2
adorable people

Monday, December 24, 2012

Big Bad Wolf - Book Sale

It's been 2 days I have this pain, it's not toothache but my gum under my wisdom tooth is swelling...it's hard for me to open my mouth, hard to eat & even to talk...I just coming back from seeing a dentist, like last year, she gave me some antibiotics & ponstan(pain killer)...she can't do more as she is not a specialist...& for my case to pull out my wisdom tooth, I need to see a specialist...I might have a minor surgery for that & it freak me out...

Sabtu lepas kami ke Big Bad Wolf Book Sale...dekat MIECC...dekat The Mines tu...kebetulan nak hantar cousins 3 beradik yang datang visit kami kat Meru ni balik ke rumah makcik diorang di Bandar Baru Bangi...singgah rumah my big sister di Kajang...bagitau dia kami nak beli buku kat BBW tu...dia pon cakap nak pegi, so kami pegi laa beramai-ramai...

Rasanya BBW ni yearly event tahun lepas ada baca status kawan yang pegi beli buku kat sana katanya murah sangat-sangat...tahun ni baru kami pegi pon...sebab tak tahan tengok member-member duk beli buku oversea murah-murah...saya pulak nak cari buku menjahit...ajak suami, dia on aje...berlangsung selama more than 2 weeks kot. Sebelum saya balik kampung lagi BBW ni dah start, balik kampung seminggu lebih, dah balik ke sini pon sempat lagi pegi. Tapi semalam laa last day...Alhamdulillah tercapai jugak hasrat nak gi rembat buku...bukan sikit, banyak jugak lah...kopak poket abe Noor...berkeping-keping jugak lah melayang...tapi untuk sesuatu yang berfaedah tak ape kan...

Supik pon nak tunjuk...

Buku anak-anak, ada lagi yang tak masuk gambar ni...sebijik dalam RM5, RM6, RM8...yang hard cover tu pon cuma RM8 je...sume pon diorang pilih sendiri...nanti kita baca sama-sama ye...

desire book...by Martha Stewart, baru RM15...alahai...kalo kat book store mahu puluh-puluhan RM ni...

Ummi's book...yang tak bestnya sewing book tak banyak laaa...kene gi Kinokuniya jugak ni...

Ayah's...jiwa mat motor belum berkubur rupanyaaa...hadoiii...RM20 je each, hard cover...

This year(next year laa tu..) saya dah plan nak buat saving khas untuk shopping buku BBW 2013 pulak...beli banyak-banyak macam ramai orang yang shopping tu siap bawak bagasi besar...nak beli buku...best wooo...


-THE END-
"The Best is yet to be"
2
adorable people

Tuesday, December 11, 2012

Durian Crepe

Kalau termiss previous entry, ni dia...jangan lupa belek...
http://edamanali.blogspot.com/2012/12/little-ihtifal-genius-aulad-setia-alam.html

Lately semua orang tergila-gilakan durian crepe, lempeng yang digulung dilipat berintikan whipped/fresh cream + isi durian semata...lempeng je pon...orang tua-tua kita dah lama buat crepe as kueh mium petang...coconut crepe a.k.a kue ketayap laa tu...saya po jakun jugak ngan durian crepe nih...

Alkisahnya rase macam payah nak order durian crepe ni...bukan payah apa, malas bile kene self pick-up kan...maklumlah, tak bisa dipos-lajukan...so, cari jugak resepi macam mana nak bikin crepe alah ni...jumpa kat satu blog ni, elok cantik je dia buat...kagum rase...blogger tu siap share link kat FB resepi yang dia guna untuk buat crepe tu...bile tengok macam senang je, saya pon cubalah...

Resepi kat sini:
Resepi Durian Crepe

saya guna resepi cara ke-2...sebab dia kate itu adalah the best recipe untuk buat crepe, ye saya pon suka yang tu...lembut pon lembut, senang nak goreng, gulung & melipat...cuma sebab nipis kene jaga takut melekat...

Non stick pan amat perlu & membantu...cap Ikea je ni...OK jugak!!

saya lapis-lapiskan dengan plastik tak nak bagi crepe ni stick to each other sebab nipis je...

ni rupanya, buat sendiri sorang diri kat rumah...

yang ni yang saya buat beramai-ramai dengan kakak-kakak & adik-adik saya...yang comel, montel & gebu tu saya laa yang buat, hikhik...yang ni kak Ngah yang mintak saya buatkan crepe dia...actually sampai sekarang saya belum rasa durian crepe sebenar, I mean yang orang jual laa...entah same ke tak dengan yang saya buat ni kan...sebenarnya rase dia macam biase je bagi saya(based on rase durian crepe yang saya buat ni laa...combination of lempeng, cream, durian)...yang saya suka excitement mase buat crepe ni...lepas lipat montel-montel, gebu-gebu rase puas hati je nampak comel kan...perasan tak hingat!!!

Cara melipat durian crepe boleh tengok kat sini...

eh eh, ada crepe baru laa...

Jom try...yummeh!!!


-THE END-
"The Best is yet to be"
0
adorable people

Little Ihtifal Genius Aulad Setia Alam

Saya berada di kampung sekarang ni...cuti-cuti lepas rindu pada ummi saya...ye, ummi je..

Cerita ni dah basi sebenarnya...sangat lah basi.  Saje saya nak share momen-momen yang saya rase indah, anak-anak saya buat persembahan di Little Ihtifal kindy diorang. Walaupon bukan memegang watak utama, saya tetap rase bangga dengan anak-anak saya...

Little Ihtifal ni adalah majlis konvokesyen students 6 years old...semua students akan take part dalam showcase ni...Iman nyanyi lagu I Am a Muslim ramai-ramai dengan kawan-kawan dia. Aisyah nyanyi lagu Down By The Bay...sebulan lebih sebelum Little Ihtifal ni everyday anak-anak saya practice dengan teachers diorang. Kat rumah sambil main-main kami practice sama-sama, sampai saya dah boleh hafal lagu-lagu diorang tu...saya pulak yang excited...

Mase persembahan tak de laa perfect pon performance budak-budak tu...semua ke laut...tapi yang ke laut tu lah yang entertain kami, audiences ni...kami gelak je tengok gelagat budak-budak tu...kelakar sangat...kagum jugak dengan kesugguhan teachers, bukan senang nak train budak-budak 4-6 years ni...lagi-lagi yang 4 years old...Aisyah siap ajuk 2-3 orang kawan-kawan dia yang pelat nyanyi lagu Down By The Bay tu...kelakar betul Aisyah ni...Iman pulak tak sangka kena pakai misai mase buat persembahan. Kalah misai ayah...ikutkan Iman ni tak supporting sangat bile kene pakai benda-benda macam tu, malu laa, segan laa...mesti tak nak punya, tapi dengan teacher OK pulak...

On that day jugak saya dapat lucky seat...dapat laa buku sebiji...best buku tu, Alhamdulillah...OK, jom enjoy the picas...

Pembukaan showcase, oleh anak-anak Genius Aulad Seremban 2...lupa nak cerita, Little Ihtifal GA Setia Alam bergabung dengan GA Seremban 2...




 Haa, tu...Iman bermisai...hahahaaa...
Nampak tak Aisyah kat belakang budak yang pegang water melon sebiji tu...

Lucky seat, dapat buku, Mudahnya Menjemput Rezeki

Thanks a million teachers...

Aisyah mula buat muka pelik, awkward bila nampak ummi & ayah, Iman pon same...kalo budak-budak lain excited nampak parents diorang, siap lambai-lambai lagi...entah hape-hape entah anak-anakku...hohoh... 

With their cousins cum lovely sister, Aizara...Aizara ikut adik saya Ude yang dapat ticket free sebab adik saya tu teacher kat GA Bandar Baru Bangi, principal dia bagi dia ticket free...adik saya Wawa pon tumpag sekaki...

Muahhhh...

Hopefully next year Iman Aisyah dapat teachers yang best @ dalam erti kata lain, teachers yang lebih happening, creative & most important thing, sabar melayan karenah anak-anak murid...teachers sama je, tapi hopefully ade improvement daripada sebelum ni...

Next year yuran naik sikit, botak kepala ayah bila anak-anak setahun sorang masuk sekolah sekali...itulah cabarannya, itulah kegigihan daripada parent yang dituntutnya, itulah jugak kemanisan di akhirnya...insyaAllah...kami dah mula mencari sekolah rendah untuk Iman...Sek.Keb.Sg Binjai di Meru ni crowded lahh...

-THE END-
"The Best is yet to be"
4
adorable people

Wednesday, December 05, 2012

I'm here now!

Assalamu'alaikum semua...wah dah lama sangat rasanya saya menyepi. Dah lama tak menaip panjang-panjang kat blog...well, saya masih di sini...menjalani hidup seperti biasa...Alhamdulillah sihat wal'afiat, kalau sakit-sakit pon cuma sakit sinusitis je, apa laa sangat kalau nak dibandingkan dengan saudara-saudara kita di Palestin...(sedih mengenangkan mereka)...

Saya masih lagi surirumah yang berjaya...I always busy with house chores...macam tak pernah habis kan...busy dengan anak-anak yang 2 orang macam 10 orang tu...masih lagi menjahit, tapi dah tak sekerap dulu...banyak sangat keje yag ta habis-habis tu kan, nak menjahit pon tak tenang...duk terPK je keje-keje yang terbengkalai...tak kerap tapi masih lagi menjahit...

Anak-anak pon sihat macam selalu, sakit-sakit demam sikit-sikit, sakit perut ceri wal beri tu ade lah...sakit biasa...dugaan kecik je...

Ade a few stories nak tulis kat sini...i'll try to put it in entries, start from this one...satu-satu tak pening nak bace...tapi tiba-tiba rase macam tak de idea pulak. Tak apa laa cite pendek-pendek pon janji tulis...selalu bile ade idea je nak story, jam-jam tu jugak rase nak menaip, tapi tak boleh, pasal dah ade benda wajib yang perlu dibuat dulu...mase macam pendek dan tak cukup je untuk blog...

A'aa laa, mase terase macam tak cukup pasal malam-malam duk hadap TV kan...Masterchef & Adam dan Hawa...tapi Masterchef dah habis, Adam dan Hawa pon dah nak sampai the end, lepas ni ade laa balik kot mase untuk blog...

OK, untuk come back kali ni kite tengok hasil-hasil jahitan saya dulu lah yea...hihihiii...


clutch adik saya, Najwa



beg adik saya jugak, Ude a.k.a Ima


beg saya...hihihiii...keibuan sikit...macam beg nak bawak anak kecik gi klinik...:P

 kain bedung & barut baby BFF saya, Pn. Rozita Mat...kain dia pos dari JB...

Sling bag daughter my ex-office mate...kak Suzy...untuk birthday anak dia, Farah...ni latest project, baru pos tadi...

Sekali ngan purse...kain saya, tapi pilihan dia...

Close-up

Masih lagi tak reti nak letak harga, takut hasil tak menepati citarasa p'order...

Owh tadi saya ke post office bawak kereta auto...saya kan pandai yang manual je...yeeehaaaaa...satu pencapaian walaupon dalam hati berdebar je sepanjang jalan...bawak pulak anak-anak yang tak reti duk diam...tapi nampak diorang dah confident dengan pemanduan saya...kalau dulu memang tak bagi saya drive selain incik kenari...nanti saya story pasal kereta auto tu & incik kenari...yea...

-THE END-
"The Best is yet to be"

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki