dan terpaksa cover nak tak nak pon...
hati kena kuat sgt2...cuba la tinggal anak dgn dia,mmg dia sendri rasa cmna sukarnya...sbb ore pn pnh tggl jugok,time tu,br la dia trasa cmna penatnya jd kite wpon dia tak cover 100% keje yg kite buat slama ni...

sbg seorg pmpuan,pepatah pompuan itu lemah sgtla nonsense...sbb yang lemah ni lah dok hadap keje mengalahkan buruh binaan kekdahnye...sabar la...bile kawen,suami pon dh mcm apart of prangai anak2...kalo ade 2 anak,plus dgn husband,dh ghope menjaga 3 anak dh...hurm...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki