1 adorable people

Saturday, June 21, 2014

Bersangka Baik Terhadap Allah

-Monolog-

Telah byk yg blaku kpd aku sejak pembuka tahun 2014. Ye...byknya adalah yg worse dlm hidup...kategori worse, sbb masih jauh lg future...lots to come...

Antaranya yg x terpikul dek bahu seorang wanita lemah spt aku. Selama 32 tahun hidup atas muka bumi ini x banyak dugaan hebat yg Allah beri. Walaupon hidup dlm keadaan serba kekurangan sedari kecil lg, hidup xsemewah orang lain, bapa xsesempurna bapa2 yg lain...tapi hati masih bahagia...hati bahagia seorang anak kecil...hati bahagia seorang anak remaja...hati bahagia seorang perempuan yg meningkat dewasa...hati bahagia seorang wanita yg memiliki pasangan hidup dan anak2 dari rahim sendiri. Semuanya berjalan spt yg dirancang...kalaupon xsemua diperkenankan Allah...hati masih bahagia dan penuh redha...

2014...pedih dan luka datang...hingga hari ni blom bertemu jawapan. Apa punca...mana silapnya...apa dosa yg telah aku lakukan...muhasabah diri jd teman. Satu demi satu perkara yg x diminta dtg...adakah ini dugaan atau balasan? Kerap kali mengalir air mata di tikar sejadah dan di hadapan ayat2 suci Allah. Memohon bantuan Allah...memohon hanya dilapangkan dada...diberi ketenangan...

Atas tindak tanduk insan lain aku yg terluka...aku yg terima akibatnya...kerap kali juga aku yg menerima kesan ini yg terpaksa cuba perbaiki kepincangan itu tp semakin buruk yg datang. Yg kurasa dapat diperbaiki aku cuba perbaiki...yg xdapat dibuat apa2 aku hanya redha, tunggu lihat dan hadapi je...life must go on...masih ada lg di belakangku yg kubawa bersama...mana mungkin utk bputus asa...

Ya, anak2...Anak2 itu lah sahaja kekuatan yg aku ada...walaupon kadangkala mereka juga yg banyak menguji kesabaran hati...tp xpernah menyakiti...

Sejak itu setiap hari yg aku lalui, aku hanya menunggu 'what's come next?'...itu sahaja...dlm hati cuba get ready utk worse thing to come...meyakini hanya yg worse yg akan dtg...payah nak jumpa perkara yg baik aku rasa. Kalau ada cuma yg biasa...yg aku sendiri x rasa kebaikannya. Mungkin kerana terlalu banyak hadapi yg buruk sehingga yg baik dah jauh di-down grade kan...

Mungkin jugak kurang syukur...syukur kan bawa bahagia...x bersyukur x rasalah bahagia...

Pernah juga tertanya-tanya dlm hati...'why me, Allah...why me?'...takut dalam hati bila persoalan tu timbul...cepat-cepat istighfar...takut hati dihasut syaitan lebih jauh...

Allah, Kau permudahkanlah urusan ku untukku...andainya yg datang ini dugaan untukku, maka Kau tabahkanlah hatiku, Kau kuatkanlah jiwaku untukku hadapi segalanya dgn redha dan senyum...Kau mudahkanlah segalanya untukku...Kau berilah sedikit sinar bahagia dlm hidupku. Kau bantulah aku berubah ke arah yg lebih baik...murahkan rezekiku dan anak2ku...berikanlah ya Allah bahagia buat kami...amin...

2
adorable people

Monday, June 09, 2014

Tiada dia di sisi

Sepanjang tempoh mengandung ni mmg suami jarang sgt meneman bersama bile check up di klinik...kali ni mmg saya pegi check up di klinik kesihatan je, Poliklinik Meru. Free kan...keistimewaan lain xdpt, pegi je laa dptkn perkhidmatan kt situ. (Next election jgn harap aku nk undi kau gomen, selama ni pon bkn aku sokong kau pon, tkr address kt kg pulak!!) Dulu keje...xde mase nk ke situ, lgpn opis lame dulu byk cekadak nk cuti mc bagai...

Sekarang berada kat kg, insyaAllah akan bersalin kat sini nanti. Baby, cpt keluar, kesian ummi...

Kat sini pon saya masih uruskan hal check up dan BSP sendiri, maklumlah nak tumpang kat KK kat sini, kene tanya sana sini...semua saya buat sendiri. Masih mampu drive ke tempat-tempat berkenaan sendiri...xnak susahkan orang lain. Tak mengapalah...

Bila kita berdikari kita akan lebih bersikap menyerah diri pada Allah. Setiap yg telah berlaku, sedang berlaku, mungkin berlaku, akan berlaku telah pon ditentukan Allah...ia akan berlaku hanya dengan izin Allah. Banyak bergantung pada Allah untuk setiap urusan, bukan dengan manusia itu lebih memberi ketenangan jiwa, meringankan beban jiwa...lagipon bukankah kita ni cuma hamba Allah, memang pada Dialah tempat kita memohon segala-galanya...melalui doa...beri atau tidak, atau ditukarkan ke bentuk lain itu hak Allah...kita perlu redha, sabar dan berlapang dada...insyaAllah lebih tenang...

Kadangkala sampai jgk wasap kepada suami, bile keadaan diri terlalu penat, xkuat mentally n physically, "kenapa sampai hujung pregnancy pon masih xdpt menemani"...lps tu mesti disusuli dgn jwpn sendiri "xpelah..." dlm kepala dah set, Allah sentiasa ada bersama...xpernah jauh...ye, sesungguhnya Kau xpernah jauh, Ya Allah...terima kasih Ya Allah...

Loves around

Loves around
 

Copyright © 2010 SHINE bright like a DIAMOND | Blogger Templates by Splashy Templates | Free PSD Design by Amuki